2012-07-10 13:39:17
Φωτογραφία για Στο κόκκινο ξανά η εγκληματικότητα
Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια απίστευτη έξαρση της εγκληματικότητας Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε ζήσει παρόμοια κρούσματα. Γκανγκστερικές επιθέσεις, δολοφονικά χτυπήματα ακόμη και εναντίων ηλικιωμένων ατόμων, ένοπλες επιθέσεις κατά τραπεζών, περιπτέρων, φούρνων, διαρρήξεις σπιτιών και καταστημάτων, εμπρησμοί. Κι όλα αυτά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Δεν περνά ημέρα και να μην ακούσουμε για εγκληματική ενέργεια που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της βαρβαρότητας όπως ο απάνθρωπός ξυλοδαρμός της ηλικιωμένης γυναίκας χθες στην Φιλοθέη.

 

Οι δράστες εισέβαλαν στο ισόγειο διώροφης κατοικίας στη Φιλοθέη και αφού ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου την 69χρονη ιδιοκτήτρια του σπιτιού, κ. Αγγελική Καρποδίνη, απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το πτώμα της άτυχης γυναίκας βρήκε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Δευτέρας ο σύζυγός της, ο οποίος είναι γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο των κατασκευών και των ξενοδοχείων.


Εδώ και καιρό έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τα αίτια της αύξησης της εγκληματικότητας και την αντιμετώπισή της.

Τι φταίει; Πολλοί είναι οι λόγοι και μπορούν να καταγραφούν και να αναλυθούν. Έχει σημασία να γνωρίζουμε τους λόγους, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Ευθύνεται η οικονομική κρίση; Η ανεργία; Η μαζική είσοδος παράνομων στη χώρα; Μπορεί να ισχύουν όλα αυτά και κανένα. Σημασία έχει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Πώς μπορεί να γίνει τούτο; Η κύρια ευθύνη για να αντιμετωπισθεί η εγκληματικότητα είναι ασφαλώς η Αστυνομία, η οποία θα πρέπει να σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης του φαινομένου και την καταπολέμησή του.

 Έχουν, όμως, ευθύνη και οι πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να συμβάλουν εμπράκτως στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αυτό μπορεί να γίνει, εάν και εφόσον υπάρξουν σωστά και μόνιμα κανάλια επικοινωνίας με τις διωκτικές Αρχές. Να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας οι πολίτες, αλλά και να ενημερώνουν την Αστυνομία για τυχόν ύποπτες κινήσεις. Να προστατεύουν τις περιουσίες τους, αλλά κι αυτές των γειτόνων, των συμπολιτών τους.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ενεργοποίηση και πάλι του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς που θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στις γειτονιές αλλά και θα βοηθήσει και την Αστυνομία να αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα. Κυρίως σε ό,τι αφορά στις διαρρήξεις και τις κλοπές.

Το γεγονός ότι στο παρελθόν δεν βιώναμε παρόμοια φαινόμενα δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει ή να θεωρούμε τη σημερινή κατάσταση ως προσωρινή και την αύξηση της εγκληματικότητας περιστασιακή. Είναι προφανές πως δεν είναι τούτο που βιώνουμε ούτε προσωρινό, ούτε και περιστασιακό. Είναι ένα φαινόμενο που έχει εισβάλει στην κοινωνία και εάν δεν αντιμετωπισθεί, θα αυξάνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνα.

Ως βασική προτεραιότητα του ίδιου προσωπικά και της κυβέρνησης ανέδειξε την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Νίκος Δένδιας.

Παρουσιάζοντας στοιχεία της αστυνομίας που δείχνουν ότι πίσω από τις ανθρωποκτονίες βρίσκονται κυρίως αλλοδαποί, ο κ. Δένδιας εξήγηση ότι πάνω από τις μισές περιπτώσεις βαριάς εγκληματικότητας οφείλονται σε μετανάστες.

«Τη διετία 2010 - 2012 το 51,66% από τους ανακαλυφθέντες δράστες είναι αλλοδαποί. Ελληνες είναι μόνο 14,25% και 33,87% δεν έχουν αποκαλυφθεί. Είναι απίστευτα μεγάλος ο αριθμός των αλλοδαπών που μετέχει στο σοβαρό έγκλημα» αποκάλυψε στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας συμπληρώνοντας πως «η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε την αμφισβήτηση του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας ούτε την οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασης τους».

Στα χέρια του νέου υπουργού βρίσκονται ήδη αρκετές προτάσεις και μελέτες που αφορούν στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας με προσανατολισμό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που έχει πάρει πλέον τρομακτικές διαστάσεις.

Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στον επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, την μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, στην  αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος, και στην ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στις προσπάθειες που καταβάλει η Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα:

1)      η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης,

2)      η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς,

3)      η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα,

4)      η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών,

5)      η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης,

6)      η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού,

7)      η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση,

8)      η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής,

9)      η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής,

10)  η ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης του εγκλήματος και

11)  η δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ