2012-07-17 18:59:03
Φωτογραφία για Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Ικαρίας
Πλούσιες εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν ενάμιση μήνα

Την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους γιορτάζει η Ικαρία στις 17 Ιουλίου και ο Δήμος Ικαρίας έχει οργανώσει εφέτος εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση του νησιού το 1912. 

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ενάμιση μήνα και θα πραγματοποιηθούν σε όλο το νησί, περιλαμβάνουν ομιλίες και συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτικής και παλιών φωτογραφιών της Ικαρίας, χορούς και θεατρικές παραστάσεις, προβολή ντοκιμαντέρ αλλά και σκακιστικούς διαγωνισμούς, αθλητικές εκδηλώσεις και εργαστήρια κινηματογράφου, ξεναγήσεις στο Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου, αφηγήσεις παραδοσιακών παραμυθιών, μαθήματα παραδοσιακών χορών κτλ.

Η Ικαρία ενσωματώθηκε στις κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1521. Οι Τούρκοι για αρκετούς αιώνες επέβαλαν στο νησί χαλαρό καθεστώς διοίκησης
. Το 1827 η Ικαρία αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά βρισκόταν υπό τουρκική διοίκηση ως τις 17 Ιουλίου του 1912. Τότε, στη διάρκεια της Ικαριακής Επανάστασης, οι νησιώτες έδιωξαν την τουρκική φρουρά που παρέμενε στο νησί. Η Ικαρία αποτέλεσε ανεξάρτητη πολιτεία για πέντε δύσκολους μήνες. Η ένωση του νησιού με την Ελλάδα, που καθυστέρησε λόγω των Βαλκανικών πολέμων, έγινε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Οι εφετινές εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους Ικαριωτών και φορείς των απόδημων Ικαριωτών, με στόχο να προβληθεί, εκτός από την ιστορία του νησιού, και η σύγχρονη πολιτιστική δράση και κουλτούρα των Ικαριωτών.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο «κατιμάς»!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο «κατιμάς»!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ