2012-07-04 11:11:29
Φωτογραφία για ΕΩΣ ΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ / Δείγματα γραφής ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση...!!!
«Αποδείξεις» για διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις, καταργήσεις οργανισμών, σημαντική μείωση του κράτους και των δαπανών περιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να ανάψουν το πράσινο φως για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Τι εξετάζει η κυβέρνηση.

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για τις επαφές με την τρόικα. Στη φωτογραφία Γ. Στουρνάρας και Γ. Ζανιάς προσέρχονται στο υπουργείο Οικονομικών

«Ούτε... λέξη!» για την εκκίνηση του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, χωρίς προηγουμένως να παρουσιαστούν δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, διαμηνύουν οι εταίροι μας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου που ετοιμάζουν τη «φαρέτρα» για την πρώτη διερευνητική και εκ του σύνεγγυς επικοινωνία με την τρόικα, γνωρίζουν ότι η μάχη της διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει εντός του Ιουλίου αλλά το τελευταίο δεκαήμερο.


Και αυτό γιατί τα μηνύματα που έχουν ήδη μεταφέρει, είτε τηλεφωνικά, είτε με ειδικούς «απεσταλμένους» προς την κυβέρνηση είναι ότι αναμένουν άμεσα «αποδείξεις» για την τήρηση καταρχάς των συμφωνηθέντων. «Αποδείξεις» για διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις, καταργήσεις οργανισμών και διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου, σημαντική μείωση του κράτους και των δαπανών.

Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή μέχρι τις 24 Ιουλίου που η τρόικα επιστρέφει για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις κι αν χρειαστεί να συνεχιστούν μέχρι τις 10 Αυγούστου, η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να έχει διανύσει τη δέουσα απόσταση, ώστε να καταλήξουν αμφότεροι στο πλάνο της διαπραγμάτευσης.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν

Κρίσιμες ημερομηνίες

Ποιες είναι οι ενδιάμεσες κρίσιμες ημερομηνίες; Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη (9-10 Ιουλίου) στη συνεδρίαση του Eurogroup/Ecofin, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της τρόικας και ο Γιάννης Στουρνάρας, θα παρουσιαστεί η «ακτινογραφία» των όσων έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει και ο νέος υπουργός Οικονομικών όχι μόνο θα ακούσει τις «παραινέσεις» αλλά και θα εμφανίσει το ελληνικό σχέδιο. Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ ο ESM αντικαθιστώντας τον EFSF, ενώ στις 10 Ιουλίου θα γίνει η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Δεν είναι πάντως οι ημερομηνίες που πρέπει να έχουν δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση που αναζητεί την «ευφυή αντίδραση» στα «μηνύματα» των δανειστών μας.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι προβλέψεις για την ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 «καλπάζουν» και συνυπολογίζονται ένθεν κακείθεν. Τα περί τα 50 δισ. ευρώ από την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση λέγεται ότι αποτελούν «θέμα» για την τρόικα, που η ελληνική πλευρά δεν «πρέπει» να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν φανεί ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα!

Μάλιστα «ακούστηκε» ότι κορυφαίος Ευρωπαίος παράγοντας αναρωτήθηκε με νόημα μπροστά σε Ελληνα συνομιλητή του για την... προέλευση του ανεξήγητου αέρα που απέκτησε το πολιτικό σκηνικό μετά τις θετικές για την Ισπανία και την Ιταλία αποφάσεις της Συνόδου.

Το έτερο -κατά πληροφορίες- μήνυμα που εστάλη είναι ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν να κόβονται υπηρεσίες και οργανισμοί, που είχαν πιστέψει ότι θα γινόταν νωρίτερα. Στη δε πιθανή απάντηση «ψάχνουμε ισοδύναμα μέτρα» της κυβέρνησης προς την «παρότρυνση» της τρόικας για απολύσεις στο κράτος, χάνεται η γραμμή επικοινωνίας!

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι η άποψη των εταίρων είναι ότι η μείωση του κράτους μπορεί να γίνει μόνο με απολύσεις, που θα ξεκινήσουν με έντονο ρυθμό στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ και εθελουσία στον στενό δημόσιο τομέα. Ο αριθμός των 70.000 μέσα στην τριετία αφορά στη μείωση προσωπικού που εξετάζουν οι εταίροι, αν κι επισημαίνουν στους συνομιλητές τους ότι ξέρουν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα προκάλεσε στασιμότητα, που όμως αν υπάρξει βούληση θα ξεπεραστεί.

Για τη δε παράταση του χρόνου, οι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι θα... ισχύσει για την Ελλάδα, από τη στιγμή που χρειάζονται εγκρίσεις από τα κοινοβούλια - με την Ολλανδία π.χ. να αποκτά κυβέρνηση όχι νωρίτερα από τα μέσα φθινοπώρου. Και με την εκταμίευση της δόσης πριν από το τέλος του Αυγούστου, συνεχίζονται οι δυσοίωνες προβλέψεις. Εκτιμάται ότι θα αναζητηθεί μια μεσοβέζικη λύση μερικής εκταμίευσης που θα αφήσει ανοιχτή την εκκρεμότητα για τον Σεπτέμβριο H ATZENTA

9-10 Ιουλίου Eurogroup και Ecofin 9 Ιουλίου Τίθεται σε ισχύ ο ESM αντικαθιστώντας τον EFSF 10 Ιουλίου Δημοπρασία εντόκων του ελληνικού δημοσίου 24 Ιουλίου - 10 Αυγούστου Διαπραγματεύσεις με την τρόικα ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ . ΕΘΝΟΣ
 
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ