2012-07-03 21:10:07
Φωτογραφία για Νέες αερομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Συρίας
Από την Άγκυρα έγινε γνωστό ότι το επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας διέταξε σήμερα την άμεση απογείωση μαχητικών αεροσκαφών F-16 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αφού... μεταγωγικά ελικόπτερα των συριακών ένοπλων δυνάμεων εντοπίστηκαν να πετούν κοντά στα σύνορα, αλλά δεν υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας συνολικά έξι μαχητικά, τέσσερα από τη βάση του Ιντσιρλίκ και δύο από την Μπατμάν, απογειώθηκαν κατεπειγόντως όταν τα συριακά ελικόπτερα εντοπίστηκαν να πετούν νότια της τουρκικής επαρχίας Χατάι, 1,7-4,5 ναυτικά μίλια (περίπου 3-8 χλμ.) από τα σύνορα.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε σήμερα ορισμένες δυτικές χώρες ότι επιδιώκουν να «διαστρεβλώσουν» τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε το Σάββατο στη Γενεύη σε ό,τι αφορά τις αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία--συμφωνία την οποία εισηγήθηκε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Άναν.


«Δυστυχώς, ορισμένοι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να λένε ότι η συμφωνία της Γενεύης είναι απαράδεκτη για αυτούς, και παράλληλα, ορισμένοι δυτικοί συμμετέχοντες στη σύνοδο της Γενεύης άρχισαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να διαστρεβλώνουν το συμβιβασμό στον οποίο είχαμε καταλήξει», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα. «Αυτό δεν συνιστά με κανένα τρόπο την ερμηνεία του συμβιβασμού» της συνόδου, επέμεινε ο Λαβρόφ, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες ακριβώς αναφέρεται.

Εξάλλου, ο Λαβρόφ είπε στην ίδια συνέντευξη ότι η ομάδα των λεγόμενων Φίλων της Συρίας έχει ξεπεράσει την διάρκεια που μπορούσε να είναι χρήσιμη και ότι μόνο η άρτι σχηματισθείσα Ομάδα Δράσης για τη Συρία υπάρχουν ελπίδες πως θα τερματίσει τις μάχες στη χώρα. «Η 'Ομάδα των Φίλων' ήδη από την ίδρυσή της είχε στόχο να υποστηρίξει μόνο μία, υποστηριζόμενη από το εξωτερικό μερίδα της συριακής αντιπολίτευσης», εκτίμησε ο Λαβρόφ. «Μετά την ίδρυση της Ομάδας Δράσης για τη Συρία την 30η Ιουνίου στη Γενεύη τα άλλα φόρα για την επίλυση της κρίσης δεν χρειάζονται πλέον». «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τους στόχους (των Φίλων της Συρίας) διότι έχουν πρόθεση να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, όχι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον για μια ευρεία συριακή πολιτική συζήτηση χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις», είπε ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εξάλλου, ο Λαβρόφ είπε ότι πρόκειται να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την πιθανότητα τερματισμού της βίας στη χώρα. «Θα χρησιμοποιήσουμε την επικείμενη συνάντηση με άλλη μια παράταξη της συριακής αντιπολίτευσης για να συνεχίσουμε την προσπάθεια τερματισμού της βίας και την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και όλες τις παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Λαβρόφ. Δεν είναι ακόμα σαφές ποια στελέχη της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντήσει ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ