2012-07-16 12:50:07
Φωτογραφία για Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑ-ΕΥΠ,ΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ BLOGS,ΤΟΥΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΙΣΤΟΛΙΑ",ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ MARFIN,ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ PROTON,ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ,ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ,ΤΟ HOT DOC Κ.Α-- ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΔΌΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΧΩΝΙ".

Ο Κώστας Βαξεβάνης είναι ένας δημοσιογράφος,του οποίου η δουλειά πολλές φορές γίνεται αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επιπεδο. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται μέσα απο τις εκπομπές του,άλλα και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που κανει στο koutipandoras.gr και στο HOT DOC αποτέλεσαν την αφορμή της συνέντευξης,την οποία και κλείσαμε μεσώ Twitter με τον δημοσιογράφο.

Τo Hot Doc είναι ενα νέο δημοσιογραφικό- αποκαλυπτικό περιοδικό το οποίο έκανε την εμφάνιση του στο χώρο του τύπου,τους τελευταίους μήνες. Τι σας έκανε εν μέσω κρίσης,και με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του έντυπου τύπου,με τα διαφημιστικά πακέτα να είναι σχεδόν μηδενικά,να προχωρήσετε στην έκδοση του;


-Να φανταστείς εμείς στο περιοδικό,τώρα στήνουμε το διαφημιστικό τμήμα. Κινηθήκαμε σε όλα με τον αντίστροφο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει το γεγονός να στήνονται περιοδικά για να απορροφήσουν διαφήμιση που έδινε κάποιος δικός τους φίλος , κολλητός κτλ. Εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής. Κάναμε ένα περιοδικό γιατί πιστεύουμε πως στην Ελλάδα που ζήσαμε τα εξώφυλλα και τα περιοδικά του κώλου,μεταφορικά και κυριολεκτικά ,ξεκίνησε μια εποχή αυτογνωστική. Καταλάβαμε πως και κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Αυτο το αποδεικνύει και η κυκλοφορία του περιοδικού. Έχουμε ενα κοινό το οποίο είναι πολύ μαχητικό. Το βλέπουμε και στα social media το πως ανταποκρίνεται. Είναι ένα περιοδικό το οποίο μενει. Μπορίς να το κρατήσεις για να το έχεις και ως αρχείο να το διαβάσεις μετά απο 1 μήνα .Ένα τέτοιο περιοδικό δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Τα τελευταία περιοδικά τέτοιου τύπου ήταν τα ποικίλης ύλης – πολιτικά τα οποία έκλεισαν με την έλευση του ΚΛΙΚ και των συναφών περιοδικόν. Έπειτα δεν υπήρξε στην Ελλάδα κάτι.

Στο τελευταίο ΗΟΤ DOC κάνετε ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ Τραπεζιτών,Παρακράτους και συγκεκριμένων blogs που τα έχουν γνωστοί δημοσιοκαφροι.

-Ας τα πάρουμε από την αρχή Ο δημοσιογράφος του Reuters Steven Grey παρακολουθούνταν,ώστε κάποιοι να ξέρουν το τι μαθανει...την ώρα που κάνει ερεύνα για συγκεκριμένη τράπεζα...Πείτε μας για την υποθεση...Τι παίχτηκε;

-Μέχρι σήμερα μιλάγαμε για μια διαπλοκή μεταξύ επιχειρηματιών,πολιτικών και δημοσιογράφων .Αυτό το πράγμα πλέον δεν υπάρχει. Έχει γίνει ακόμη χειρότερο. Δεν μιλάμε για διαπλοκή πλέον και αλληλοκάλυψη συμφερόντων.

Μιλάμε για ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας το οποίο λειτουργεί αυθαίρετα,όπως γουστάρει , όποτε γουστάρει και μετά θεσμοθετεί για να καλυφθεί. Αν πάρετε διάφορα παραδείγματα ,ειδικά στο τομέα των τραπεζών θα καταλάβετε.

Βλέπετε τι έγινε με την Proton Bank.Την ώρα που ερευνούσε η δικαιοσύνη την Proton Bank για 780 εκατομμύρια, καμιά τράπεζα της Ελλάδας δεν έκανε σχετικό έλεγχο γι αυτο. Ουτε για καμιά άλλη τράπεζα.

Στη Τράπεζα της Ελλάδος που είναι θεσμικό όργανο ,ο Βενιζέλος της δίνει 100 εκατομμύρια για να την ενισχύσει , το λογιστήριο του κράτους λέει πως αυτό είναι παράνομο, εκείνος το κάνει και πάει και κάνει νόμο για να μην έχει ευθύνη .

Μιλάμε για ενα κλειστό σύστημα εξουσίας το οποίο πια δρα παρακρατικά. Είναι πέρα απο κάθε έλεγχο.

Τις μέρες που ψηφιζαμε για να βγάλουμε κυβέρνηση,περάσανε δεκάδες νόμοι στην Ελληνική Βουλή,με τους οποίους τακτοποιούν νομικές εκκρεμότητες που έχουν.

Πχ το Mall,κάτι νταμάρια -Τακτοποιήθηκε το The Mall Athens το οποίο είχε βγει πως ήταν αυθαίρετο;;;

-Όλα τα Mall.

Eιχαν προσφύγει οι κάτοικοι εναντίον της εταιρείας στο συμβούλιο της επικράτειας,υπήρξε η γνωμοδότηση ,πριν την απόφαση,του εισηγητή για το συμβούλιο της επικρατείας και επι κυβέρνησης Παπαδημου,την ώρα που Πασοκ και ΝΔ μάλωναν για τον ποιον θα βγάλουν πρωθυπουργό,ψηφίσαν μαζί στη Βουλή,έναν νόμο που αλλάζει οτι προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος προκείμενου να δομηθεί κάτι.

Δηλαδή απελευθερώνουν την δόμηση σε οτι αφορά τις διαστάσεις,ύψος κτλ και νομιμοποιούν με αυτό, το Mall .

Έχεις ένα κράτος το οποίο όχι μόνο λειτουργεί υπέρ των επιχειρηματιών , αλλά δρα παρακρατικά. Ποια τράπεζα εχει ελεγχθεί στην Ελλάδα;Η ιστορία με την Proton αποκάλυψε ενα παράλληλο σκάνδαλο απο κάτω. Ποιο ήταν αυτό;

Η Proton έδωσε 80 εκατομμύρια σε offshore εταιρείες ,οι οποίες offshore εταιρείες χωρίς αντίκρισμα,χωρίς να έχουν το νόμιμο αντίκρισμα,έκαναν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ποιος το ερεύνησε αυτό;

Αναγκάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδας να πει πως αυτό έγινε παράτυπα και παράνομα. Ποιος το το ερεύνησε;

Και αυτές οι offshore εταιρείες,συναντιούνται με άλλες offshore εταιρείες,οι οποίες επίσης είναι στην Πειραιώς κάτω απο έναν επιχειρηματία. Και εμφανίζεται τώρα η κάθε μια τράπεζα να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη διπλανή τράπεζα. Και κάνουν έναν κύκλο ...δηλαδή δεν βγάζουν καν λεφτά απο την τσέπη. Μεταφέρονται εικονικά ποσά ,η άλφα τράπεζα δίνει δάνειο για να κάνει αύξηση μετοχικοί κεφαλαίου η βήτα τράπεζα , η βήτα δίνει λεφτά στη γ' τράπεζα για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μετα η γ'τραπεζα δίνει ξανά τα λεφτά στην Άλφα τράπεζα.

Καταρρέει ολόκληρη η Κύπρος. Και παμε πισω στην ιστορία που λεμε...

O Steven Gray έβγαλε ένα θέμα όπως βγάλαμε και εμείς για το πως η Marfin και τα αφεντικά της έκαναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έπρεπε να διερευνηθούν. Έδωσαν πχ στο Βατοπέδι 115 εκατομμύρια ευρώ ,τα οποία επέστρεψε το Βατοπέδι ,ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων Marfin . Αυτό το έγραψε ο Steven Gray .Το γράψαμε και εμείς ,.Το έβγαλαν τα κανάλια και τα blogs.

Για οτι αφορούσε όμως την Πειραιώς δεν γράφτηκε τίποτε .

Όταν ερευνούσαμε εμείς το θέμα με τις τράπεζες,πριν απο 3 τεύχη,εμφανίζονται διάφορα blogs μέσα σε 40 λεπτά,να βαφτίζουν ,έναν απο τους πιο καλούς ερευνητές του Reuters τον Steven Gray,ως άνθρωπο που ήρθε να χτυπήσει την Ελλάδα. Και όχι μόνο τον βαφτίζουν έτσι,αλλά εμφανίζουν και φωτογραφία που είναι αποτέλεσμα παρακολούθησης. Για οποίον ξέρει είναι μια φωτογραφία τραβηγμένη απο 50 μέτρα με τηλεφακό και κατεβασμένο διάφραγμα και κόκο.

-Οπότε του την έβγαλαν για να στείλουν μήνυμα σε αυτόν,οτι τον παρακολουθούν ή για να στείλουν μήνυμα κάπου αλλού;

-Όχι,αυτό έγινε λίγο πριν βγει το τεύχος του HOT DOC περιπτερά ... έβγαλαν το θέμα με την λεζάντα οτι ήρθε ο Steven Gray για να χτυπήσει την Ελληνική Οικονομία.

Επειδή οτι θα έγραφε εκείνος ή οτι θα γράφαμε εμείς για τις τράπεζες,ήθελαν να το ταυτίσουν με χτύπημα κατά της Ελληνικής οικονομίας. Και την επόμενη μέρα οταν βγαίνει το περιοδικό στα περίπτερα,εμφανίζεται στο Fimotro του Παπαγιαννη αυτή η απόδειξη με την ΕΥΠ και λίγο αργότερα ακομη 10 – 15 αποδείξεις για άλλους δημοσιογράφους.

Αυτό το πράγμα είναι παρακρατική λειτουργιά.

-Και τα Blogs στο κόλπο;Υπάρχουν πελατειακές σχέσεις με blogs;

-Όχι δεν υπάρχουν πελατειακές σχέσεις. Υπάρχει χρηματοδότηση των blogs απο συγκεκριμένους επιχειρηματικούς παράγοντες. Ανοίξτε τα blogs και δείτε αν εχει χτυπηθεί ποτέ η Τράπεζα Πειραιώς ή εάν έχει χτυπηθεί ποτέ απο τα συγκεκριμένα blogs ο Μαρινακης. Χτυπιούνται πάντα οι συγκεκριμένοι και μετά γίνεται μια κωλοτουμπα και χτυπιούνται κάποιοι άλλοι.

Εγώ τους έχω καλέσει επίσημα να απαντήσουν.

Εμείς στο koutipandoras.gr είμαστε 10 άτομα και κάνουμε 50 αναρτήσεις την μέρα. Να μας πουν αυτοί που κάνουν 400 αναρτήσεις την μέρα,ποιος πληρώνει τους 10-15 δημοσιογράφους που έχουν,όσους έχουν... για να κάνουν αναρτήσεις. Ας απαντήσουν. Εμας μας πληρώνει η διαφήμιση. Αυτοί που βρίσκουν τα λεφτά για να πληρώνουν ανθρώπους να κάνουν αναρτήσεις όλη μέρα,ακόμη και ολόκληρη τη νύχτα,απο τη στιγμή που δεν έχουν διαφημίσεις;

-Αναφορικά με την πλάστη επιταγή της ΕΥΠ και τα χρήματα που δήθεν εισπράξατε απο την υπηρεσία ,ήθελαν να στείλουν κάποιο μήνυμα και σε εσάς;

-Όχι,αυτό δεν ήταν κάποιο μήνυμα. Αυτό ήταν ξεκάθαρη προσπάθεια αποκαθήλωσης .Ισχύει αυτό που έλεγε ο μέγας της προπαγάνδας. Συκοφαντείς συκοφαντείς και στο τέλος κάτι θα μείνει .Δεν ξέρει η γιαγιά για παράδειγμα που το διαβάζει αυτό,πως είναι εμφανώς πλαστό για διάφορους λόγους.

Εκείνη την περίοδο είχα γράψει ενα άρθρο στο οποίο έλεγα,πως στην αρχή βγαίνει αυτό,μετά βγαίνει κάτι άλλο και μετά σε εκτελεί κάποιος στο δρόμο και όλα αυτά μετά δένουν σαν να είναι ένα παρελθόν κρυφό ...Δεν απαραίτητα για να συκοφαντήσουν. Μπορεί να είναι πράγματα τα οποία να θέλουν να δικαιολογήσουν μια εγκληματική πράξη εναντίον σου στο μέλλον.

Για να πέσει μετά και μια προκήρυξη απο την “Σέχτα του Αγανακτισμένου πχ Μιχάλη” ή απο την “Σεχτα 3 πουλάκια κάθονταν” που θα λέει πως έγινε επειδή είχε σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες κτλ και θα πάει μετά στο μυαλό του άλλου πως γι'αυτο τον λόγο είχε βγει τότε η απόδειξη.

Και όπως ξέρεις οι νεκροί δεν μιλάνε για να τα αναιρέσουν αυτα.

Παρακράτος. Πρόκειται για παρακράτος.

-Την σφραγίδα της ΕΥΠ που την βρήκαν;Ποιος έστησε το παιχνίδι;

-Εμείς ξέρουμε ποιος το έστησε το παιχνίδι και έχουμε γράψει στο τελευταίο τεύχος οτι είναι κοινά συμφέροντα ενός ομίλου επιχειρηματιών ,ενός δικηγόρου και ενος υπόδικου παλιού της ΕΥΠ.Αν δείτε ποιους δημοσιογράφους εχει κατηγορήσει στέλνοντας αυτά τα πλαστά παραστατικά στην ΕΣΗΕΑ , είναι όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι που τον έχουν χτυπήσει ή έχουν χτυπήσει συγκεκριμένες τράπεζες. Παρακράτος.

-Η ΕΥΠ παίζει ρόλο στην υπόθεση;

-Δεν το ξέρω αυτο. Αλλα μέσα υπάρχει άνθρωπος της και μάλιστα υπόδικος. Ο οποίος έχει πιαστεί.

-Είναι μόνο αυτός;

-Όχι. Είναι ομάδα ολόκληρη .Είναι μια παραΕΥΠ,η λειτουργιά της οποίας ξεκινά απο το 2004.

Το 2004 δημιουργήθηκε,ανδρώθηκε επι Ολυμπιακών Αγώνων,όταν είχε θεσμικό ρόλο παρακολούθησης και αυτή τη λειτουργία της παρακολούθησης την χρησιμοποίησε αργότερα για ιδιοτελή σκοπό. Δηλαδή έκανε παρακολούθηση μια ομάδα τεχνικών, ο Σ.Κ ο Κ.Α ,έχουμε τα ονόματα τους,οι οποίοι παρακολουθούσαν και στη συνεχεία όλα αυτά τα στοιχειά παρακολούθησης τα διοχέτευαν σε επιχειρηματίες κτλ και έτσι πούλαγαν πληροφορίες.

Έτσι δημιούργησαν έναν κύκλο σχέσεων με πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες.

-Και χτύπαγαν ανάλογα με την εργολαβία που έπαιρναν...

-Ναι...Αυτός ο άνθρωπος πιάστηκε με 20.000 πλαστά έγγραφα.

-Αυτός ο άνθρωπος της ΕΥΠ ο οποίος κατηγορείται ειναι ελεύθερος σωστά;.Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;

-Ελεύθερος είναι,ναι. Δεν ξέρω με ποια λογική. Πρέπει να απαντήσει η Εισαγγελία. Και γιατί το κακούργημα έγινε πλημμέλημα.

-Το κακούργημα που έγινε πλημμέλημα έχει την υπογραφή κάποιου δικαστή σωστά;

-Ναι. Ας απαντήσουν λοιπόν. Βρήκαν 20.000 πλαστά έγγραφα. Βρηκαν τα πρωτότυπα έγγραφα μέσα απο τα οποία γίνονταν σε blog εκβιασμός. Στο polinikosnous αν δεν κάνω λάθος. Και είναι έξω .Και θα πάει για απλή κατασκοπία. Οχι για κατασκοπία κατά της Ελλαδας.

Μπορεί να μην φταίει η Εισαγγελία,διότι εκεί έχουν να εξετάσουν στοιχειά τα οποία έδωσε η ΕΥΠ.Και προφανώς η διοίκηση της ΕΥΠ δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία. Αυτός ο άνθρωπος της ΕΥΠ είχε στήσει σε ιδιωτικό κολέγιο, θάλαμο παρακολούθησης και χρησιμοποιούσε το κολέγιο για να βγάζει ψεύτικες πιστοποιήσεις μεταπτυχιακών σε ανθρώπους της ΕΥΠ οι οποίοι έπαιρναν μέσα στην ΕΥΠ δάφνες και χρήματα!

Παρακράτος.

-Είστε υπέρ της άρσης της ανωνυμίας στα blogs,μετά απ'ολα αυτά;

-Οχι. Είμαι υπέρ της αυτορύθμισης. Και επειδή διάφοροι με κοροϊδεύουν και λένε τι σημαίνει αυτορύθμιση κτλ...

Σημαίνει πως οποίος θέλει να έχει ένα blog για να λέει άποψη για να αποκαλύπτει κάτι κτλ ,πρέπει να σταθεί απέναντι στα υπόλοιπα εκβιαστικά blogs . Είμαι υπέρ της ελευθερίας στα blogs. Αλλά πρέπει όλοι αυτοί οι τύποι ,οι οποίοι είναι εκβιαστές , οι οποίοι παίρνουν λεφτά για παίζουν το πιστόλι...

Και ανοίγω παρένθεση εδώ....

Όλοι αυτοί οι πεμπτοκλασατοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ειναι αποτυχημένοι απο παντού και δεν τους ήξερε η μάνα τους πριν ανοίξουν ένα blog και αρχίζουν να μπαίνουν σε αυτή τη λειτουργία,τους έχουν προσλάβει μεγάλα αφεντικά. Τι τους θέλουν;Τι θέλει τον κυριο Παπατρεχαγυρευε ,έναν άθλιο δημοσιογράφο,ένας μεγάλος δημοσιογράφος και τον παίρνει στη δούλεψη του,αν δεν τον θέλει για πιστόλι;

Τόσο κάλος δημοσιογράφος είναι;Υπάρχουν 2500 άνεργοι δημοσιογράφοι ,μερικοί απο αυτούς είναι εξαιρετικοί. Τι τον θέλει λοιπόν;

Αυτά τα θέματα πρέπει να τα σταθμίσουμε και όσοι θέλουν να παλέψουν ενάντια στο άνοιγμα της επωνυμίας των blogs ,πρέπει να παλέψουν σε όλον αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό. Αλλιώς όλοι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να χτυπηθούν τα blogs .Εαν δεν θέλουμε να χτυπηθούν τα blogs και η δυνατότητα που δίνουν για να γράφουμε πράγματα χωρίς να υπάρχει λογοκρισία κτλ πρέπει να υπερασπιστείς την ελευθερία των blogs Και οχι την ασυδοσία .

Είμαι υπέρ της προσπάθειας λοιπόν,είτε είμαστε δημοσιογράφοι είτε ερασιτέχνες,να υπάρξει μια αυτορύθμιση. Η αυτορύθμιση είναι θέση μάχης ενάντια σε όλο αυτό το μηχανισμό που βρομίζει οτι υπάρχει.

Έκαναν σαν τα μούτρα τους τις τηλεοράσεις,τα ραδιόφωνα,τις εφημερίδες και θέλουν να κάνουν σαν τα μούτρα τους και το διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο δεν ειναι ακινδυνο. Δεν ειναι νομοτελειακά τίμιο. Υπάρχουν τα πάντα στο διαδίκτυο,αλλά υπάρχει ένα καλό. Πως μπορεί ο καθένας να γράψει, να απαντήσει,να πάρει θέση κτλ .Αυτό πρέπει να διατηρηθεί.

-Επανερχόμαστε σε αυτά που λέγαμε πριν.Σας εχουν απειλήσει πότε για να μην βγάλετε ενα θέμα,είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο;

Έχετε αυτολογοκριθεί ποτέ;

-Όχι. Υπάρχουν διάφορες πιέσεις συνέχεια. Και τώρα στην ΕΡΤ που είμαστε ,κάθε εβδομάδα δίνουμε μια μάχη για να παίξει η εκπομπή.”Όχι δεν θα παιχτεί μας λένε γιατί χτυπάει τον τάδε” και τους απαντάμε “είναι κάτι αστήριχτο ή ψεύτικο;”. Φταίω εγώ που βουλευτής άνθρωπος είναι απατεώνας;Φταίω εγώ που ο τάδε υπουργός ειναι μπλεγμένος στο χ σκάνδαλο; Η θα κάνουμε συμψηφισμούς για τον κάθε εναν της Νέας Δημοκρατίας για παράδειγμα , που βρίσκουμε να εφευρισκουμε και έναν απο το ΠΑΣΟΚ;Αυτή είναι δημοσιογραφία;

Το BBC που είναι κρατικό κανάλι,όπως θα έλεγε και ο Βενιζέλος,ήταν αυτό που έβγαλε το θέμα ενάντια στη κυβέρνηση της Αγγλίας ,πως ήταν αυτή που χρησιμοποίησε χημικά όπλα ενάντια στη κυβέρνηση του Σανταμ Χουσειν προκείμενου να ξεκινήσει ο πόλεμος. Αυτό το έκανε η δημοσιά τηλεόραση της Αγγλίας,ενάντια στη Κυβέρνηση της Αγγλίας.

Εδώ το θεωρώ αδιανόητο. Προχθές έγραφε ο υπεύθυνος τύπου της Νέας Δημοκρατίας στο twitter για τα παπαγαλάκια που θα φύγουν απο την ΕΡΤ. Αυτά είναι Ουγκατα. Και το χειρότερο είναι πως αυτού του είδους ο πολιτισμός που προάγεται,επειδή πια τον έχουμε συνηθίσει ,γίνεται αποδεχτός και απο τον κόσμο.

-Η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην ΕΡΤ με την αλλαγή της κυβέρνησης ποια είναι;

-Δεν το ξέρουμε. Αυτο που ξέρουμε είναι πως η ΕΡΤ πρέπει να είναι ενα πεδίο που να υπάρχουν όλες οι απόψεις ,είτε αφορούν την πολιτική,είτε τον πολιτισμό και εάν θες και με ιδιωτικά κριτήρια πχ τι είναι αυτός που κάνει αυτί την εκπομπή,τι προσφέρει ....

Μέχρι σήμερα η ΕΡΤ ήταν ένα παραμάγαζο στο οποίο μεγάλωναν οι μαργαρίτες του κομματικού θερμοκηπίου ή ένα πεδίο κονομας. Βγαίναν τα διάφορα στελέχη στην ΕΡΤ και με το δικαίωμα που είχαν να κάνουν οτι θέλουν επειδή ήταν κομματικοί στρουκτορες ,επειδή ήταν τοποθετημένοι κομματικά,πούλαγαν κομματικές εξυπηρετήσεις στα πολιτικά κόμματα και απο την άλλη έκλεβαν. Έχει γεμίσει Eurovision και μπάλες. Γιατί τόσο ακριβά προϊόντα;Σε όλο τον κόσμο το ποδόσφαιρο είναι στην καλωδιακή τηλεόραση. Εδω η ΕΡΤ πήγαινε και έδινε 2 φορές την τιμή των παιχνιδιών ,χωρίς κάνεις να πηγαίνει να την ελενξει. Τώρα βεβαία είναι υπόδικοι όλοι αυτοί . Και όλοι αυτοί που είναι υπόδικοι τι έλεγαν;

Εγώ είμαι το κομματικό στέλεχος που εγγυώμαι την κομματική γραμμή στην ΕΡΤ και ως τέτοιοι ήταν αποδεχτοί. Αυτό θέλουμε απο την ΕΡΤ ; Ας αφήσουν την ΕΡΤ να βάλουν έναν άνθρωπο εκεί πέρα,να είναι ενας μάνατζερ,ένας δημοσιογράφος σοβαρός,οτιδήποτε,να είναι κοινής αποδοχής,δεν μας ενδιαφέρει αν είναι Νεα Δημοκρατία ή Πασοκ. Εμένα δεν με ενδιαφερει. Το θέμα είναι να κάνει την δουλειά του.

-Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζεται την επόμενη σεζόν;

-Δεν το ξέρω. Ειχαμε υπογράψει ενα συμβόλαιο το οποίο έλεγε πως θα έπρεπε να είχαμε παραδώσει 36 εκπομπές ,με ενα κοστολόγιο της τάξης των 19.500 ευρω /επεισοδιο. Δηλαδή 15 άτομα εργαζόμενοι,δημοσιογράφοι,κάμερες,μοντάζ,τεχνικοί,αναλώσιμα κτλ .Είμαστε η πιο φθηνή εκπομπή στην ΕΡΤ.Οι ομοιοειδής εκπομπές στην ΕΡΤ κάνουν 35.000.Λόγω απεργιών εκλογών κτλ,έχουμε παραδώσει 12 εκπομπές. Δηλαδή 15 άνθρωποι δουλεύοντας 1 χρόνο τώρα έχουν πάρει 240.000 .Αυτά περί κοστολογίου γιατί ακούγονταν διλαφορα. Είναι ντροπή να μεταφράζεις το κόστος μιας παράγωγης σε μισθό δημοσιογράφου.

Επειδή έβγαιναν και έλεγαν πως ο Βαξεβάνης παίρνει τόσα .Ντροπή.

Εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε την δουλειά και να δικαιολογήσουμε το που πάει το κάθε τι.Δεν είναι αυτή η δουλειά. Εμεις αύριο μπορεί να μην είμαστε στην ΕΡΤ. Εχουμε το koutipandoras.gr,έχουμε το ΗΟΤ DOC...Αλλά είναι αμαρτία η ΕΡΤ να είναι ενα χωράφι το οποίο το οργώνει κάθε φορά το κομματικό τρακτέρ και διάφορα κομματικά καρτούν που βγαίνουν δεξιά αριστερά.

-Σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου. Όλοι ξέρουν το ποιοι υπέγραψαν τις σκανδαλώδεις συμβάσεις,όλοι ξέρουν το τι πραγματικά έγινε,κάνεις δεν δικάστηκε ποτέ,ο Εφραίμ πήγε για λίγο στη φυλακή,κανείς δεν είναι στη στενή και η υπόθεση πάει στο αρχείο. Τι έγινε;

-Όχι,δεν είναι ετσι. Πρεπει να διαχωρίσουμε 2 πραγματα. Σε οτι αφορά την δικαιοσύνη και τη διαδικασία την οποία ξεκίνησε για τους υπεύθυνους του Βατοπεδίου,32 άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι υπόδικοι. Δεν το λένε επίτηδες. Διοτι θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα πως δεν υπάρχει σκάνδαλο.32 είναι υπόδικοι . Συμπεριλαμβανονται Εφραιμ και Αρσενιος.

-Είναι όλοι έξω όμως.

-Δεν έχει σημασία αν είναι έξω.32 άτομα είναι υποδικοι. Δεν είναι ύποπτοι φυγης. Ο Εφράιμ μπήκε στη φυλακή για τους λογούς που επέλεξε το δικαστικό συμβούλιο. Τώρα εάν επικαλέστηκε λογούς υγείας και κατάφερε να βγει έξω είναι άλλη υπόθεση. Αυτή την στιγμή πάντως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου πιστοποιείται πως ειναι σκάνδαλο απο τους 32 υπόδικους.

Ποιοι δεν είναι υπόδικοι;

Δεν είναι τα πολιτικά πρόσωπα.

Γιατί δεν είναι τα πολιτικά πρόσωπα ;Γιατί υπάρχει ο νόμος περι ευθύνης Υπουργών του κυρίου Βενιζέλου. Και το 2009 ο Καραμανλής έκλεισε εσπευσμένα την Βουλή ,περάσαν δηλαδή 2 ολομέλειες και παραγράφηκαν τα αδικήματα.

Και βγαίνει ο κυριος Δούκας στη τηλεόραση και λέει πως η Βουλη ψήφισε πως είμαι αθώος.

Ο κ. Δουκας χρησιμοποιεί την ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που είναι διαρκές έγκλημα ,οπού δεν πιστοποιήθηκε ξέπλυμα μαυρου χρήματος,για να δηλώσει αθωότητα και στη παράβαση καθήκοντος και στα υπόλοιπα.

Για τα υπόλοιπα έχει πάει απο την εισαγγελία στη Βουλή θέμα οτι έχει ευθύνη για παράβαση καθήκοντος κτλ.

Απλός λέει το ανώτατο συμβούλιο πως αυτά έχουν παραγραφεί. Έχει δείξει 3 υπουργούς η δικαστική ερεύνα,ως υπεύθυνους το σκανδάλου Βατοπεδίου.

Το οτι αυτοί δεν μπορούν να κάτσουν στο σκαμνί,δεν έχει να κάνει με την δικαιοσύνη αυτό. Έχει να κάνει με αυτό που λέμε πως το πολίτικο σύστημα αυτοαμνιστευεται ,σαν να είναι μαφία της Νέας Υόρκης στη Δεκαετία του '30,εχει φτιάξει μια σειρά απο νομούς για να μην πιάνεται πουθενά.

Ξέρετε πως ο νόμος για την φορολόγηση των εφοπλιστών ,θέμα που εχουμε και στο ΗΟΤ DOC,είναι ενταγμένος-προσαρτημένος,στο αρθρο 107 του Συντάγματος,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αλλάξει η φορολόγηση των εφοπλιστών γιατί πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και η φορολόγηση των εφοπλιστών είναι περίπου 2000-3500 ευρω ανα καράβι...Αυτοί όλοι που σηκώνουν σημαία και λένε είμαστε πατριώτες,γλάροι και σηκώνουν Ελληνικές σημαίες. Ποιοι πατριώτες;2000 ευρώ ανα βαπόρι δινουν. Τα άλλα είναι αφορολόγητα.

...

Για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου πάντως εμείς απαντήσαμε με έγγραφα και στοιχεία. Τα πάντα είναι ξεκάθαρα. Μέχρι και το πως συνεργάστηκαν με τον Ακη Τσοχατζοπουλο. Δεν το λέει κανένας αυτό. Οτι αυτός που εκπαίδευσε τη μονή Βατοπεδίου σε όλα αυτά ήταν ο Ακης. Ο Ακης ξεκίνησε τις αγοραπωλησίες με τον Σαχπατζιδη. Η Offshore εταιρεία του Σαχπατζιδη.Και μετα κατάλαβαν πως στο Βατοπέδι υπάρχει ψωμί και πήγαν σε μια διπλανή τράπεζα. Την Marfin.

-Πως βλέπετε τις τελευταίες πολίτικες εξελίξεις;Πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου,ήμασταν όλοι μαζί στο Σύνταγμα και διαδηλώναμε. Τώρα μας έχουν περάσει μνημόνια,δανειακές συμβάσεις,έχουν εδραιώσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας...

-Όπως συμβαίνει και με την ζωή μας...θεωρούμε πως ζωή είναι αυτό που φανταζόμαστε. Ενώ ζωη ειναι αυτό που μας συμβαινει. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολίτικη. Πολίτικη δεν ειναι το ιδεατό κομμάτι εκείνο το οποίο κάποια στιγμή θα επέλθει και θα σώσει τα πράγματα. Ειναι οι καθημερινοί συσχετισμοί που δημιουργούνται πολιτικά και κοινωνικά .Είναι ο φόβος που έκανε τον άλλον τελευταία στιγμή να ψηφίσει κάτι άλλο απο αυτό που ήθελε,είναι η εξαπάτηση. Έλεγαν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τώρα όλα καλά. Όλα αυτά είναι η πολίτικη .Μέσα απο όλα αυτά πρέπει να βρούμε μια άκρη. Πέρυσι,το πρώτο βήμα έγινε .Καταλάβαμε πως αυτό το σύστημα εχει πλέον τελειώσει. Πρέπει κάτι να γίνει. Φέτος κληθήκαμε να πιστοποιήσουμε πως αυτό πρέπει να τελειώσει. Εγω πιστεύω θα τελειώσει.

-Βλέπουμε πως συνεχώς περνάνε νέα φοροεισπρακτικά μετρά,ετοιμάζουν νεα χαράτσια,νεες φορολογίες ,η καταγεγραμμένη ανεργία είναι στο 23% και κάνεις δεν αντιδρά. Πως το ερμηνεύετε αυτο;

-Εδω και 40 χρόνια εκπαιδευτήκαμε να είμαστε προσανατολισμένοι στον εαυτό μας,να εγκαταλείψουμε κάθε συλλογικότητα και να πιστέψουμε πως οτι και να γίνει κάτι θα συμβεί και θα την γλυτώσουμε. Το οτι δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε ως συλλογικότητες,να κάτσουμε κάτω εγώ και εσύ και να μιλήσουμε να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει ,αυτό είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το μαθαίνει τώρα η νέα γενιά. Που ξαφνικά είναι και οι 2 άνεργοι και κάθονται στο ίδιο τραπέζι να κουβεντιάσουν το τι τους έχει βρει και πρέπει κατι να κάνουν. Μέχρι προχθές μιλάγαμε για το εάν πρέπει ο τάδε υπάλληλος να φτιάξει πισίνα επειδή έχει και ο απέναντι του που είναι επιχειρηματίας .Αυτές οι αυταπάτες που δημιουργήθηκαν,αυτή η κατά μονας ζωή και όλα αυτά τα θελκτικά που αναπτύχθηκαν και μας παρέσυραν δεν βοήθησαν στο να υπάρξει συλλογικότητα. Η μεγαλύτερη συλλογικότητα ήταν τα Μπουζούκια. Πηγαίναμε εκεί πίναμε όλοι μαζί,καπνίζαμε πουρά όλοι μαζί και ενδεχόμενος ξεφτιλιζόμασταν όλοι μαζί και αυτό ήταν. Τώρα πρέπει να ανακαλύψουμε πραγματικές συλλογικότητες.

-Τι προβλέπετε να γίνετε στη πολιτική ζωή απο το φθινόπωρο;

-Εμείς οταν τελείωσαν οι πρώτες εκλογές,βγάλαμε μια απόρρητη έκθεση της Τρόικα. Έκθεση η οποία είχε διοχετευθεί σε έναν κύκλο ελίτ απο την Τρόικα και έλεγε τι πρόκειται να γίνει. Λίγους μήνες μετά επιβεβαιωθήκαμε.

Αυτά τα οποία έρχονται είναι μετρά τα οποία θα αγγίζουν τα 15 δις.ευρω.Θα κληθεί ο κόσμος που δεν έχει να πληρώσει,να δώσει 15 δις. Αφού σώσαμε πρώτα το ευρό,τώρα θα πρέπει να το βρούμε για να πληρώσουμε με ευρώ,αυτά που θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε. Αυτό δεν γινεται. Θα συνεχίσουν να κλείνουν μαγαζιά. Τα μεσαία στρωματά έχουν καταστραφεί,οι άνεργοι θα ανεβαίνουν...αυτό που θα οδηγήσει;

-Υπάρχει πολίτικη λύση;

-Βεβαία και υπάρχει πολίτικη λύση. Όταν βλέπεις πως ο δρόμος δεν σε βγάζει πουθενά,μην περιμένεις να περάσει άλλος δρόμος να σε πάρει. Βρες εσύ άλλο δρομο. Αν λοιπόν πούμε,πως αυτό που μας οδήγησε εδώ που είμαστε ήταν οι αυθαίρετες,ρουσφετολογικές πολίτικες και στη συνεχεία οι πολίτικες λιτότητας,όλο αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Πως θα αντιστραφεί;Πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση όχι για να επαναδιαπραγματευτεί,αλλά να επανασχεδιάσει την Ελλάδα. Πρέπει να σπάσει το κλειστό σύστημα εξουσίας που υπάρχει και είναι διακομματικό.

Δεν σου κάνει εντύπωση πως εκεί που σκοτώνονταν ξαφνικά μεταπηδά ο ταδε Πασοκος τραπεζίτης,στη κυβέρνηση που ηγείται ο Νεοδημοκράτης Σαμαράς και από κατω χειροκροτά ο αριστερός Κουβελης. Δεν σου κάνει εντύπωση όλο αυτο;Με τι ευκολία υπάρχει ένα σύστημα με τραπεζίτες ,οικονομική ελίτ που αλληλοτροφοδοτεί το σύστημα εξουσίας. Ούτε για μεταγραφές σε ομάδες να μιλάγαμε. Μεταγραφή σε ομάδες ποδοσφαίρου να κάναμε πιο πολύ θόρυβος θα υπήρχε. Θα έλεγαν έλα ρε εγκαταλείπεις την σημαία;

Τώρα είναι όλοι εκεί. Ένας αχταρμας. Αυτό το κλειστό σύστημα εξουσίας που νομοθετεί για τον εαυτό του,υπάρχει για τον εαυτό του, επιδοτεί με το ΕΣΠΑ για τον εαυτό του ,κλέβει για τον εαυτό του πρέπει να τελειώσει .

-Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέας μορφής Δεκεμβριανά,αντίστοιχες δηλαδή καταστάσεις;

-Αυτό δεν το ξερω. Οταν όμως η ανεργία ειναι 25% περίπου,δηλαδή σε κάθε σπίτι υπάρχει άνεργος,η ύφεση καλπάζει ,ανάπτυξη δεν υπάρχει,αυτό θα δημιουργήσει βίαια κοινωνικά φαινόμενα. Τι θα πω στον διπλανό μου όταν εγώ έχω να φάω και αυτουνού πεινάει το παιδί του;Να μην με κλέψει; Θα κάνουμε ευχέλαιο να μην υπάρξουν κλέφτες;Θα υπάρξει κοινωνική βια. Δεν ξέρω αν θα είναι κόσμος στο δρόμο που θα διεκδικεί πολιτικά ή θα είναι κόσμος που θα κλέψει για να ζήσει,αλλά θα υπάρξει κοινωνική βια. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Οτι μετρό πάρουν δημιουργεί ανεργία και ύφεση. Θα καταρρεύσει η πραγματική οικονομία,δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί τίποτε. Τοσοι άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε μέρα .Τι να λέμε τώρα.

Και επειδή δεν έχουν όλοι την αντίληψη “αυτοκτονώ”,μήπως κάνουν κάτι άλλο.

-Αυτό όμως δεν θα λειτουργήσει ενδεχόμενος και ως αποσυμφόρηση της κατάστασης;

-Η ένταση μπορεί να συνειδητοποιήσει κόσμο ή να κάνει και το ανάποδο. Να δημιουργήσει αυτή την αποφόρτιση. Όπως αποφόρτιση δημιούργησαν και οι εκλογές. Εκεί που δεν μπορούσαν να βγουν οι πολίτικοι απο τα σπίτια τους,ξαφνικά έγιναν εκλογές ,χειροκροτήθηκαν και κάποιοι απο αυτούς που πριν από 1 μήνα τους μουτζώναμε .Κάθε τέτοια κατάσταση δημιουργεί ενα άλλο επίπεδο πολίτικης συνειδητοτητας.

Αυτο που φαίνεται τώρα αναποτελεσματικό,έχει δημιουργήσει ενα άλλο επίπεδο πολιτικης συνειδητοτητας,αρα μπορεί να βγει κάπου αλλού.

-Την κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα κανάλια πως την βλέπετε;

-Όπως ήταν πάντα. Σοκ και δεος. Τα ελληνικά κανάλια ειναι μια μεγάλη ιστορία .Και εαν θέλει κάποιος να καταλάβει τι συμβαίνει με τα Ελληνικά κανάλια ας αναρωτηθεί πως γίνεται κανένα περίπτερο να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς άδεια,αλλά να μπορεί να λειτουργήσει ενας τηλεοπτικός σταθμός χωρίς άδεια. Όποιος δώσει εξήγηση σε αυτο,θα δώσει εξήγηση στο γιατί τα μέσα είναι αυτά που είναι.

Γιατι εκπροσωπούν το σύστημα εξουσίας. Κανονίζουν την πολίτικη ατζέντα,κανονίζουν ποιοι θα είναι πρόεδροι στα κόμματα,κανονίζουν ποιοι θα είναι πρωθυπουργοί και προκείμενου να περάσουν όλα αυτά κάνουν τον κόσμο να φοβάται ή να ντρέπεται. Δεν είναι μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάνουν καμπανιες. Είμαστε στη καμπάνια μνημόνιο 1,καμπάνια μνημόνιο 2,καμπάνια εκλογές 1 κτλ.

Παρέλασαν επι μνημονίου φοβέρες φυσιογνωμίες που έλεγαν πως θα πάμε στη δραχμή .Και τώρα που σώσαμε το ευρώ πρέπει να βρούμε να πληρώσουμε. Άντε να δούμε.

-Τι θα έχει το ΗΟΤ DOC της Πέμπτης ;

-Θα ασχοληθούμε με τον πατριωτισμό των εφοπλιστών. Θεωρούμε πως ειναι προκλητικό , το σύνολο των εφοπλιστών με Ελληνική σημαία να πληρώνει 12εκατ.ευρω φορολόγηση όπως εχει γραφτεί στον Ελληνικό προϋπολογισμό και γύρω απο άλλες δραστηρίοτητες άλλου τύπου 248.Οσα πληρώνει το Μπραχάμι. Και είναι σκανδαλώδες να λένε πως αν δεν τους κάνουμε κάτι,οτι θα σηκωθούν να φύγουν απο τη χώρα. Αυτά που εξασφαλίζει το κράτος στα πλοία με Ελληνική σημαία δεν τα εξασφαλίζει κανένα κράτος.

Και ένα δεύτερο θέμα,θα γράψουμε για το πως η επιστημονικοφανεια χρησιμοποιείται για να εξαπατήσει τον κοσμο. Με τα γιλεκακια του Καματεροί,τον Φικιορη της δημοσιογραφίας κτλ.

-Το Πρώτο Θέμα την προηγούμενη εβδομάδα στις τελευταίες σελίδες,σχολίασε με κάπως σαρκαστικό τρόπο τις μηνύσεις που κάνετε σε συνάδελφους σας.

-Αυτο πιστεύουν αυτοί. Αυτοί έχουν κατασπαραχτεί μεταξύ τους. Αφού ήταν στην μπανιερά βγήκαν γυμνοί και κατασπαραχθηκαν. Εγώ προτίμησα να κάνω μηνύσεις. Αν πεις πως είμαι κακός δημοσιογράφος ή αν μιλήσεις σκληρά για έμενα έχεις δικαίωμα να το κάνεις ,είμαι κατά μια έννοια δημόσιο πρόσωπο. Θέματα όμως που αφορούν συκοφάντηση και υπόληψη και πράγματα για τα οποία επι 25 χρονιά δεν μπορεί να μου πει κανένας κουβέντα εκεί περνάει κόκκινη γραμμη. Εκει εχει μήνυση,αγωγη. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Εγώ σκελετούς στη ντουλάπα δεν έχω. Κάτι βρόμικα σώβρακα μόνο.

ΠΡΕΖΑ TV
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ