2012-08-21 09:04:45
Φωτογραφία για «Φωτιά ακρίβειας» η βενζίνη στην χώρα μας
«Καμπανάκι» κτύπησε, χθες, στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, η τιμή της βενζίνης έφθασε τα 2 ευρώ. Πρόκειται, ασφαλώς, για νέα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά των καυσίμων, που πλήττουν, εκτός των άλλων, τον τουρισμό, στην πιο κρίσιμη περίοδο.

Το ακριβότερο βενζινάδικο εντοπίζεται στην Κάρπαθο με 2 ευρώ το λίτρο, ενώ, ακολουθεί το Ηράκλειο όπου η υψηλότερη τιμή είναι 1,999 ευρώ. Πάλι στην Κρήτη, αυτή τη φορά στο Λασίθι, η αμόλυβδη έχει φτάσει να πωλείται 1,995 ευρώ. Και στον Πειραιά, όμως, υπάρχει πρατήριο με τιμή 1,992 ευρώ.

Η έρευνα

Την ώρα, που οι αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού εντείνονται, με ζητούμενο την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στη λίστα των χωρών με τις δέκα υψηλότερες τιμές βενζίνης, παγκοσμίως! Σε ελάχιστες χώρες του κόσμου μπορεί κάποιος να βρει ακριβότερη βενζίνη απ' ότι στην Ελλάδα. Τέτοιες είναι η Νορβηγία (2,16 ευρώ), η Τουρκία (2,12 ευρώ), το Ισραήλ (1,98 ευρώ), και το Χονγκ Κόνγκ (1,84 ευρώ).


Η έρευνα ("Bloomberg Gas Price Ranking") διεξήχθη σε 60 χώρες στο διάστημα 9-23 Ιουλίου, και σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση, πίσω από την Ολλανδία (1,78 ευρώ), τη Δανία (1,75 ευρώ), την Ιταλία (1,74 ευρώ), και τη Σουηδία (1,73 ευρώ).

Οι αναλυτές έχουν υπολογίσει, ειδικότερα, τις τιμές σε δολάρια ανά γαλόνι (στην Ελλάδα 7,92 δολάρια το γαλόνι που ισούται με περίπου 3,7 λίτρα), και η μετατροπή των στοιχείων σε ευρώ/λίτρο, έχει γίνει από την ιταλική εφημερίδα "La Repubblica". Λαμβάνοντας, πάντως, υπόψη και την αγοραστική δύναμη του μέσου Ελληνα, το μέσο ημερομίσθιο δηλαδή, το Bloomberg κατατάσσει τη χώρα μας στην 26η θέση της λίστας.

Επικαιροποιημένη

Ίσως, αν η έρευνα διεξαγόταν σήμερα, περίοδο όπου οι τιμές διυλιστηρίου έχουν αυξηθεί από τις αρχές Ιουλίου πάνω από 16 λεπτά το λίτρο, και η μέση τιμή βενζίνης έχει φτάσει τα 1,814 ευρώ (19/8/2012, www.fuelprices.gr ), ενδεχομένως τα στοιχεία να ήταν διαφορετικά και η θέση της χώρας ακόμη υψηλότερη.

Οι φθηνές χώρες

Όσο για τις χώρες με την πιο φθηνή βενζίνη είναι η Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και η Αίγυπτος. Παράλληλα βέβαια, έκρηξη τιμών πυροδοτούν μια σειρά από γεγονότα στη διεθνή αγορά. Αυτά είναι η μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών της βενζίνης, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και το εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν. Έτσι, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκε χθες την Κυριακή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα 1,814 ευρώ το λίτρο από 1,781 ευρώ το περασμένο Σάββατο 11 Αυγούστου. Σε οκτώ μέρες η αύξηση ήταν 3,3 λεπτά το λίτρο.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ