2012-07-07 02:07:03
Φωτογραφία για «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί»
Στην κατεύθυνση της αποδόμησης και του «σφυροκοπήματος» των προγραμματικών θέσεων που θα παρουσιάσει, αρχής γενομένης από το απόγευμα η κυβέρνηση, θα κινηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές που θα πάρουν τον λόγο εκ μέρους του σχήματος, κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών στη Βουλή.

Στην κεντρική του τοποθέτηση στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «σφυροκοπήσει» την τακτική της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις η οποία, όπως υποστήριξε, καθημερινά επιβεβαιώνει ότι, με «ψέματα» κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές και να στερήσει την πρωτιά από το σχήμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Επιπλέον, τόνισε ότι βασικός στόχος των ομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η αποδόμηση των προγραμματικών δηλώσεων της τρικομματικής κυβέρνησης.


Μεταφέροντας το «κλίμα» από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τόνιζαν ότι συμπυκνώνεται σε αναφορές, όπως- μεταξύ άλλων- «δεν κάνουμε βήμα πίσω», «ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση» και «δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί». Άλλες πηγές μετέφεραν τη θέση ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Τσίπρας θα τοποθετηθεί επί των προγραμματικών δηλώσεων αύριο το απόγευμα, καθώς επίσης και το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε να τοποθετηθούν 30 βουλευτές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δηλαδή οι επικεφαλής των Επιτροπών Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 12 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω κλήρωσης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρίσταται κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής.

Κεντρικοί άξονες για τις προγραμματικές δηλώσεις

Γύρω από το πνεύμα ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου, «παρόλο που, προεκλογικά, τα κόμματα που την στηρίζουν μιλούσαν για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσής του», αναμένεται να κινηθεί η ομιλία του κ. Τσίπρα, αλλά και οι τοποθετήσεις βουλευτών, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.

Ως προς την ενίσχυση αυτού του επιχειρήματος, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνον όταν το πρόγραμμα επανέλθει εντός σχεδιασμού.

Επισημαίνουν δε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιμονής σε αυτή την «πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης», που «αποδείχτηκε καταστροφική και κοινωνικά και οικονομικά».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν αφενός, ότι αυτή η «ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών κυβερνητικών προθέσεων» συνιστά «αντιδημοκρατική εκτροπή» και, αφετέρου, ότι η συνέχιση της πολιτικής του μνημονίου «θα διατηρήσει βαθειά την ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, θα επιδεινώσει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, θα παροξύνει την ανθρωπιστική κρίση».

Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουν ότι «αντί να ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ», η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν θα πρέπει να απαντήσουν σε προβλήματα όπως, μεταξύ άλλων, για το πώς θα μπορέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία να συνεχίσουν να δίνουν τις συντάξεις το φθινόπωρο ή πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ «όταν είναι καταχρεωμένος και η κυβερνητική τρόικα σχεδιάζει περαιτέρω μείωση των συναφών δημόσιων δαπανών».

Όσον αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά στην ατζέντα του, η παράταξη υποστηρίζει ότι αυτές στερούν πολύτιμα αναπτυξιακά εργαλεία και πολύτιμα δημόσια έσοδα διαρκείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ παράλληλα «αποτελούν εστία διαφθοράς και μήτρα σκανδάλων».

Στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να επαναφέρουν τις προγραμματικές προτάσεις της παράταξης, οι οποίες «κινούνται στον αντίποδα της πολιτικής του μνημονίου» και προσβλέπουν «στην άμεση υλική ανακούφιση των πιο αδύναμων».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ