2012-07-17 11:02:03
Φωτογραφία για Ερντογάν: «Οθωμανική κληρονομιά η Βοσνία»
Ισχυρίστηκε ότι του την χάρισε…ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε Σερβία και Βοσνία η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Βοσνία αποτελεί οθωμανική κληρονομιά».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Άλια Ιζετμπέγκοβιτς, πριν πεθάνει του άφησε παρακαταθήκη τη Βοσνία και τον βοσνιακό λαό.

«Ο Άλια Ιζετμπέγκοβιτς, όταν τον επισκέφτηκα στο νοσοκομείο μου είπε: “Σου αφήνω τη Βοσνία παρακαταθήκη. Η Βοσνία είναι οθωμανική κληρονομιά”» ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας σε κομματική συνέλευση, στην Άγκυρα.

Η αντίδραση ήρθε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ο οποίος σχολίασε: «Κάποιος πρέπει να προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Και στη Βοσνία όμως ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ επισήμανε πως «η δήλωση αυτή στέλνει σαφή μηνύματα για τις προθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή» και ανέφερε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.


Προβληματισμένοι από αυτή τη δήλωση εμφανίζονται και οι Κροάτες: «Οι απόψεις του Ερντογάν δυσαρέστησαν πολλούς πολίτες της Βοσνίας και κυρίως τους Κροάτες και τους Σέρβους. Δεν νομίζω ότι είναι ευχάριστο να ακούει κάποιος ότι η Βοσνία αποτελεί οθωμανική κληρονομιά» δήλωσε ο Βέσο Βέγκαρ, εκπρόσωπος Τύπου της Κροατικής Δημοκρατικής Κοινότητας (HDZ) που είναι το κυρίαρχο κόμμα των Κροατών στη Βοσνία.

alexiptoto.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ