2012-08-20 23:32:03
Φωτογραφία για Καζάνι που βράζει η παιδεία
της Διαμάντως Μπουρνιά

Σε καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί εξελίσσεται ο χώρος της εκπαίδευσης. Μετά την αιματηρή περσινή χρονιά με τις μειώσεις μισθών των εκπαιδευτικών, τους περιορισμένους διορισμούς, τις συγχωνεύσεις σχολείων, τα προβλήματα με τα βιβλία, μια απεργία, που ήδη κήρυξε η ΔΟΕ για τη δεύτερη μέρα του νέου σχολικού έτους καταδεικνύει αφενός τις προθέσεις των δασκάλων, αφετέρου το μέγεθος των προβλημάτων της σχολικής κοινότητας.

Πρόσφατα με επιστολή της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ήρθε να επισημάνει επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, καθώς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, να μην υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ούτε για τα λειτουργικά έξοδα. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «Είναι σίγουρο πως τα σχολεία θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα» επεσήμανε το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων. Ταυτόχρονα κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000.


Στη συνέχεια ήρθε για να αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα το περιβόητο σχέδιο «Αθηνά». Χρησιμοποιώντας το όνομα της θεάς της σοφίας και της γνώσης, η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει λόγω περικοπών 150 τμήματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, τα οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, δεν έχουν ζήτηση από τους νέους φοιτητές, έχουν ασαφές γνωστικό αντικείμενο, ομοειδή τμήματα, που είναι σκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τμήματα με αλληλοκαλύψεις αντικειμένων. Ενώ υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις ολόκληρων ιδρυμάτων, κυρίως στην περιφέρεια.

53.000 βρέφη και νήπια θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι πιθανόν η λίστα αυτή της ντροπής να συνεχιστεί, όσο συνεχίζεται και η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι πιθανόν κάθε μέρα να ακούμε και άλλη μια περικοπή στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Μια Ελλάδα, που κάποτε είχε αναγάγει την μόρφωση των νεαρών πολιτών της σε ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας.

Αν μη τι άλλο ο νευραλγικός αυτός χώρος , της εκπαίδευσης , τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον αυτής της χώρας, δεν μπορεί να γίνει η «Ιφιγένεια» στο βωμό της οικονομικής κρίσης. Καμιά χώρα,που σέβεται τον εαυτό της, δε θυσιάζει την παιδεία στο όνομα των περικοπών και της μείωσης των δαπανών. Η μόρφωση, η γνώση, η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση των παιδιών δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε νούμερα και αριθμούς μέσα σε πολυτελείς φακέλους, που κατατίθενται προς τους δανειστές μας. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η παιδεία είναι μείζον εθνικό θέμα.
πηγή
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ