2012-07-07 07:12:05
Φωτογραφία για Η επέλαση των superphones
Πάνω που σιγουρεύτηκες ότι το smartphone σου ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί, μοιάζει ήδη ξεπερασμένο. Στην αγορά έχει ήδη εμφανιστεί ένα ακόμη πιο smart, ικανό και προικισμένο: το superphone. Για πολλούς πρόκειται απλώς για μια τακτική μάρκετινγκ, αφού πλέον ο όρος «superphone» χρησιμοποιείται ευρέως και δίνει μια εντυπωσιακή ώθηση στις πωλήσεις  Ο ορισμός του, βέβαια, δεν είναι σαφής, αφού κάθε εταιρεία το χρησιμοποιεί κατά βούληση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρόκειται για συσκευές λίγο ή πολύ πιο «έξυπνες» από τα γνωστά μας smartphones. O διαχωρισμός τους έγκειται αποκλειστικά στα specs, παρ΄ ότι οι κατασκευαστές θα επιθυμούσαν η διαφοροποίηση να γίνεται άμεσα αισθητή και στην εμπειρία χρήσης.

Βασικό κριτήριο για να χαρακτηριστεί ένα κινητό «superphone» είναι να διαθέτει επεξεργαστή τουλάχιστον 1 GHz (δύο ή τεσσάρων πυρήνων) και οθόνη με διαγώνιο μεγαλύτερη των 4 ιντσών. Κάποιοι προσθέτουν στην εξίσωση τις προηγμένες επιδόσεις της κάμερας, την υποστήριξη 3D γραφικών κ.λπ. Για να μη φορτώνεις το μυαλό σου με άχρηστα νούμερα, καλό είναι να συγκρατήσεις ότι «superphones» θα αποκαλούμε στο εξής τις συσκευές που τα κάνουν όλα και μοιάζουν ικανές να αντικαταστήσουν όλα τα φορητά gadgets.


Το πρώτο superphone ήταν το Google Nexus One στις αρχές του 2010 και έκτοτε ο όρος παγιώθηκε για συσκευές με λειτουργικό Android. Δυόμισι χρόνια αργότερα η νέα γενιά εξοπλίζεται με διαστημικά specs και killer χαρακτηριστικά που κάνουν τα laptops και τα tablets να ωχριούν.

Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της εξέλιξης είναι το Galaxy S III της Samsung (από €669, αναμένεται την 1η Ιουνίου, www. samsung.gr), το οποίο πριν ακόμη κυκλοφορήσει επίσημα ανάγκασε κοινό και «ειδικούς» να κάνουν λόγο για το καλύτερο κινητό που εμφανίστηκε ποτέ. Διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας 4,8 ιντσών, μια πλειάδα αποκλειστικών smart λειτουργιών και κάμερα 8 ΜΡ με LED flash και δυνατότητα εγγραφής full HD video.

Εξίσου προικισμένο, με μικρότερη οθόνη (4,3 ίντσων), αλλά και μεγαλύτερη έμφαση στον ήχο και στα multimedia είναι το κορυφαίο μοντέλο της HTC, One X (από €699, www.htc.com/gr).

Φυσικά και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές έριξαν στο τραπέζι τα δυνατά τους χαρτιά: Η LG λανσάρει το τετραπύρηνο Optimus 4X HD (αναμένεται τον Ιούνιο στην Ευρώπη, www. lg.com/gr) με οθόνη LCD True HD IPS 4,7 ιντσών, αλλά και ένα ολοκαίνουριο user interface. H Panasonic με το Eluga και το Eluga Power (αναμένονται σύντομα, www.panasonic.gr) μπαίνει δυνατά στη μάχη των superphones, ενώ και η Sony Mobile σηκώνει το γάντι με τα νέα μοντέλα της σειράς Xperia NXT (Xperia P από €449, Xperia S από €599, www.sonymobile.com).

Παράλληλα, πριν από το τέλος του 2012 η Microsoft θα έχει έτοιμη την έκδοση των Windows Phone με τον κωδικό «Apollo», προκειμένου να υποστηρίξει τα superphones που ετοιμάζει η Nokia σε μια προσπάθεια να κλείσει την ψαλίδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επερχόμενη παρουσίαση του iPhone 5, αν και στην Apple μειδιούν, μιας και δε «δικαιούται» το χαρακτηρισμό «superphone».

Αναδημοσίευση από το τεύχος Ιουνίου Νο10 του περιοδικού ΄Esquire΄.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ