2012-07-24 19:21:41
Φωτογραφία για Η Άγκυρα ασκεί πρωτόγνωρες πιέσεις στην τουρκοκυπριακή ηγεσία Η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένη από τα πρώτα αποτελέσματα του οικονομικού πακέτου.
Του Νίκου Στέλγια

Η ανάμειξη της Άγκυρας στα εσωτερικά δρώμενα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η προώθηση του περίφημου οικονομικού πακέτου και η σύγκρουση του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου είναι τρεις ιστορικής σημασίας εξελίξεις, οι οποίες λαμβάνουν νέες διαστάσεις και αφήνουν το τελευταίο διάστημα το στίγμα τους στο πολιτικό προσκήνιο της άλλης πλευράς της πράσινης γραμμής.

Την Τρίτη, η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», η οποία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τους κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα και με τους κύκλους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επέμβει στο επικείμενο μεγάλο συνέδριο του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) με απώτερο στόχο την άμεση εξασφάλιση της επανεκλογής του Ιρσέν Κιουτσούκ στην προεδρία του μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ δεξιάς.


Σύμφωνα με την «Milliyet», τις προηγούμενες ημέρες, ο «πρέσβης» της Τουρκίας, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά κάλεσε στην «πρεσβεία» τον ανθυποψήφιο του «πρωθυπουργού», Αχμέτ Κασίφ. Ο κ. Ακτσά ζήτησε από τον κ. Κασίφ να ανακαλέσει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του UBP. Την συγκεκριμένη πληροφορία την δημοσιεύει και η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Afrika».

Μέχρι στιγμής, η «πρεσβεία» και ο κ. Κασίφ δεν έχουν διαψεύσει το δημοσίευμα της «Milliyet». Η «Afrika» ισχυρίζεται ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο κ. Κασίφ θα ανακοινώσει την αποχώρηση του από την κούρσα διαδοχής του κ. Κιουτσούκ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο κ. Κασίφ δεν έχει ανακαλέσει την υποψηφιότητα του.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κασίφ αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων υγείας και μεταβαίνει εκτάκτως στην Τουρκία για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.  

Την Τρίτη, στους τουρκοκυπριακούς δημοσιογραφικούς κύκλους συζητείται και μια άλλη πληροφορία, η οποία αφορά το μέλλον των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη από τα πρώτα αποτελέσματα του περίφημου οικονομικού πακέτου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν εφαρμόζει με αυστηρότητα τους παραγράφους της οικονομικής συμφωνίας.

Οι τουρκοκυπριακοί δημοσιογραφικοί κύκλοι συμφωνούν ότι στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων βρίσκεται η μεγάλη αντιπαράθεση του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου. Κατά την άποψη τους, η Άγκυρα βρίσκεται στο πλευρό του κ. Κιουτσούκ, μια εξέλιξη, η οποία προκαλεί την δυσανασχέτηση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ