2012-07-06 16:09:04
Φωτογραφία για Η μουσική δεν παίζει πια στα Metropolis
του Νίκου Χρυσικόπουλου

Ήταν από τα πρώτα σύγχρονα μουσικά πολυκαταστήματα της χώρας. Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, σταδιακά εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη εμπορική αλυσίδα πώλησης προϊόντων ψυχαγωγίας –από cd και dvd μέχρι videogames– με 12 καταστήματα σε όλη τη χώρα, ετήσιο τζίρο που στις καλές εποχές έφθανε τα 40 εκατ. ευρώ και μερίδιο που σε κάποιες περιόδους ξεπερνούσε το 50% της αγοράς.

Πλέον όλα τα καταστήματα της γνωστής στους μουσικόφιλους αλυσίδας Metropolis έχουν βάλει «λουκέτο», λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία τα οποία και την οδήγησαν στο κατώφλι του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Την περασμένη Δευτέρα έκλεισε και το τελευταίο εν λειτουργία κατάστημα, αυτό στη πλατεία Δούρου στο Χαλάνδρι, ενώ το κατάστημα της Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστό από τα τέλη Μαΐου. Ακολούθησε στα μέσα Ιουνίου αυτό στο εμπορικό κέντρο Τhe Mall Athens και νωρίτερα αυτά σε Κηφισιά, Ηράκλειο και Πανεπιστημίου. Συνολικά οι πόρτες έκλεισαν και στα 12 καταστήματα που διατηρούσε η αλυσίδα, ενώ σε αδιέξοδο βρίσκονται οι 220 εργαζόμενοί της.


Η Metropolis προ τριετίας πέρασε στον έλεγχο του επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή από τους αρχικούς της ιδιοκτήτες, τους αδελφούς Τοπιντζή που ξεκινώντας το 1985 με το γνωστό κατάστημα επί της οδού Πανεπιστημίου προσπάθησαν να προσαρμόσουν στην Ελλάδα αντίστοιχα μοντέλα του εξωτερικού, όπως τα HMV και Virgin Megastores. Τα τελευταία, μάλιστα, επεκτάθηκαν και στην Ελλάδα το 1996 υπό την σκέπη της Vivere Entertainment με επικεφαλής των Κ. Πηλαδάκη, δημιουργώντας προσωρινά ένα αντίπαλο επιχειρηματικό δέος με 13 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Σχεδόν μια δεκαετία μετά έκλεισαν και αυτά, θύματα της κρίσης που χτύπησε τη μουσική βιομηχανία.

Σε αντιδιαστολή, τα Metropolis την εποχή εκείνη κατέγραφαν μια από της καλύτερες οικονομικά χρονιές τους, με το τζίρο στο τέλος του 2005 να αγγίζει τα 34 εκατ. ευρώ και την κερδοφορία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ. έκτοτε, όμως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν υπό το βάρος του παράνομου downloading αλλά των «πειρατικών» cd.

Το 2006 οι πωλήσεις των καταστημάτων της αλυσίδας υποχωρούν στα 33 εκατ. ευρώ και ένα χρόνο αργότερα «βουλιάζουν» στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008 κλείνει με πωλήσεις μόλις 18,4 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, την περίοδο εκείνη η εταιρεία διατηρείται κερδοφόρος, με θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες και ισχνό τραπεζικό δανεισμό. Η καλή χρηματοοικονομική εικόνα οδηγεί την περίοδο εκείνη τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, προσβλέποντας σε άμεσες συνέργιες με το έτερο επενδυτικό του εγχείρημα, τον τηλεοπτικό – ραδιοφωνικό μουσικό όμιλο Mad.

Αν και έγιναν προσπάθειες ανανέωσης της αλυσίδας (ανακαίνιση του κεντρικού Metropolis, νέο κατάστημα "Metropolis powered by MAD" στο The Mall Athens) το εγχείρημα δεν απέδωσε, ούτε οι προσπάθειες περικοπής των λειτουργικών εξόδων έφεραν αποτελέσματα. Το 2009 κλείνει με ζημιές ύψους 979 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 1,58 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 14,9 εκατ. ευρώ. με την κατάσταση να επιδεινώνεται και τις ζημιές να διευρύνονται, σταδιακά η αλυσίδα συρρικνωνόταν. Ήδη σε πολλά από τα σημεία όπου στεγάζονταν τα καταστήματα της αλυσίδας οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει αιτήσεις έξωσης ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις οφειλές προς εργαζομένους, προμηθευτές και ταμεία.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ