2012-09-02 23:57:05
Φωτογραφία για Ντέσμοντ Τούτου: Mπλερ και Μπους πρέπει να δικαστούν στη Χάγη
O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα πρέπει να δικαστούν στη Χάγη για τον... πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος στηρίχθηκε σε «ένα ψέμα», γράφει σήμερα ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου, σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Ομπζέρβερ.

Πρόκειται για μια «παλιά ασύστατη φήμη», αντέδρασε αμέσως σε ανακοίνωσή του ο Μπλερ.

Ο Τούτου εξηγεί στο άρθρο του στην Observer τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να μετάσχει την εβδομάδα που πέρασε σε διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ στην οποία μετείχε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος προσάπτει στον Μπλερ και στον Μπους ότι ψεύδονταν όταν χρησιμοποίησαν ως πρόφαση για την εισβολή στο Ιράκ την πιθανή παρουσία στη χώρα αυτή όπλων μαζικής καταστροφής, την ώρα που το μόνο που ήθελαν ήταν «να ξεφορτωθούν τον Σαντάμ Χουσέιν», τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ.


Ο Τούτου επισημαίνει επίσης ότι οι Μπλερ και Μπους κατ'αυτόν τον τρόπο «αποσταθεροποίησαν και πόλωσαν τον κόσμο σε βαθμό που δεν είχε επιτύχει ποτέ καμία άλλη σύγκρουση στην ιστορία (...) με το φάσμα της Συρίας και του Ιράν μπροστά μας».

Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος επικαλείται τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η απόφασή τους αυτή οδήγησε «στο να πεθαίνουν καθημερινά από επιθέσεις αυτοκτονίας και εκρήξεις οχημάτων 6,5 άνθρωποι» στο Ιράκ.

"Περισσότεροι από 110.000 Ιρακινοί πέθαναν στη σύγκρουση αυτή από το 2003, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν» και στα τέλη του 2011, «σχεδόν 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 32.000 τραυματιστεί», επισημαίνει.

"Μόνον που για τα γεγονότα αυτά, σε έναν συγκροτημένο κόσμο, οι υπεύθυνοι αυτών των βασάνων και των απωλειών ανθρώπινων ζωών θα έπρεπε να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με ορισμένους από τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες όμοιούς τους, οι οποίοι όφειλαν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στη Χάγη», υπογραμμίζει, αναφερόμενος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

"Οι καλοί ηγέτες», καταλήγει ο Τούτου, «είναι οι φρουροί της ηθικής» και «το θέμα δεν είναι αν ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν καλός ή κακός, ή πόσους ανθρώπους σφαγίασε από τον ίδιο του το λαό. Το θέμα είναι ο κ. Μπους και ο κ. Μπλερ να μην έπεφταν ποτέ σε αυτό το επίπεδο ανηθικότητας».

Εκφράζοντας «έναν μεγάλο σεβασμό για τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ» του Ντέσμοντ Τούτου, ο Μπλερ χαρακτήρισε σήμερα στην ιστοσελίδα του τις κατηγορίες του Νοτιοαφρικανού αρχιεπισκόπου περί ψεύδους «μια παλιά ασύστατη φήμη», η οποία είναι λάθος να επαναλαμβάνεται την ώρα που «όλες οι ανεξάρτητες αναλύσεις έχουν δείξει» το αντίθετο.

"Η επανάληψη της παλιάς ασύστατης φήμης ότι είπαμε ψέματα όσον αφορά τα στοιχεία είναι απολύτως εσφαλμένη όπως έχει δείξει καθεμία ξεχωριστά ανεξάρτητη ανάλυση των στοιχείων που έχει γίνει», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Μπλερ χαρακτηρίζει επίσης «παράξενο» από την πλευρά του Ντέσμοντ Τούτου να θεωρεί ότι «η σφαγή από τον Σαντάμ εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών του δεν έχει σχέση με την ηθική» βάσει της οποίας ελήφθη η απόφαση για την ανατροπή του.
ΑΜΠΕ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ