2012-08-03 16:12:03
Φωτογραφία για Η ΕΚΤ (δεν) είναι υποκατάστημα του Βερολίνου
Οι προσδοκίες ήταν εκ των πραγμάτων μεγάλες. Όχι μονάχα εξαιτίας της συγκυρίας της στιγμής, αλλά και επειδή ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει πρόσφατα πως θα έκανε «ό, τι χρειαζόταν», για να στηρίξει εμπράκτως την ευρωζώνη και τη… νηφάλια προοπτική του κοινού νομίσματος της Ευρώπης.

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της Φρανκφούρτης, ήρθε να ακυρώσει αυτές τις προσδοκίες. Να προσγειώσει απότομα τη ρητορική περί υπέρβασης της κρίσης. Να ξαναφέρει σε πρώτο πλάνο, και να θυμίσει δυο αμετάβλητες παραμέτρους: Ο φυσικός κάτοχος μιας θέσης ευθύνης, μπορεί να την αναδείξει ή να την απαξιώσει. Και επίσης, ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας, προκαλεί θλίψη ως περίπου… υποκατάστημα του Βερολίνου.

Ο Μάριο Ντράγκι, δεν είπε τίποτα από όσα θα περίμεναν όσοι κατανοούν πλέον πλήρως το βαθύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, και βλέπουν τη διάχυσή του να εξαπλώνεται ραγδαία μέχρι και την Ουάσινγκτον. Αντιθέτως, έμοιαζε να μιλά με… γερμανική προφορά, καθώς ο πυρήνας των επιχειρημάτων του φάνταζε βγαλμένος από έκθεση ιδεών του προέδρου της Μπούντεσμπανκ και «αγαπημένου παιδιού» της Άνγκελα Μέρκελ, Γενς Βάιντμαν.


Δεν είναι λοιπόν απρόσμενο, ούτε φυσικά τυχαίο το γεγονός ότι μονάχα το Βερολίνο καλωσόρισε τις εξαγγελίες Ντράγκι για Μνημόνια σε… όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Ιταλός, άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης, δεν ξέχασε σε αυτή την κρίσιμη για το Βερολίνο συγκυρία, ότι η γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά η Άνγκελα Μέρκελ, πρωταγωνίστησαν στο να διαδεχθεί εκείνος τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θυσιάζοντας ακόμη και τον… γηγενή Γερμανό, Άξελ Βέμπερ.

Η προ μηνών πικρή διαπίστωση της «Monde» για την… παιδική χαρά που κατοικοεδρεύει στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, βρίσκει τη νέα, φυσική επιβεβαίωσή της, στη χθεσινή εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι. Και αφήνει το μυαλό να γυρίσει πίσω, να σκεφτεί και να μελαγχολήσει.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση στην ευρωζώνη, αν δεν είχε απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ή, αν τον είχε διαδεχθεί κάποιος άλλος, με λιγότερη… εξάρτηση από τη Γερμανία, σε σχέση με τον Μάριο Ντράγκι.
statesmen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ