2012-07-03 23:37:12
Φωτογραφία για Σε τι είναι καλύτερη η κάθε χώρα
Μπορούν οι Νορβηγοί να συναγωνιστούν τους φημισμένους σεφ του Παρισιού Θα περίμενε κανείς οι «ασπρουλιάρηδες» Άγγλοι να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα μυστικά της ομορφιάς; Γιατί οι Κινέζοι ποντάρουν στην μόρφωση και ποιος λαός υπερέχει σε… χτίστες; Η Telegraph επιχειρεί ένα ιδιότυπο chart εθνικοτήτων σε οκτώ σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, βασισμένο στις επιδόσεις κάθε κράτους στους πιο γνωστούς διεθνείς διαγωνισμούς. And the winner is Μαγειρική: Οι Νορβηγοί… το ψήνουν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η σκανδιναβική χώρα έχει σαρώσει κάθε βραβείο στις διεθνείς Ολυμπιάδες της Κουζίνας και στον θεσμό του Bocuse d’Or. Με 14 πόντους στο σύστημα μέτρησης του θεσμού, η Νορβηγία προηγείται στον παγκόσμιο χάρτη, ενώ ακολουθεί η Σουηδία με 14 και η Γαλλία με 11 πόντους. Οι Γάλλοι σεφ πάντως δικαιολογούν τον εαυτό τους, λέγοντας πως ποντάρουν στην διαχρονική ποιότητα των εστιατορίων τους –γι’ αυτό άλλωστε προηγούνται σε αστέρια Μισελέν
. Αντίθετα, για τους Νορβηγούς σεφ, υποστηρίζουν πως απλώς προπονούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις συνταγές του διαγωνισμού, ποντάροντας σε αυτούς και όχι στους Νορβηγούς πελάτες. Ούτε στα αστέρια Μισελέν, πάντως, καταφέρνουν να πρωτεύσουν οι Γάλλοι, καθώς, παραδόξως, κρατούν τα ηνία οι Ιάπωνες με 32 εστιατόρια που έχουν από… τρία αστέρια.

Κομμωτική και αισθητική: Γάλλοι στην… τρίχα, Βρετανοί στην… τσίτα

Οι περισσότεροι celebrities εμπιστεύονται για το look των μαλλιών τους Γάλλους κομμωτές, κι αυτό δεν είναι τυχαίο: Η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση σε νίκες στον διεθνή διαγωνισμό Κομμωτικής WorldSkills, με βάση τις κατατάξεις της τα τελευταία εκατό χρόνια – έπονται η Νότια Κορέα και η Φινλανδία. «Η γαλλική εκπαίδευση στον τομέα είναι εξαιρετική. Μαθαίνεις την Ιστορία, την θεωρία, τον τρόπο να κάνεις τα μαλλιά να ανταποκρίνονται στο σχήμα του προσώπου και να σχεδιάζεις το τελικό αποτέλεσμα πριν αρχίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Intercoiffure France.

Η μεγάλη έκπληξη, πάντως, έρχεται από την Γηραιά Αλβιόνα, η οποία πρωτεύει στον τομέα της αισθητικής και του καλλωπισμού. Συγκεκριμένα, η Βρετανία, στον ίδιο θεσμό, χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη στη φροντίδα του δέρματος και του σώματος, στο μασάζ και στο make-up. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται στην δεκαετία του ’60, κατά την οποία η καρδιά της μόδας και των τεχνών χτυπούσε στο Λονδίνο και επομένως οι σπεσιαλίστες αισθητικοί της Βρετανίας δεν έχουν χάσει από τότε τη φόρα και τη φόρμα τους.

Ποσοστό αλφαβητισμού: Η μόρφωση… κάνει τον Κινέζο

Πρόσφατη έρευνα που διήρκεσε 15 χρόνια απεφάνθη: Οι επιδόσεις των κατοίκων της Σαγκάης σε μαθησιακό επίπεδο είναι αξεπέραστες. Το 25% των εφήβων κατοίκων της Σαγκάης ανήκουν στους άριστους μαθητές, που μπορούσαν να λύσουν με ευκολία περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα – την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος αριστείας 65 χωρών βρισκόταν στο 3%. Τα κινεζικά σχολεία φημίζονται για την πειθαρχία που επιβάλλουν και την αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία. Ωστόσο, τα δεδομένα αναφέρονται αποκλειστικά στην αστική κοινωνία της Σαγκάης και δεν λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία από την υπόλοιπη «επαρχιακή» Κίνα. Σε αυτό το επίπεδο, ο αλφαβητισμός του ενήλικου πληθυσμού της Κίνας σε φτάνει το 94%, αρκετά πίσω από την διεκδίκηση των πρωτείων, που μοιράζονται η Λετονία και η Εσθονία με 99,8%.

Αρχιτεκτονική: Μια υπόθεση… βρετανική

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατακτήσει τον τελευταίο αιώνα περισσότερα Βραβεία Pritzker και Χρυσά Βασιλικά Μετάλια Αρχιτεκτονικής από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της φημισμένης βρετανικής ικανότητας στην αρχιτεκτονική είναι ο Richard Rogers, που σχεδίασε το παριζιάνικο Κέντρο Πομπιντού και το Κτίριο Lloyd’s του Λονδίνου. Οι επιδόσεις των Βρετανών οφείλονται, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων, στην φιλελεύθερη εκπαίδευση αλλά και στις επιρροές από την πολυπολιτισμική κοινωνία.

Μαθηματικά και οικονομία: (Και πάλι…) Γαλλία

Από το 1990 ως σήμερα, υπήρξαν 22 νικητές του “Fields Medal”, που θεωρείται το αντίστοιχο του Βραβείου Νόμπελ για τα Μαθηματικά. Οι 13 από αυτούς προέρχονται από δύο μόλις χώρες, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Η Ρωσία έχει περισσότερους νικητές (7), αλλά διαθέτει τον διπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με τη Γαλλία. Έτσι, τελικά, είναι πιο εύκολο να συναντήσεις μια μαθηματική διάνοια στη Γαλλία. Μάλιστα, η μαθηματική σκέψη εφαρμόζεται άριστα και στις οικονομικές επιστήμες, καθώς οι Financial Times τοποθετούν έξι γαλλικά Ιδρύματα στο παγκόσμιο top 10 της κατάρτισης οικονομολόγων.

Οικοδόμηση: Η Νότια Κορέα… ξέρει να χτίζει

Οι καλύτεροι οικοδόμοι του κόσμου γεννιούνται στην Νότια Κορέα, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα στον αντίστοιχο διαγωνισμό του WorldSkills. Η ίδια εθνικότητα καταφέρνει να έχει τις υψηλότερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την οικοδόμηση: Εργασίες υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, διακόσμησης και ικανότητες χτίστη. Ακολουθούν η Ελβετία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Πληροφορική: Υπόθεση αμερικανική

Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη: Η πολιτεία της Καλιφόρνιας διαθέτει τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα που ασχολούνται με την Πληροφορική – στο Stanford για παράδειγμα σπούδασαν οι δημιουργοί της Google. Πάντως, οι ίδιοι οι «σπεσιαλίστες των υπολογιστών» της Καλιφόρνιας φοβούνται πως τα πρωτεία τους κινδυνεύουν από την άνοδο των Ασιατών στον τομέα. Η Ινδία και η Κίνα συνεχώς ανεβαίνουν στην κατάταξη.

Ιατρική έρευνα: Το Ισραήλ… ψάχνεται

Οι πιο έγκυροι θεσμοί που βραβεύουν τις επιδόσεις στην ιατρική έρευνα είναι τα βραβεία Nobel, Wolf και Lasker. Αν μετρήσουμε πόσα βραβεία έλαβε κάθε κράτος, οι ΗΠΑ –αναμενόμενα- θα προηγούνται. Αν όμως λάβουμε υπόψη τον πληθυσμό κάθε χώρας, θα αντιληφθούμε πως τα περισσότερα εργαστηριακά επιτεύγματα αναλογικά, συμβαίνουν στο Ισραήλ, που έχει την τελευταία δεκαετία πέντε νικητές (έναν νικητή για κάθε 1,6 εκατομμύρια κατοίκους, την ίδια στιγμή που η αναλογία των ΗΠΑ είναι ένας νικητής ανά 10,8 εκατομμύρια κατοίκους). Με την ίδια λογική, ο Καναδάς και η Αυστραλία ακολουθούν το Ισραήλ και προηγούνται των ΗΠΑ. Οι επενδύσεις του Ισραήλ στις έρευνες είναι πρωτοφανείς, λένε οι επαΐοντες, αλλά τονίζουν πως όσον αφορά τις χρηματικές επενδύσεις, η Βρετανία ποντάρει τα περισσότερα χρήματα στον κόσμο στις εργαστηριακές μελέτες.
in2life.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ