2012-09-01 23:41:23
Φωτογραφία για Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξοργίζει τον Ομπάμα και τη Μέρκελ για το Ιράν
AFP, Reuters

Συντονισμένες πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ασκούν Ουάσιγκτον και Βερολίνο, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν ένα μονομερές στρατιωτικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Η πιθανότητα για μια τέτοια εξέλιξη ενισχύθηκε ύστερα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Με συνέντευξή του στον Guardian, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, προχώρησε στην πιο ξεκάθαρη, μέχρι στιγμής, αποστασιοποίηση της Ουάσιγκτον από τον παραδοσιακό της σύμμαχο. «Δεν θέλω να θεωρηθώ συνένοχος, αν εκείνοι (οι Ισραηλινοί) αποφασίσουν να προχωρήσουν μόνοι τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός επιτελάρχης στη βρετανική εφημερίδα. Προσέθεσε μάλιστα ότι ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση αφ’ ενός μεν δεν θα πετύχαινε τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή καθυστέρηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αφ’ ετέρου δε θα διέλυε τη διεθνή συμμαχία που πασχίζουν να οικοδομήσουν οι ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης.


Διαβάστε περισσότερα Η ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντιότ Αχρονότ» απεκάλυψε χθες ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ Ντάνιελ Σαπίρο ήρθε σε «χωρίς προηγούμενο» ρήξη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αφορμή το ιρανικό. Στην «οργισμένη» ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των δύο ανδρών, ο Νετανιάχου επέκρινε τον Μπαράκ Ομπάμα για ολιγωρία έναντι της ιρανικής απειλής και ο Σαπίρο εξερράγη, υποστηρίζοντας ότι διαστρεβλώνονται οι θέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Ενδεικτική της ψυχρότητας στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ήταν και η χθεσινή κριτική του Μοσέ Γιαλόν, αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ισραήλ. «Ανταλλάσσουμε απόψεις με διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μας Αμερικανών, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μας, είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα αισθήματα που επικρατούν στο Ιράν», δήλωσε ο Γιαλόν. Προηγουμένως, είχε υποστηρίξει ότι η Τεχεράνη δεν φοβάται πραγματικά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης γιατί δέχεται αντιφατικά μηνύματα από τις μεγάλες δυνάμεις. Αλλο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτς» αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απηύθυνε προ δεκαημέρου «σκληρό μήνυμα» στον Νετανιάχου, καλώντας τον να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή επίθεση.

Στην έκθεση της ΙΑΕΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η Τεχεράνη διπλασίασε τις συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, σε υπόγειες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να καταστραφούν με στρατιωτική επίθεση. Επιπλέον, η υπηρεσία του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι το Ιράν εμποδίζει την επιθεώρηση των εγκαταστάσεών του στο Παρτσίν. Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν την έκθεση της ΙΑΕΑ ως πολιτικά υποκινούμενη, σημειώνοντας ότι η δημοσιοποίησή της συνέπεσε με τη σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, στην Τεχεράνη.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (ISIS) εκτιμά ότι, παρά την κάποια πρόοδο των τελευταίων μηνών, οι Ιρανοί απέτυχαν να θέσουν σε λειτουργία νέας γενιάς συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι η ιρανική ηγεσία έχει αποφασίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων, βρίσκεται ακόμη πολύ μακρυά από την κατάκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η ίδια η έκθεση της ΙΑΕΑ, σημειώνοντας ότι το Ιράν δεν έχει πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο με τις νέας γενιάς συσκευές.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους και να κατοχυρώσει την ελευθερία έκφρασης, μιλώντας ενώπιον του ιρανικού διπλωματικού σώματος στην Τεχεράνη. Ο Μπαν δέχθηκε επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ για την επιλογή του να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων, την οποία φιλοξένησε το Ιράν, αν και εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να στηλιτεύσει, από το βήμα του ομιλητή, την άρνηση του Ολοκαυτώματος από τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και την πολιτική του καθεστώτος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100009_01/09/2012_494077
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ