2012-03-16 16:28:05
Φωτογραφία για Το γιουάν μπορεί να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα όχι νωρίτερα από δέκα χρόνια...
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Aλεξέι Ουλιουκάεφ, της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, το κινεζικό νόμισμα (γιουάν) μπορεί να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά όχι νωρίτερα από δέκα χρόνια.

Όπως σχολίασε ο Ρώσος αξιωματούχος, λόγω των δυσκολιών της αμερικανικής οικονομίας στον κόσμο ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός για το ρόλο των παγκόσμιων και περιφερειακών νομισμάτων, ενώ στη μάχη για την πρωτιά, συμμετέχει φυσικά και η Κίνα, η οποία κατόρθωσε να βγει από την κρίση με τις λιγότερες απώλειες και τώρα δραστήρια προωθεί το γιουάν ως μέσο διεθνών πληρωμών.

Σύμφωνα με τον Aλεξέι Ουλιουκάεφ, η Κίνα φαίνεται να έχει επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο δράσης για τη μετατροπή του γιουάν σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αν και είναι σίγουρο ότι για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν ούτε ένα, ούτε τρία, ούτε πέντε χρόνια, παρατήρησε ο Ρώσος τραπεζίτης. Ρεαλιστικό χρονικό όριο ο Αλεξέι Ουλιουκάεφ θεωρεί τα 10 χρόνια και περισσότερο
. Από πρώτη άποψη το νόμισμα της ΛΔΚίνας διαθέτει πολλά προτερήματα, προκειμένου να ανταγωνιστεί το δολάριο και το ευρώ. Πρώτα απ’ όλα είναι η σταθερότητα της ισοτιμίας RMB, σημείωσε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ρωσίας και τώρα καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομίας Λεονίντ Γκριγκόριεφ. «Τώρα το γιουάν ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και για μεγάλο χρονικό διάστημα στέκεται στο ίδιο και το αυτό επίπεδο. Δηλαδή, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τη σταθερότητα της ισοτιμίας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, αυτή δεν είναι η τιμή της αγοράς, αλλά η τιμή, που ρυθμίζεται από τις κινεζικές αρχές. Γι’ αυτό και αν αφεθεί σε ελεύθερη πλεύση, πρέπει να θεωρήσετε ότι απότομα θα ακριβύνει, δηλαδή η ισοτιμία θα αυξηθεί, πράγμα που θα πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές, λόγω της «σκλήρυνσής» του». Σύμφωνα με τον Λεονίντ Γκριγκόριεφ οι κινεζικές Αρχές εμποδίζουν την ανατίμηση του γιουάν και αυτό προκαλεί κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.«Ως εκ τούτου, πριν συζητήσουμε το θέμα, εάν θα γίνει το γιουάν το τρίτο αποθεματικό νόμισμα, το γιουάν θα πρέπει πρώτα να γίνει νόμισμα της αγοράς», θεωρεί ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Λεονίντ Γκριγκόριεφ.

Κατά τη γνώμη του Γκριγκόριεφ οι κύριες προσπάθειες της Κίνας έχουν επικεντρωθεί στην προώθηση του γιουάν σε περιφερειακή διάσταση, σε μεμονωμένες αγορές και στους λογαριασμούς της με μεμονωμένες χώρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Πεκίνο συνηθίζει τον κόμσο με το γιουάν, ετοιμάζει την αναβάθμισή του στις τάξεις των αποθεματικών νομισμάτων. Και εάν το ΔΝΤ δεν βιάζεται προς το παρόν να συμπεριλάβει το γιουάν στο καλάθι των νομισμάτων SDR (με ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα), σε ορισμένες χώρες εμπιστεύονται το γιουάν περισσότερο. Για παράδειγμα στην Αφρική, όπου η Κίνα ακολουθεί επιθετική οικονομική πολιτική. Την περασμένη χρονιά η ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας εξέπληξε τις αγορές, ανακοινώνοντας τα σχέδιά της να μεταφέρει το 10% (περίπου 2,5 δισ. δολάρια) των αποθεματικών της σε γιουάν. Αλλά αυτό προς το παρόν είναι η εξαίρεση από τον κανόνα. Η πλειονότητα των οικονομολόγων συμφωνεί ότι το γιουάν δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Οι δημοσιογράφοι θέλησαν να μάθουν τι πρέπει να γίνει ώστε η ρωσική Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει το γιουάν στη διάρθρωση των δικών της αποθεματικών. Στην ερώτηση ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας απάντησε ότι γι’ αυτό χρειάζεται να άρει η Κίνα τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των κεφαλαίων. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένα γιουάν στο αποθεματικό μας έως ότου η Κίνα δεν το κάνει. Γιατί πρέπει να έχουμε την εγγύηση ότι θα είμαστε πάντα σε θέση όχι μόνο εύκολα να μπούμε στο γιουάν, αλλά και να βγούμε από αυτό», δήλωσε ο κ. Ουλιουκάεφ.

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ