2012-09-03 09:25:05
Φωτογραφία για Σε 8 χρόνια έκαναν φτερά 260 δισ. ευρώ
Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης και η δεύτερη στον ΟΟΣΑ μετά το Μεξικό είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον κύριο Ράιμουντ Μπέικερ πρόεδρο της Global Financial Integrity. Ο κ. Μπέικερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο έγκριτο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” κάνει λόγο για εκροές δισεκατομμυρίων ευρώ μαύρου χρήματος που γονατίζουν την οικονομία της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι ο «παράδεισος του μαύρου χρήματος» καθώς από το 2003 ως το 2011 «βγήκαν» από την χώρα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ(!)» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπέικερ στο περιοδικό “Der Spiegel”.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα ακόμα και πριν από την κρίση ήταν η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον ΟΟΣΑ με μόνο το Μεξικό να μας ξεπερνά. «Μόνο τα έτη 2003 -2011 βγήκαν από την Ελλάδα κεφάλαια άνω των 260 δισ. ευρώ. Χρήματα που προέρχονται κυρίως από εγκληματικές ενέργειες, φοροδιαφυγή και διαφθορά. Ένα τεράστιο ποσό για μια τόσο μικρή οικονομία»


Εκτός από τις εκροές μαύρου χρήματος η εν λόγω Οργάνωση κάνει λόγο και για μαύρες εισροές χρήματος στην Ελλάδα της κρίσης με σκοπό την εξαγορά σε εξευτελιστικές τιμές πλουτοπαραγωγικών πηγών σε περίπτωση χρεωκοπίας της χώρας. «Για το 2010 έχουμε διαπιστώσει ότι εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 90 δισ. δολάρια και το 2011, 109 δισ. δολάρια» δήλωσε ο κ. Μπέικερ ο οποίος θεωρεί πως εν λόγω πρακτική είναι ο ορισμός του ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς επιτήδειοι φέρνουν ζεστό χρήμα για να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές ακίνητα τα οποία στο μέλλον θα αξίζουν πολύ περισσότερο».

«Σε περίοδο ύφεσης είναι πολύ δύσκολο για φυσικά και νομικά πρόσωπα να πάρουν δάνεια. Αυτό το γεγονός προσελκύει παράνομα κεφάλαια που αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν το χάσμα» υποστηρίζει ο κ. Μπέικερ στο περιοδικό “Der Spiegel” .
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Δικαιοσύνη του «ντόρου»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Δικαιοσύνη του «ντόρου»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ