2012-08-30 08:28:14
Φωτογραφία για Μέχρι να έρθει η τρόϊκα, εκκρεμότητες...
Το «μαχαίρι» που θα μπει σε ειδικά μισθολόγια, προσωπικό του Δημοσίου και συντάξεις παραμένει το θέμα του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. που θα μείνει ανοιχτό και το επόμενο διάστημα, μέχρι να συζητηθεί με την τρόικα.

Τα τρία αυτά ζητήματα είναι εκείνα που απασχόλησαν περισσότερο τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θα παραμένουν ανοιχτά όχι τόσο ως φιλοσοφία, αλλά στις επιμέρους παραμέτρους τους, έως το Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας, όταν η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα περάσει από σκληρή εξέταση, όχι μόνο για το πακέτο των περικοπών, αλλά και τα έσοδα και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το θέμα των περικοπών των συντάξεων είναι ίσως το πιο δύσκολο, κυρίως για το εύρος και το βάθος τους, αφού αφορά περίπου 5.000.000 συνταξιούχους. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο «βασικό» σενάριο δεν υπάρχει ως μέτρο η περικοπή των 30 ευρώ για τις συντάξεις των 360 ευρώ που δίνει ο ΟΓΑ σε 800.000 ασφαλισμένους του.


Ωστόσο, το ποσό της εξοικονόμησης από την εφαρμογή του μέτρου φτάνει περίπου τα 800 εκατ. ευρώ για τη διετία 2013 -2014 και αντιστοιχεί περίπου στο 1/6 των 4,8 δισ. που θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Εργασίας. Η εναλλακτική θα είναι η περικοπή από το πρώτο ευρώ [EUR=X] κατά 2% των συντάξεων από τα 600 ευρώ, 5% από τα 1.000 έως και τα 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Επίσης, προτείνεται περικοπή σε ποσοστό έως 85% για τη δεύτερη σύνταξη διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων, που παίρνουν σήμερα διπλές συντάξεις. Στα εφάπαξ, οι περικοπές θα είναι 22,7% για το Δημόσιο και μέχρι και 50% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και ειδικά για τα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ - τραπεζών). Επίσης, θα επιβληθεί αναδρομική εισφορά από 1% έως και 3%, σε μηνιαία βάση, σε όλους όσοι έχουν πάρει, από το 2005 και μετά, εφάπαξ το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Αντιθέσεις

Αντίθετοι εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί και με το θέμα της περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων, που στόχο έχει την εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ στη διετία. Συγκεκριμένα, αντιδρούν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για περικοπή των επιδομάτων για νοικοκυριά τα οποία έχουν εισοδήματα πάνω από τα όριο της φτώχειας. Ζητούν περικοπή με εισοδηματικό κριτήριο, αλλά και εντοπισμό και περικοπή των επιδομάτων-«μαϊμού».

Με αυτό το σκεπτικό, δεν δέχονταν το εισοδηματικό κριτήριο να πέσει και κάτω από τα 30.000 ευρώ, τη στιγμή που από το σύνολο των επιδομάτων θα απομείνουν μόνο το οικογενειακό, τα επιδόματα αναπηρίας και το επίδομα ανεργίας. Πάντως, η αρχική πρόταση ήθελε τα επιδόματα να μη δίνονται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έρευνες (μία από τις οποίες έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ , που θέλουν φυσικές αποχωρήσεις, μέχρι και το 2015 για την περίοδο 2010 -2015, από 114.000 έως και 141.000 άτομα. Αυτό σημαίνει μέσες ετήσιες συνταξιοδοτήσεις από 19.000 έως και 23.500 άτομα το χρόνο, έναντι των 13-15 χιλιάδων τα προηγούμενα χρόνια.

Για το υπόλοιπο, θα γίνει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με πρώτους υποψήφιους για τη νέου τύπου εφεδρεία τους υπαλλήλους που έχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Τα μεγάλα ερωτηματικά της προσπάθειας είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει αυτή η αξιολόγηση και το τι θα γίνεται αν μετά τα τρία χρόνια διάρκειας της εφεδρείας ο υπάλληλος ή οι υπάλληλοι δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν σε νέα οργανική θέση.

Πού συμφωνούν

Παρά τις διαφωνίες, υπάρχει σύγκλιση και συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων που αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό περιλαμβάνονται:

- Το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, που θα φέρνει περικοπές μέχρι και 35% στις σημερινές αποδοχές.

- Η συγχώνευση ή και το κλείσιμο περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ δημόσιων νοσοκομείων, δημοτικών επιχειρήσεων και άλλων δημόσιων οργανισμών. Οι συγχωνεύσεις, βέβαια, θα πρέπει να γίνουν χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, σε κάθε περίπτωση.

- Περικοπές ελαστικών λειτουργικών δαπανών ως ισοδύναμο μέτρο των περικοπών από φέτος των ειδικών μισθολογίων.

- Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όχι με γνώμονα τις απολύσεις. Ακόμη και όσοι τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας, θα πρέπει να μετεκπαιδεύονται και να εντάσσονται και πάλι στο δυναμικό του δημόσιου τομέα.

Σύσκεψη τη νύχτα σε αναζήτηση «γεφυρών»

Τα κενά και τις διαφωνίες της πρωινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών επιχείρησαν να καλύψουν, σε σύσκεψη που είχαν ως αργά χθες το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των Τομέων Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, και της ΔΗΜ.ΑΡ., Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Στο θέμα της εφεδρείας, έμειναν όλοι σύμφωνοι, ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία στις επιμέρους πτυχές του, προκειμένου να είναι η χώρα εντάξει με τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, αλλά και να μην οδηγηθούν, εν μια νυκτί, άνθρωποι στην ανεργία.

Το μεγαλύτερο θέμα ήταν τα ειδικά μισθολόγια και ο χειρισμός των περικοπών, ώστε να το μέτρο εφαρμοστεί από το 2012, όπως προβλέπει και το μνημόνιο, και να μην υπάρξει αίσθημα κοινωνικής αδικίας, που θα προκαλέσει περικοπές σε ήδη πενιχρά εισοδήματα.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. αντέδρασαν στην πρόταση για περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πρόταση που θα έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Θέμα τέθηκε και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά για τα εργασιακά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες ο διάλογος του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με το νέο τρόπο καθορισμού της κατώτερης αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ήταν αντίθετοι και με όποιες άμεσες ή έμμεσες (μέσω της αξιολόγησης) περικοπές στις αμοιβές και στο δημόσιο τομέα.

Ενημερώθηκαν δε από τον υπουργό Οικονομικών για το πρόγραμμα της τρόικας, αλλά και τους κρίσιμους σταθμούς που θα πρέπει να περάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να αποσπάσει θετική έκθεση της τρόικας και την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Επίσης, ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα να μάθουν τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει, για να θέσει και, στη συνέχεια, να υποστηρίξει στην Ευρώπη το θέμα της Ελλάδας για επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πονοκέφαλος τα ειδικά μισθολόγια

Το θέμα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, το οποίο αποτελούσε μια από τις προεκλογικές εξαγγελίες της τρικομματικής κυβέρνησης, εξελίσσεται επίσης σε μεγάλο πονοκέφαλο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η περικοπή του 2012 μπορεί να ξεκινήσει και από φέτος. Μέχρι πριν από 15 ημέρες, η πρόβλεψη ήταν ότι οι περικοπές θα διασωθούν για φέτος, μέσω ισοδύναμων μέτρων, ενώ για το 2013 και 2014 θα γίνουν κλιμακωτές, οι οποίες θα μειώσουν το μισθολογικό κόστος κατά 10%.

Η απόρριψη των ισοδύναμων μέτρων από την τρόικα θέτει πια το θέμα των ειδικών μισθολογίων από φέτος. Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε, πριν από λίγες ημέρες, ότι, όποιος θέλει να γλιτώσει την περικοπή, θα πρέπει να φέρει και ισοδύναμα μέτρα, ακόμη και για το 2012. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη και, ως εκ τούτο, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάριο για περικοπές από 5% έως και 20%, ανάλογα με το ύψος του μισθού για τα περίπου 175.000 άτομα των ειδικών μισθολογίων.

Οι ένστολοι

Οι ενστάσεις εντοπίζονται κυρίως στους ένστολους. Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται η περικοπή μέχρι και 100% του επιδόματος επικινδυνότητας, με εξαίρεση του ιπταμένους, τις ειδικές δυνάμεις στρατού, την πυροσβεστική και την αστυνομία, αλλά και τις τροχήλατες και μηχανοκίνητες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Χρονοδιάγραμμα

Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι η βασική αποστολή της τρόικας, που ξεκινά από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας την εξέταση της προόδου του μνημονίου.

Με βάση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα των εκπροσώπων τρόικας έχει ως εξής:

- Στις 5 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η επιθεώρηση από τα τεχνικά κλιμάκια.

- Στις 7 Σεπτεμβρίου έρχονται στις Αθήνα οι επικεφαλής των ελεγκτών από Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ.

- Στις 8 του μήνα, θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και ενδεχομένως με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

- Στις 9 του μήνα θα γίνει συνάντηση με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

- Από τις 10 μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθούν με όλα τα βασικά υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης).

- Στις 13 του μήνα, θα φύγουν από την Αθήνα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, για να παραστούν στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ψηφιστεί μέσα το Σεπτέμβριο και θα πρέπει να έχει την έγκριση της τρόικας.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ