2012-09-02 23:54:51
Φωτογραφία για ΟΜΕΡΤΑ ΝΤΡΟΠΗΣ: Κάλυπταν επί 2,5 χρόνια τον παιδόφιλο καθηγητή
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Μολονότι και ο τότε υπαλληλικός κώδικας προέβλεπε την ποινή της αργίας, η κακώς εννοούμενη «συναδελφική αλληλεγγύη» προστάτεψε τον καθηγητή Πληροφορικής στο γυμνάσιο του Αιγινίου που βιντεοσκοπούσε με κρυφές μικροκάμερες τους μαθητές του

Ενώ από τον Ιανουάριο του 2010 αποκαλύφθηκε ότι κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας και συνελήφθη, για να ασκηθεί σε βάρος του από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα-ανακριτή, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο (ΠΥΣΔΕ Πιερίας), που αποτελείται από συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, τον αντιμετώπισε με μεγάλη επιείκεια.

Περιορίσθηκε να τον τιμωρήσει με την ποινή της εξάμηνης διαθεσιμότητας, που με το προηγούμενο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους προέβλεπε την περικοπή του μισθού μόνο κατά ένα τέταρτο. Oμως και η ποινή αυτή ποτέ δεν εκτελέστηκε δεδομένου ότι ο 44χρονος καθηγητής άσκησε έφεση.


Στη συγκεκριμένη ποινή είχε αντιδράσει η τότε υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, έπειτα και από σχετική εισήγηση του προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρτσιώτη.

Σημειώνεται ότι ο υπαλληλικός κώδικας που ίσχυε τότε (ν.3528/2007) -αντικαταστάθηκε και έγινε αυστηρότερος με τον ν.4057/2012 που ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο- στο άρθρο 103 προέβλεπε συγκεκριμένα ότι μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση «τίθεται αυτοδίκαια σε αργία υπάλληλος ο οποίος στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω κι αν απολύθηκε με εγγύηση».

Αλλά και με το επόμενο άρθρο, 104, του προηγούμενου υπαλληλικού κώδικα προβλεπόταν ότι «αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι μπορεί να τίθεται σε αργία ο υπάλληλος κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία». Επιπλέον για την αργία προβλεπόταν η περικοπή κατά 50% του μισθού. Με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία και λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η υπουργός είχε ασκήσει τότε έφεση κατά της απόφασης του ΠΥΣΔΕ Πιερίας, αφού δεν είχε τη δυνατότητα όπως δίνει ο καινούργιος νόμος-πειθαρχικό δίκαιο να τον θέσει η ίδια αυτοδίκαια σε αργία.

Ομως και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο στο οποίο παραπέμφθηκε στη συνέχεια η υπόθεση του καθηγητή, ακολούθησε την πεπατημένη και περιορίσθηκε να του επιβάλει την ίδια ποινή. Και η τελευταία όμως δεν εκτελέστηκε αφού ασκήθηκε έφεση.

Η μόνη... τιμωρία τελικά που του επιβλήθηκε, ήταν η διοικητική απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για... αλλαγή περιβάλλοντος. Ο καθηγητής της πληροφορικής μετατέθηκε από το γυμνάσιο του Αιγινίου στο τμήμα αρχειοθέτησης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας στην Κατερίνη, ώστε να μην έρχεται σε επαφή ούτε με μαθητές ούτε με γονείς. Παράλληλα όμως ήταν και μια... καλή αργομισθία για πάνω από 2,5 χρόνια, όπως λένε συνάδελφοί του.

Το νέο δίκαιο

«Βρίσκεται σε ένα τμήμα που δεν έχει καμία επαφή με κοινό και δεν έχει ξαναμπεί σε σχολική αίθουσα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γιάννης Κατζαρίδης. Το καινούργιο πειθαρχικό δίκαιο, που ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο με τον νόμο ν. 4057/2012, έβαλε τέλος στη σχεδόν ατιμωρησία που εξασφάλιζαν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω... συναδελφικής αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 103 προβλέπεται ότι υπάλληλος που παραπέμφθηκε αμετάκλητα στο ακροατήριο προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία, κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια ή της πορνογραφίας ανηλίκων (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του 44χρονου καθηγητή), τίθεται αυτοδίκαια σε αργία. Τη διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία εκδίδει πλέον ο εκάστοτε υπουργός.

Επίσης στον υπάλληλο που τίθεται σε αργία προβλέπεται η καταβολή του ενός τρίτου των αποδοχών του με εξαίρεση τις παραπάνω περιπτώσεις (όπως η πορνογραφία ανηλίκων) που αντιμετωπίζονται δυσμενέστερα και καταβάλλεται μόνο το ένα τέταρτο των αποδοχών.

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας Θόδωρος Σιαμάγκας ζήτησε καλύτερη λειτουργία από τα πειθαρχικά συμβούλια, με αυστηρότερες ποινές.

«Οι υποθέσεις, ανεξάρτητα από τη βαρύτητά τους, πρέπει να εξετάζονται σε σύντομο χρόνο και οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων να λαμβάνονται τάχιστα και να είναι αυστηρές και αποτελεσματικές, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις που προκαλούν αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη», μας είπε ο κ. Σιαμάγκας, προσθέτοντας πως «όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος καταδικάζει τέτοια περιστατικά και νιώθει ντροπή, όταν αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε σχολικές αίθουσες, οι οποίες είναι ο επίγειος παράδεισος για τις αθώες, παιδικές ψυχές. Ευθύνη μας είναι να διαφυλάξουμε με προσοχή αυτές τις ψυχές και να αποτρέπουμε οτιδήποτε θα τις τραυματίσει».

Το υλικό με τα αρχεία παιδικής πορνογραφίας είχε βρεθεί στην κατοχή του 44χρονου καθηγητή Πληροφορικής στη μονοκατοικία όπου έμενε με τη σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά του, στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2010. Ηταν αποθηκευμένο σε σκληρούς δίσκους στο υπόγειο του σπιτιού, περιελήφθη στη δικογραφία, αλλά παράλληλα συνεχίσθηκε η εργαστηριακή του εξέταση. Ωστόσο, οι 80 βιντεοσκοπήσεις από το γυμνάσιο του Αιγινίου δεν είχαν αποκωδικοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα, κάτι που έγινε μόνο τελευταία.

Μετά την αποκάλυψη, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε με «ανεπίσημη έκθεση» την εισαγγελία Θεσσαλονίκης και την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Μαρία Κωτίδου, που έχει την ευθύνη της υπόθεσης για τα νέα στοιχεία. Η εισαγγελία περιμένει την επίσημη έκθεση τις επόμενες ημέρες, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει να ασκηθεί και νέα, συμπληρωματική δίωξη, όπως π.χ. για παραβίαση προσωπικών στοιχείων ή αν τα συγκεκριμένα αδικήματα περιλαμβάνονται στη δίωξη που έχει ήδη ασκηθεί. Ανεξαρτήτως όμως των όποιων εξελίξεων, η δίκη του 44χρονου καθηγητή έχει προσδιοριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου 2012 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης.

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΡΓΙΑ

Ερωτηματικά προκύπτουν και για το γεγονός ότι, ενώ το νέο πειθαρχικό δίκαιο ισχύει από τον Μάρτιο του 2012, ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία. Κάτι που έγινε μόνο τώρα, όταν ήρθαν στο φως τα νέα σοκαριστικά στοιχεία για τις κρυφές βιντεοσκοπήσεις των μαθητών μέσα στην αίθουσα. Ετσι την περασμένη Τετάρτη με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, ο εκπαιδευτικός τέθηκε σε αργία.

Χάρη στις γνώσεις του εσβησε όλα τα ηλεκτρονικά του ίχνη

«Εξαφανισμένος» από το Facebook είναι τα τελευταία δύο χρόνια ο 44χρονος καθηγητής από την Πιερία. Ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2010, ο ίδιος είχε έντονη παρουσία, από τη σύλληψή του και μετά διαγράφηκε από τα δίκτυα που θα μπορούσαν να τον ενοχοποιήσουν. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκανε φύλλο και φτερό τα διάφορα κοινωνικά μέσα του Διαδικτύου, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ίχνη του 42χρονου που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δράση του. Ομως, δεν εντοπίστηκαν.

Ως καθηγητής Πληροφορικής, άλλωστε, είχε την κατάρτιση και τη δυνατότητα να γνωρίζει τη δύναμη του Ιντερνετ, όπως και τα όριά της... Τα μόνα «απομεινάρια» της παρουσίας του στο Διαδίκτυο που έχουν απομείνει είναι το προφίλ που ο ίδιος είχε συντάξει στο Linked in και η ένταξή του στο google plus. Στο πρώτο, που είναι περισσότερο επαγγελματικό δίκτυο, ο καθηγητής είχε συμπληρώσει όλα τα πεδία για τις σπουδές και την προϋπηρεσία του καθώς και την τρέχουσα απασχόλησή του ως εκπαιδευτικού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θέση που, όπως διευκρινίζει, βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2000.

Τους αθωώνουν για να γλιτώσουν την απόλυση

Για ακόμη μια φορά η σοκαριστική υπόθεση του 44χρονου παιδόφιλου-εκπαιδευτικού έβγαλε στην επιφάνεια το τρωτό σύστημα «απονομής ποινών» μέσω των πειθαρχικών συμβουλίων.

Σκληρές συντεχνίες, που δρουν εντός τους, μπλοκάρουν απροκάλυπτα την εξέλιξη ανάλογων υποθέσεων, εφευρίσκοντας δεκάδες λόγους για να μην εφαρμόζουν τον νόμο, που λέει ότι εκπαιδευτικός που υπέπεσε σε τέτοιο αδίκημα δεν ξαναγυρίζει στην τάξη. Από το 2010, ακόμη, η τότε υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, με εγκύκλιό της, απαγόρευε την επιστροφή αυτών των καθηγητών στο σχολείο, ανεξαρτήτως της απόφασης των πειθαρχικών.

Πόσοι όμως από τους «προβληματικούς» εκπαιδευτικούς που πιάνονται να «παρανομούν» με οποιονδήποτε τρόπο απομακρύνονται από τα παιδιά; Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό τους επιστρέφει ύστερα από απλή... επίπληξη στις τάξεις! Περίπου σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγουν και τα στοιχεία του Συνηγόρου του Παιδιού, που εξετάζει ετησίως μέχρι και 10 καταγγελίες γονιών για άσχημες συμπεριφορές εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, ανά τη χώρα, το 10% με 12% των εκπαιδευτικών δεν είναι σε θέση να διδάξει! Ο ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς πάσχει από σοβαρό ψυχολογικό νόσημα που τον οδηγεί είτε σε βία μέσα στην τάξη, είτε στην τοξικομανία, είτε στον χώρο της παιδοφιλίας, της πορνογραφίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης των ανυποψίαστων μαθητών. Το στάδιο της οριστικής απόλυσης ωστόσο το περνούν ελάχιστοι από αυτούς.

Η ατιμωρησία είναι το μεγάλο εμπόδιο για την απόλυση των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις, είτε σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, είτε ναρκωτικών.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής περιστατικό: «Οι γονείς μαθήτριας δημοτικού σχολείου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ισχυριζόταν ότι η μαθήτρια υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον δάσκαλό της. Ενώ ανακοίνωσαν το γεγονός στον διευθυντή του σχολείου, δεν προχώρησε καμιά ενέργεια. Υστερα από πιέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, από την οποία, όμως, δεν προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες κατά του εκπαιδευτικού και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Μετά από πιέσεις του Συνηγόρου, ο εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε για την επιβολή πειθαρχικής ποινής... και λίγο καιρό μετά ξαναβρέθηκε στο σχολείο».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ