2012-07-22 13:31:05
Φωτογραφία για Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε ;
Οι ώρες ύπνου που είναι απαραίτητες για να παραμένουμε υγιείς και σε εγρήγορση διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία...

Ο ύπνος είναι το κλειδί για την ψυχική υγεία και την συναισθηματική ευεξία, ωστόσο το πόσες ώρες θα πρέπει να κοιμόμαστε έρχεται σε συνάρτηση με την ηλικία, το στάδιο ανάπτυξης και το φύλο. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής της κλινικής διαταραχών ύπνου του πανεπιστημίου ιατρικής του Σικάγο, Φίλλις Ζι, "ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου, η μνήμη, η επαγρύπνηση (προσοχή), η ρύθμιση της διάθεσης και η φυσική υγεία εξαρτώνται από τον ύπνο".

Ο ελάχιστος ή "κακής ποιότητας" ύπνος μπορεί να γίνει η αιτία για αρκετά συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα, από παχυσαρκία έως και διαβήτη, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η αϋπνία δημιουργεί αλλαγές στην λειτουργία του σώματος και πιο ειδικά στον τρόπο με τον οποίο παράγεται η γλυκόζη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή στον τρόπο αντίδρασης στην ινσουλίνη (pre-diabetes). Επίσης υποστηρίζεται ότι υπάρχουν ικανές ενδείξεις ότι σε περιπτώσεις διαταραχών του ύπνου, το σύστημα ρύθμισης της όρεξης βρίσκεται σε σύγχυση με αποτέλεσμα την υπερφαγία.


Διαφοροποίηση με βάση την ηλικία

Ο ύπνος πρέπει να διαφοροποιείται στο πέρασμα των χρόνων

Ο απαραίτητος χρόνος ύπνου, αλλάζει ανάλογα με το άτομο. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται να κοιμηθούν την νύχτα 7 ώρες το λιγότερο. Χρονικά λιγότερος ύπνος από 6 ώρες και περισσότερος από 9 ώρες στους ενήλικες, έχει συνδεθεί σε πολλές περιπτώσεις με μια πιο φτωχή καρδιομεταβολική υγεία.

Ενδεικτικά απεικονίζεται ο απαραίτητος χρόνος που πρέπει να κοιμόμαστε:

1) Βρέφη (νεώτερα των 11 μηνών): 14 με 15 ώρες.

2) Μικρά παιδιά: 12 με 14 ώρες.

3) Παιδιά προσχολικής ηλικίας: 11 με 13 ώρες.

4) Παιδιά σχολικής ηλικίας και έφηβοι: 10 με 11 ώρες.

5) Ενήλικες: 7 με 8 ώρες.

6) Μέση ηλικία και άνω: 7 με 9 ώρες.

Διαφοροποίηση με βάση το φύλο

Σε συνάρτηση με το φύλο παρατηρείται διαφοροποίηση στον τρόπο που κοιμούνται ο άνδρας και η γυναίκα, καθώς και οι πηγές διαταραχών του ύπνου.

Έτσι στατιστικώς οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο από τους άνδρες, παράλληλα όμως κοιμούνται και πιο ελαφριά. Ύπνος ο οποίος διαταράσσεται πιο εύκολα. Για αυτό το λόγο πολλές γυναίκες υποφέρουν από υπνικές διαταραχές οι οποίες δεν έχουν διαγνωσθεί. Στα αίτια τα οποία μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο των γυναικών περιλαμβάνονται η κατάθλιψη, σημαντικά γεγονότα στην ζωή τους (όπως ένα διαζύγιο), η εγκυμοσύνη, ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και παθήσεις όπως άπνοιες και το σύνδρομο "ανήσυχων ποδιών". Επίσης μπορεί να επηρεάσουν προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα και οι πόνοι στην μέση.

Οι έρευνες για τους άνδρες δείχνουν "χάνουν ύπνο" λόγω στρεσογόνων καταστάσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με την εργασία. Επίσης παρατηρείται το γεγονός οι άνδρες να λαμβάνουν το ύπνο ως δεδομένο και να παραμένουν περισσότερη ώρα άγρυπνοι από ότι θα έπρεπε. Στις σημερινές συνθήκες όπου οι άνδρες βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού και την φύλαξη των παιδιών, αυτό προσθέτει περισσότερο στρες στους άνδρες. Επιπρόσθετοι στρεσογόνοι παράγοντες που επηρεάζουν τους άνδρες στην μείωση του ύπνου τους, είναι οι παράγοντες καθημερινής διαβίωσης (σε ότι αφορά γάμο-διαζύγιο, παιδιά, εργασιακή και οικονομική κατάσταση), προβλήματα υγείας όπως η επιληψία και καρδιαγγειακά προβλήματα, κατάχρηση ουσιών και η κατάθλιψη.

Αν κάποιος θεωρεί ότι έχει προβλήματα με τον ύπνο, θα πρέπει για κάποιο διάστημα να κρατήσει ένα "ημερολόγιο ύπνου" στο οποίο θα καταγράφει τις ώρες που κοιμήθηκε,ώστε απευθυνόμενος σε κάποιον ειδικό γιατρό, αυτός να έχει κάποια εικόνα σχετικά με το ιστορικό ύπνου.

πηγές: everydayhealth.com, analyze news
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ