2012-09-02 13:27:49
Φωτογραφία για Γιατροί και Φαρμακοποιοί κατα του ΕΟΠΥΥ
Mε πενθήμερη επίσχεση εργασίας ξεκινούν από αύριο τις κινητοποιήσεις τους οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. Την απόφαση έλαβαν η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Την ίδια στιγμή ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διέκοψε από χθες την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις που είχε προκηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στο χορό των κινητοποιήσεων απειλούν να μπουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι προειδοποίησαν με «σκληρές κινητοποιήσεις» αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη περικοπή «επιπλέον 8% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν ούτε ένα ευρώ από το μισθό τους.

Παράλληλα, και φαρμακευτικές εταιρείες σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα χρέη το Οργανισμού ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Η κινητοποίηση των γιατρών θα λάβει μορφή επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις. Τη Δευτέρα πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι λόγοι και το πλαίσιο της επίσχεσης, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας.


Συνωστισμός στα φαρμακεία

Με φόντο τις κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών οι ασφαλισμένοι έσπευσαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή να «γράψουν» τα φάρμακά τους, με αποτέλεσμα μέσα μόνο σε δύο ημέρες να καταχωρηθούν περίπου 590.000 συνταγές συνολικά, από τις οποίες 270.000 συνταγογραφήθηκαν από τους ιατρούς και 320.000 εκτελέστηκαν από τους φαρμακοποιούς.

Το υπουργείο Υγείας σκληραίνοντας τη στάση του, έχει πει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα εξοφλεί κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του.

«Υιοθετώντας πρακτικές άλλων εποχών, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσα στον κλάδο των φαρμακοποιών. Αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για απόφαση ντροπής, που θυμίζει μαύρες εποχές και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας» σχολίασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος.

Ο ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ενέκρινε την απόδοση δαπάνης κοστολογημένων παρακλινικών εξετάσεων απευθείας στους ασφαλισμένους με παρακράτηση συμμετοχής τους 15%, εφόσον ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος ή ο οικείος σύλλογος εργαστηριακών γιατρών, έχει προβεί σε έγγραφη ενημέρωση τού ΕΟΠΥΥ.

Η πληρωμή θα γίνεται με υποβολή από τον ασφαλισμένο τού παραπεμπτικού τού θεράποντα γιατρού, με το είδος των αναγκαίων εξετάσεων και την εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών τού εργαστηρίου ή του εργαστηριακού γιατρού, με τη συνολική αξία των εξετάσεων αυτών. Για χειρόγραφα παραπεμπτικά, των οποίων η αξία υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται από τις διατάξεις τού κανονισμού παροχών τού ΕΟΠΥΥ, απαιτείται έγκριση ελεγκτή ιατρού, ενώ δεν θα αποδίδεται κανένα ποσό για μη κοστολογημένες εξετάσεις.

Οι γιατροί διεκδικούν:

1) η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους

2) η δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων)

3) η δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε ΟΛΑ τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά ) και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μεγάλα «Διαγνωστικά Κέντρα».

Ο ΙΣΑ καταθέτοντας εμπεριστατωμένες και νομικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις θα δώσει λύσεις για τα σοβαρότατα ζητήματα:

1) της απευθείας χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ,

2)της δημιουργίας Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ

3) της πρόβλεψης σαφούς χρονοδιάγραμματος αποπληρωμής των 570.000.000 ΕΥΡΩ των παλαιοτέρων οφειλών

4) της χρηματοροής των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το άνοιξε πάλι η Δαμανάκη . . .
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το άνοιξε πάλι η Δαμανάκη . . .
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ