2012-09-02 18:45:04
Φωτογραφία για Πέντε μήνες απλήρωτοι στη μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου
Πέντε μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου και «φως» δεν βλέπουν, αντίθετα πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται αν θα ελπίζουν στην χρηματοδότησή τους, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι δεσμεύονται όλες οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμό 2012.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, κ. Απόστολος Κορδελάς, αναφέρει πως «Για άλλη μια φορά η Δαμόκλειος Σπάθη κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας καθώς ο όγκος των προβλημάτων και η ανασφάλειά μας καθημερινά διευρύνονται.

Η συνεχής υποχρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, τις αναγκάζει να μην μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται απλήρωτοι για 5 μήνες έχοντας πολλές υποχρεώσεις ,λογαριασμούς, φόρους, δάνεια, ενοίκια κλπ.

Το ΥΥΚΑ και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας αδυνατούν να απαντήσουν πότε θα υπάρξει επόμενη χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις όμως είναι πολλές και το ερώτημα ένα: «φόροι υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν;» Εκτός από τα τεράστια προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης των μονάδων και την τελείως ασαφή κατάσταση γύρω από την πιθανότητα καταβολής της απαιτούμενης επιχορήγησης έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα ιδιαίτερα αρνητικό πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον με σειρά αρνητικών δηλώσεων και ενεργειών.

Αποκορύφωμα όλων ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση ότι με εντολή του Πρωθυπουργού κ
. Αντώνη Σαμαρά, δεσμεύονται όλες οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και αφορούν επιχορηγήσεις προς ΜΚΟ και Σωματεία, ενώ από το 2013 όλες πλέον οι δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

Επικοινωνήσαμε άμεσα με το ΥΥΚΑ και τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, από όπου ενημερωθήκαμε αρχικά ότι: «μάλλον δεν εμπίπτουν οι φορείς μας στα παραπάνω μέτρα και ότι αυτή ήταν και η ανεπίσημη θέση του γραφείου της Υφυπουργού». Πριν περάσουν λίγες ώρες όμως μας ενημέρωσαν ότι η Διεύθυνση Οικονομικού ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τους προϋπολογισμούς μας και τις καταβληθείσες χρηματοδοτήσεις, κάτι που μας ανησυχεί ιδιαιτέρως πλέον.

Αυτό αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει;

Επόμενη χρηματοδότηση δεν θα υπάρξει και θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταρράκωση των εργαζομένων και την εξαθλίωση των εργασιακών συνθηκών.

Όμως αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες δεν είναι τόσο οι εργαζόμενοι όσο οι φιλοξενούμενοι. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ήδη τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει στις ζωές τους η άνοια αλλά και στις οικογένειές τους καθώς αντιμετωπίζουν ένα κοινωνικό και οικονομικό εφιάλτη.

Τα παραπάνω έρχονται λίγες μέρες μετά την ατυχέστατη αναφορά της Υφυπουργού Υγείας κας Σκοπούλη στην Βουλή σχετικά με τα ΝΠΙΔ όπου μας αποκάλεσε επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διάφορων "περίεργων" ερωτημάτων που διατυπώνονται από κάποιους συμβούλους της σχετικά με τα ΝΠΙΔ, το έργο τους και το κόστος τους.

Την ίδια στιγμή που οι μονάδες μας δεν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 5 μήνες και πλέον, η πολιτική ηγεσία και οι σύμβουλοι της αντί να ασχολούνται με το θέμα μας και την επίλυση του μας έχουν βομβαρδίσει με διάφορα αιτήματα για την παροχή διάφορων στοιχείων (ακόμα και την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου). Αιτήματα και τρόποι που θυμίζουν παλαιότερες εποχές κακόβουλων επιθέσεων απέναντι στα ΝΠΙΔ.

Απόστολος Κορδελάς

Πρόεδρος

Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου».

magnesianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ