2012-07-16 17:35:05
Φωτογραφία για «Οθωμανική» η Βοσνία κατά τον Tαγίπ Ερντογάν
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Σερβία και τη Βοσνία η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Recep Tayyip Erdoğan ότι «η Βοσνία αποτελεί οθωμανική κληρονομιά».

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Alija Izetbegović, πριν πεθάνει(2003) του άφησε παρακαταθήκη τη Βοσνία και τον βοσνιακό λαό.

«Ο Alija Izetbegović, όταν τον επισκέφτηκα στο νοσοκομείο μου είπε: «Σου αφήνω τη Βοσνία παρακαταθήκη. Η Βοσνία είναι οθωμανική κληρονομιά»» ανέφερε ο T. Erdoğan μιλώντας σε κομματική συνέλευση, στην Άγκυρα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ivica Dačić σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή ανέφερε: «Κάποιος πρέπει να προειδοποιήσει τον Erdoğan ότι τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και στη Βοσνία.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Milorad Dodik επισήμανε πως «η δήλωση αυτή στέλνει σαφή μηνύματα για τις προθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή» και ανέφερε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη(σχόλιο: εδώ ο πρέσβης δεν ενοχλείται ποτέ ούτε οι «διπλωμάτες» γνωρίζουν ότι είναι σε ξένο κράτος και όχι στο τσιφλίκι τους).

Ο κ. Dodik προειδοποίησε ότι «τελευταία υπάρχει έντονη τουρκική δραστηριότητα στη Βοσνία» (σχόλιο: στην Ελλάδα και την Κύπρο πάλι καθόλου!).

Τη δήλωση Erdoğan καταδίκασαν όλοι οι αρχηγοί των σερβικών κομμάτων στη Βοσνία, ενώ προβληματισμός εκφράζεται και από τους Κροάτες.

«Οι απόψεις του Erdoğan δυσαρέστησαν πολλούς πολίτες της Βοσνίας και κυρίως τους Κροάτες και τους Σέρβους. Δεν νομίζω ότι είναι ευχάριστο να ακούει κάποιος ότι η Βοσνία αποτελεί οθωμανική κληρονομιά» δήλωσε ο Veso Vegar, εκπρόσωπος Τύπου της Κροατικής Δημοκρατικής Κοινότητας(HDZ) που είναι το κυρίαρχο κόμμα των Κροατών στη Βοσνία.

Ο ιστορικός Slavenko Terzić εκτίμησε ότι εγκυμονεί κινδύνους για τα Βαλκάνια η δήλωση Erdoğan διότι, όπως είπε «αποκαλύπτει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Άγκυρας που εκδηλώνονται μέσα από την ιδέα του νέο-οθωμανισμού».

Την ανάγκη ομόφωνης καταδίκης των απόψεων Erdoğan από το συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξέφρασε ο Σέρβος ιστορικός Čedomir Antić ο οποίος χαρακτήρισε ως προβοκατόρικη τη συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού.
kostasxan.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ