2012-09-03 15:24:09
Φωτογραφία για Στον Στουρνάρα ένστολοι – πανεπιστημιακοί για τα ειδικά μισθολόγια
Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συναντώνται το μεσημέρι εκπρόσωποι ενστόλων και πανεπιστημιακών. Οι τελευταίοι θα έχουν αργότερα συνάντηση και με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται για κλιμακωτές μειώσεις ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο σε κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι ένστολοι, τα ποσοστά να είναι χαμηλότερα (6%) και σε άλλες όπως οι δικαστικοί, οι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι αρχιερείς να φθάσουν έως και το 20%.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν όμως πως οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια έχουν ενταχθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και στο βασικό σενάριο έχει υπολογιστεί εξοικονόμηση της τάξης τω 360 εκατ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014.

Αν γίνουν «εκπτώσεις» στα ειδικά μισθολόγια, προσθέτουν, τότε είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα ζητήσει το συγκεκριμένο ποσό να καλυφθεί από περιστολή της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο ή από μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων.


Αντιδράσεις

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Από τη μία είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Ηδη οι ένστολοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας την Παρασκευή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων προειδοποιεί με το ενδεχόμενο «λευκής απεργίας», αν μειωθούν εκ νέου οι αποδοχές των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα, οι δικαστικοί υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί μειώσεις έως 40%, πραγματοποιούν μεθαύριο Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Αρειο Πάγο και ζητούν συνάντηση των προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς αλλά και με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Από την άλλη, θα πρέπει να… αντιμετωπίσει και την τρόικα, με δεδομένο ότι, εφόσον το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο, η υλοποίησή του αποτελεί μονόδρομο για τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Να υπενθυμίσουμε πως στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια, με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εφέτος (αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο) και 400 εκατ. ευρώ εντός του 2013.

Τώρα στο βασικό σενάριο γίνεται αναφορά στην εξοικονόμηση 360 εκ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας.

Η διαφορά αυτή στον ποσοτικό στόχο αναφέρει το ethnos.gr, είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει τριβές στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα την Παρασκευή 7 του μήνα.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ