2012-03-16 09:08:22
Φωτογραφία για Πρόγραμμα... πλύσης - Μάθε πως να το κάνεις σωστά
Ξέρω, ξέρω... Κατέστρεψες μερικά ρούχα, αλλά έμαθες ποιο πρόγραμμα πλύσεως είναι κατάλληλο για ποια ρούχα. Μην πιστέψεις, όμως, ακόμη ότι καθάρισες! Έχεις να περάσεις άλλη μια δοκιμασία. Να ελέγξεις αν κάνεις τις μικρές εκείνες «στραβοτιμονιές» που αφήνουν τα ρούχα (και εσένα) εκτεθειμένα σε παθογόνα μικρόβια, αλλεργιογόνους παράγοντες ή ακόμη και χημικές ενώσεις που προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα.

Μείωσε τα αλλεργιογόνα

Στον αέρα

Αρκετά αλλεργιογόνα επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες και όταν βρεθούν σε υγρό περιβάλλον και κατάλληλη θερμοκρασία εγκαθίστανται και αρχίζουν να αναπτύσσονται. Ο κάδος του πλυντηρίου μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης (βλ. ποσοστό υγρασίας, σκοτάδι, θερμοκρασία). Για να τις... χαλάσεις, άφησε ανοιχτό τον κάδο μετά από κάθε πλύση, έτσι ώστε να στεγνώσει. Αν θες μπορείς να τον σκουπίσεις με χαρτί κουζίνας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις στο λάστιχο που σφραγίζει την πόρτα του κάδου, αφού στις πτυχώσεις του συχνά μένει υγρασία και αναπτύσσεται μούχλα
. Και βέβαια, ποτέ μα ποτέ, μην χρησιμοποιήσεις τον κάδο του πλυντηρίου ως καλάθι για τα άπλυτα. Αν έχεις ειδικό χώρο για το πλυντήριο, φρόντισε να είναι καλά αεριζόμενος, γιατί η υγρασία που αναπτύσσεται εκεί μπορεί να αποδειχθεί κίνητρο για την ανάπτυξη των μικροβίων.

Τα σεντόνια σε καυτό νερό

Σαν εικόνα θα μπορούσε να δώσει έμπνευση για ταινία τρόμου. Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες μπορεί να αποτελούν καταφύγιο για μικροοργανισμούς που... δειπνούν πάνω στα κύτταρα της επιδερμίδας σου και οι οποίοι μπορεί να σου προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα ακάρεα της σκόνης εξάλλου είναι ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες πρόκλησης αλλεργιών. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομακτικά. Και μπορεί να λυθούν πλένοντας τα ασπρόρουχα σε προγράμματα με υψηλές θερμοκρασίες μία φορά την εβδομάδα. Αν τα πλύνεις σε χλιαρό ή απλά ζεστό νερό, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα κάνεις μπάνιο. Το στεγνωτήριο όπως και το σιδέρωμα μπορεί να τα εξουδετερώσουν.

Προστατεύσου από τα μικρόβια

Στη σωστή θερμοκρασία

Έχει βρεθεί ότι περίπου το 25% των περιττωματικών μικροβίων επιβιώνει των απλών προγραμμάτων πλύσης. Τι να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο; Το σίγουρο είναι ότι θα μπορούσες να επιλέξεις ένα πρόγραμμα πλύσης με υψηλή θερμοκρασία για όλα τα ρούχα, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν «δαπανηρό» από ενεργειακή άποψη για το περιβάλλον. Ευτυχώς, μπορείς να καταφύγεις σε άλλες μεθόδους. Καταρχάς, πριν την πλύση, βεβαιώσου ότι θα βάλεις την ποσότητα απορρυπαντικού που αναλογεί στο φορτίο που θες να πλύνεις. Αν χρησιμοποιήσεις λιγότερη, δεν θα πλυθούν καλά όλα τα ρούχα. Αν χρησιμοποιείς στεγνωτήριο, λάβε υπόψη σου ότι ο ξηρός και θερμός αέρας μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια που έχουν επιβιώσει από το πλύσιμο. Και τέλος, όσο κουραστικό και αν είναι, μην παραλείπεις ποτέ να σιδερώνεις τα ρούχα.

Απόφυγε τους ερεθισμούς

Προσοχή στο απορρυπαντικό

Αν υποφέρεις συχνά από αλλεργίες, το απορρυπαντικό - τόσο σαν μυρωδιά όσο και σαν σύνθεση- μπορεί να κάνει τη ζωή σου πραγματικά δύσκολη. Στην περίπτωση αυτή, οφείλεις να χρησιμοποιήσεις μία σύνθεση όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη και, αν είναι δυνατόν, χωρίς άρωμα. Μην αποθηκεύεις τα απορρυπαντικά μαζί με άλλα προϊόντα - ειδικά τρόφιμα. Διάθεσε ένα ντουλάπι του μπάνιου αποκλειστικά γι' αυτά. Αν έχεις μικρά παιδιά, κράτησέ το μονίμως κλειδωμένο. Φύλαξε κάθε προϊόν στη δική του συσκευασία. Στην περίπτωση όμως που σκιστεί ή σπάσει, μετάγγισέ το προσεκτικά σε ένα δοχείο που κλείνει ερμητικά και αντίγραψε πάνω ό,τι έγραφε η ετικέτα της συσκευασίας.

Θυμήσου!

* Μία φορά στις 20 ημέρες, βάλε το πλυντήριο να εφαρμόσει ένα πλήρες πρόγραμμα πλύσης, με άδειο κάδο, ώστε να καθαριστεί.

* Φρόντισε να καθαρίζεις το καλάθι για τα άπλυτα, μία φορά στις 15-20 ημέρες.myself.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ