2012-07-05 02:29:02
Φωτογραφία για «Έτοιμο» για… Αίγυπτο το ΔΝΤ
Έτοιμο να υποστηρίξει την Αίγυπτο ανακοίνωσε πως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της χώρας.«Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σημαντικές άμεσες οικονομικές προκλήσεις, ιδιαίτερα την ανάγκη να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να διορθώσει την ανισορροπία του προϋπολογισμού και των εξωτερικών της λογαριασμών. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να στηρίξει την Αίγυπτο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και προσβλέπει στη στενή συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ταμείου.

Το ΔΝΤ συζητά από την αρχή του χρόνου με την Αίγυπτο για ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες η χώρα θα μπορούσε να δεσμευτεί με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το Ταμείο περίπου 3,2 δισ. δολαρίων.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, δύσκολες για πολλούς μήνες, είχαν μπλοκαριστεί από την εκλογική διαδικασία και την απουσία εθνικής συναίνεσης σχετικά με τις δεσμεύσεις που η χώρα θα μπορούσε να αναλάβει.


Στα μέσα Μαΐου, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, το Ταμείο έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να «βλέπει πέρα από το βραχυπρόθεσμο».

Χωρίς να αρνείται τη σημασία που έχει για τη χώρα μια γρήγορη αντιμετώπιση ενός ορισμένου αριθμού δυσκολιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ για τη Βόρεια Αφρική, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, Μασούντ Άχμεντ, έκρινε ότι «ο πραγματικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν την επανάσταση, η οποία ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011».

Τον Απρίλιο, το Ταμείο ανέφερε ότι ήταν έτοιμο να συνάψει συμφωνία με τις αιγυπτιακές αρχές, αλλά ότι γι' αυτό θα ήταν αναγκαίο η πολιτική τάξη να καταλήξει σε συμφωνία εκ των προτέρων για ορισμένα σημεία και κυρίως για την υιοθέτηση ενός νόμου για τα οικονομικά της χώρας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ