2012-09-02 22:35:57
Φωτογραφία για Υπουργοί που... λάμπουν δια της απουσίας τους ...!!!
ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ.Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει καταγράψει όσους αποφεύγουν να στηρίξουν δημοσίως το κυβερνητικό έργο, προς το παρόν περιορίζεται σε απλές συστάσεις, ωστόσο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του.

Στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού υπάρχουν εδώ και αρκετές ημέρες οι πρώτες σημειώσεις για την απόδοση των μελών της κυβέρνησής του.

Ο κ. Σαμαράς, υπερσυγκεντρωτικός εκ φύσεως, θέλει να ελέγχει ο ίδιος κάθε θέμα που ανακύπτει και εποπτεύει προσωπικά το εάν οι εντολές που δίνει εκτελούνται και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι επικοινωνεί μέσω του κινητού τηλεφώνου (τις περισσότερες φορές) με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ζητά να μάθει προσωπικά την πρόοδο στην υλοποίηση του έργου που έχει ανατεθεί στον καθένα.

Στο μπλοκάκι αυτό, το οποίο προκαλεί μάλλον... φόβο σε όσους γνωρίζουν καλά τον κ. Σαμαρά, τα όσα γράφονται δεν είναι απαραίτητα... θετικά για ορισμένους εκ των υπουργών.


Ευρ. Στυλιανίδης

Ο κ. Σαμαράς θέλησε από την πρώτη στιγμή να επιβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη λογική της ομάδας, προκειμένου να ξεπεράσει μια φυσιολογική καχυποψία που υπάρχει ανάμεσα σε πρόσωπα που δεν έχουν κοινή ιδεολογική και πολιτική αφετηρία.

H μάχη της καθημερινότητας

Θεωρεί ότι ειδικά τώρα που η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι υπουργοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να χωρίζονται -όπως στο παρελθόν- σε «καλούς» και «κακούς». Φρόντισε, δε, την επισήμανση αυτή να την κάνει και δημόσια (στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου) αλλά και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με μέλη της κυβέρνησης.

Ν. Μηταράκης

Παράλληλα, μιλώντας πρόσφατα με υπουργό ο οποίος λόγω αντικειμένου δεν βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης, του εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με την οικονομία. «Μπορεί αυτό να είναι το βασικό θέμα, αλλά η καθημερινότητα των πολιτών είναι εξίσου σημαντική», του είπε.

Τη φράση αυτή άλλωστε την επανέλαβε και πρόσφατα δημόσια, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, θέλοντας να επισημάνει ότι δεν πρέπει όλο το βάρος του κυβερνητικού έργου να βρίσκεται στις «πλάτες» τριών τεσσάρων προσώπων.

Κ. Μουσουρούλης

Οπως βεβαιώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έχει ήδη πλήρη εικόνα για το κάθε ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ξεχωριστά, όπως και για τη συνολική λειτουργία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημά του, αυτή την ώρα, δεν εστιάζεται στον συντονισμό, καθώς θεωρεί ότι, παρά τις δυσκολίες, δεν υπάρχουν παραφωνίες, συγκρούσεις, ή ακόμη και αλληλοεπικαλύψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Π. Παναγιωτόπουλος

Σημαντικό ρόλο στο να μην υπάρχουν αυτή τη δύσκολη ώρα προβλήματα που ταλάνισαν τόσο την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή όσο και την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, παίζουν οι κ. Σταμάτης και Μπούρας που «σβήνουν» τις φωτιές πριν αυτές πάρουν διαστάσεις.

Δύο τα προβλήματα

Τα προβλήματα τα οποία έχει ήδη καταγράψει ο κ. Σαμαράς είναι τα εξής:

Η επιλογή ορισμένων να μένουν μακριά από τα... δύσκολα, αποφεύγοντας να στηρίξουν δημόσια τα δημοσιονομικά μέτρα.

Η επίκληση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα, ως άλλοθι απραξίας ή σημαντικών καθυστερήσεων στην παραγωγή έργου, το οποίο δεν συνδέεται απαραίτητα με χρήματα.

Λιβιεράτος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει μπροστά του την κρίσιμη Σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου και την προετοιμασία που απαιτείται προκειμένου να δοθεί εκεί η μάχη για την επιμήκυνση και την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, περιορίζεται μέχρι στιγμής σε απλές συστάσεις.

Ωστόσο, αμέσως μετά και εφόσον περάσει τον δύσκολο κάβο, αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του και να απευθύνει (ίσως και δημόσια) μήνυμα προς όλους εκείνους που συνειδητά απουσιάζουν.

Τσαυτάρης

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, είναι βέβαιο ότι για λόγους πολιτικής τάξης θα θέσει πρώτα το θέμα στις συσκέψεις με τους κυβερνητικούς του εταίρους και κατόπιν θα αναλάβει ο ίδιος να τους συνετίσει. Κρύμμένοι και αφανεισ

Μένουν εκτός κάδρου και αφήνουν τη δύσκολη... δουλειά στους άλλους

Μανιτάκης

Λάμπουν διά της... απουσίας τους το τελευταίο εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα -της ελληνικής οικονομίας- κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Παρά τις αδιαμφισβήτητες επικοινωνιακές του δυνατότητες, κορυφαία πολιτικά στελέχη επιλέγουν να μένουν «εκτός κάδρου» αφήνοντας τη δύσκολη δουλειά στους... άλλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των μελών του στενού οικονομικού επιτελείου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ουδείς μέχρι στιγμής έχει παρέμβει, προκειμένου να κάνει αυτό που ζητεί μετ' επιτάσεως ο πρωθυπουργός: να τονίσει, δηλαδή την αναγκαιότητα λήψης των πράγματι δύσκολων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

1. Ο Ευρ. Στυλιανίδης είναι μεταξύ των προσώπων που, αν και έχει σημαντικές επικοινωνιακές δυνατότητες, εντούτοις αποφεύγει τις πολλές δημόσιες παρεμβάσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε κάποιες δηλώσεις μόνον όταν ετέθη το θέμα των ΟΤΑ, μετά τις κινητοποιήσεις των δημάρχων. Αισθητή είναι η απουσία που έχει καταγράψει και ο

Ρουπακιώτης

2. Υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, ο οποίος, αν και ήταν μέχρι πρότινος μέλος του στενού οικονομικού επιτελείου της ΝΔ και ως εκ τούτου γνωρίζει πολύ καλά τη στρατηγική που ακολουθείται, εντούτοις δεν έχει προβάλει τις θέσεις της κυβέρνησης την τελευταία περίοδο ούτε έχει αναδείξει κάποιο ζήτημα.

3. Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, αν και ως βουλευτής αντιπολίτευσης είχε σχεδόν καθημερινή παρουσία -εντός και εκτός Βουλής- μετά την ορκωμοσία του έχει ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις. Η τελευταία παρέμβασή του ήταν να επισκεφθεί μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπερασπισθεί τα ειδικά μισθολόγια. Από τον κ. Μουσουρούλη, ο κ. Σαμαράς περιμένει πολλά και στον δικό του τομέα, καθώς θεωρεί τη ναυτιλία βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

4. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Ο επικοινωνιακές του δυνατότητες είναι αδιαμφισβήτητες, και έχει τακτική παρουσία σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του αφορούν ως επί το πλείστον τη στήριξη των αιτημάτων των μελών των ενόπλων δυνάμεων (βλ. ειδικά μισθολόγια) και την ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων από την πλευρά των κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως θεωρούν βέβαιο ότι, εφόσον ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα είναι από τους πρώτους που θα στηρίξουν εντός και εκτός Βουλής την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που επέλεξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος για τα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι

5,6. Λιβιεράτος και Τσαυτάρης, επιλέγουν να έχουν μέχρι στιγμής περιορισμένο ρόλο. Πιο έντονη παρουσία, αλλά όχι πάντα προς την κατεύθυνση που θα ήθελε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά, έχουν οι υπουργοί που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, οι

7,8. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης. Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι γνωστό ότι έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της εφεδρείας, γεγονός που έχει οδηγήσει τον κ. Σαμαρά στο να αναθέσει και στον δυναμικό υφυπουργό του Μ. Βολουδάκη το μείζον θέμα του περιορισμού του Δημοσίου, διά των καταργήσεων - συγχωνεύσεων οργανισμών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης αποφεύγει τις παρεμβάσεις εκτός του δικού του πεδίου δράσης και δεν κρύβει ότι έχει επίσης διαφορετικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Οι πετυχημένοι

Στην «πρώτη γραμμή» σηκώνουν το βαρύ φορτίο

Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της πολιτικής και της επικοινωνιακής «μάχης». Ο Γ. Στουρνάρας αναδεικνύεται και εκ των πραγμάτων στον πολιτικό πρωταγωνιστή της περιόδου αυτής, ενώ ταυτόχρονα και οι κ. Σταϊκούρας και Μαυραγάνης έχουν αναλάβει και σηκώνουν ήδη σημαντικό «φορτίο». Ο κ. Στουρνάρας πιστώνεται τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας αλλά και τον σχεδιασμό για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ως αρμόδιος για τις δαπάνες, εμφανίζεται απόλυτος σε ό,τι αφορά την ανάγκη επιτυχίας του όλου σχεδιασμού στην οικονομία και για τον λόγο αυτό δεν έχει διστάσει μέχρι στιγμής να συγκρουστεί με συναδέλφους του, όταν ζητεί περικοπές σπατάλης και συναντά αντιδράσεις.

Οι... εκπλήξεις

Ο κ. Μαυραγάνης θα αφήσει τη δική του «σφραγίδα» με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θεωρείται ως μία από τις εκπλήξεις του κυβερνητικού σχήματος. Θετική έκπληξη αποτελεί και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος έχει οικοδομήσει και μια πολύ καλή σχέση με τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Βρούτσης άλλωστε ήταν εκείνος που κατάφερε μέσω του ΚΕΠΥΟ να εντοπίσει πολλές περιπτώσεις διαφθοράς με τις λεγόμενες συντάξεις- μαϊμού.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει ένα τεράστιο αντικείμενο, μετά την ενοποίηση δύο μεγάλων υπουργείων. Το χρονοδιάγραμμα για το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, η υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και ο καθορισμός συγκεκριμένων βημάτων που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις καταγράφονται στα θετικά του.

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξένιος Ζευς», έδωσε πολλές «ανάσες» στην κυβέρνηση. Οι διαφωνίες του με το οικονομικό επιτελείο στο θέμα των ειδικών μισθολογίων θεωρήθηκαν απολύτως θεμιτές και τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε έγιναν δεκτά μεν από τον κ. Στουρνάρα, δεν αναμένεται ωστόσο να τύχουν έγκρισης από την τρόικα.

Γιάννης Σαραντάκος

[email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ