2012-07-24 09:58:38
Φωτογραφία για Τα Κόλπα των Εμπόρων Ιρανικού Πετρελαίου
«Σκιώδεις» (για τα δεδομένα της Δύσης) εταιρείες προσφέρουν ιρανικό πετρέλαιο έναντι ιδιαίτερα χαμηλών τιμών, τη στιγμή που η Τεχεράνη προσπαθεί να βρει νέους τρόπους να παρακάμψει το εμπάργκο και να πουλήσει τις ποσότητες που παράγει.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εμπορίας που προμηθεύουν τα διϋλιστήρια δηλώνουν στο Reuters ότι λαμβάνουν καθημερινά προσφορές αυτού του είδους, μαζί με διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν όλα τα πλαστά έγγραφα που πιστοποιούν πως το πετρέλαιο προέρχεται από αλλού και όχι από το Ιράν.

Μια βασική αλλαγή που επέφερε το εμπάργκο είναι ότι ανάγκασε την Τεχεράνη να αρχίσει να εξάγει πετρέλαιο όχι μόνο μέσω της κρατικής πετρελαϊκής, αλλά και μέσω ιδιωτικών ομίλων.

Εξαιτίας του εμπάργκο, σημαντικές ποσότητες αργού περιμένουν κάποιον αγοραστή στο λιμάνι Σίντι Κερίρ της Αιγύπτου και ορισμένες μικρές εταιρείες επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν αυτό.


«Είναι όλες παλαβές υπεράκτιες εταιρείες, που ελέγχονται επί το πλείστον από Ιρανούς», δήλωσε στο Reuters στέλεχος γνωστού ομίλου εμπορίας πετρελαίου. Μια από αυτές είναι η Salama Import & Export, η οποία δηλώνει ότι προμηθεύει ελαφρύ και βαρύ ιρανικό αργό σε ποσότητες έως 1,2 εκατ. βαρέλια ανά μήνα, με αφετηρία το Σίντι Κερίρ. Οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου επισκέφτηκαν τα γραφεία της επιχείρησης και διαπίστωσαν ότι βρίσκονται σε κατοικίες της Ρώμης, όπου στεγάζονται και αρκετοί μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία του ιρανικού πετρελαίου που έχει «κολλήσει» στην Αίγυπτο υπολογίζεται σε 700 εκατ. δολάρια, γεγονός που ωθεί τους επίδοξους πωλητές να προσφέρουν πλαστά έγγραφα προέλευσης. Μάλιστα, το περιθώριο κέρδους είναι τέτοιο ώστε πολλοί είναι αυτοί που προθυμοποιούνται να ρισκάρουν.

Ακόμη ένα τέχνασμα που χρησιμοποιείται είναι αυτό με τα δεξαμενόπλοια: Τα τάνκερ πηγαίνουν στην Αίγυπτο με το 75% της χωρητικότητάς τους γεμάτη με ιρακινό αργό και στη συνέχεια γεμίζουν το υπόλοιπο με ιρανικό αργό. Οι ποικιλίες αυτές είναι τόσο όμοιες που κανένας έλεγχος δεν μπορεί να διαπιστώσει την ανάμειξη.

http://energia.gr/article.asp?art_id=60164 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ