2012-07-05 02:26:02
Φωτογραφία για Έρευνα: Ο καφές περιορίζει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο καφές μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος.

Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 113.000 ανθρώπους και ανακάλυψε ότι όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα καφέ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, την πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος. Δεν φάνηκε μειωμένος κίνδυνος σε σχέση με τον ντεκαφεινέ.

Ο ερευνητής Dr. Jiali Han, του Harvard Medical School στη Βοστόνη, δήλωσε ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται, οι καθημερινές διατροφικές αλλαγές που έχουν προστατευτική επίδραση μπορεί να έχουν επίδραση στη δημόσια υγεία.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι περίπου 22.800 άνθρωποι εμφάνισαν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα κατά την εικοσαετία που διήρκεσε η έρευνα. Άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι τον μήνα.


Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος, όπως χρώμα μαλλιών και ιστορικό εγκαυμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι γυναίκες που κατανάλωναν την περισσότερη καφεΐνη είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και οι άντρες 13% λιγότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με άλλους που κατανάλωναν τη λιγότερη.

Παρόμοια μείωση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που λάμβαναν καφεΐνη από άλλες πηγές, όπως τσάι, κόλα και σοκολάτα.

Ο Han δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπεύθυνη είναι η καφεΐνη για το μειωμένο κίνδυνο του βασικοκυτταρικού καρκινώματος που σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση καφέ.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ανακαλύφτηκε μόνο σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο του δέρματος και ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εντοπιστεί σίγουρη σχέση.

Ο Han δεν συνιστά την αύξηση της κατανάλωσης καφέ με βάση μόνο αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο τα ευρήματα προσθέτουν το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε λίστα παθήσεων για τις οποίες ο κίνδυνος μειώνεται με την αυξημένη κατανάλωση καφέ. Η λίστα περιλαμβάνει παθήσεις με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως ο διαβήτης 2 και η νόσος Πάρκινσον.

Η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ του καφέ ή της πρόσληψης καφεΐνης και 2 άλλων ειδών καρκίνου του δέρματος, του πλακώδους καρκινώματος και του μελανώματος.

Ο Han πρόσθεσε ότι δεν συνιστά οι άνθρωποι να καταναλώνουν καφέ πριν την παραλία, δηλώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος είναι να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Cancer Research'.
iatronet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ