2012-03-18 18:49:28
Φωτογραφία για Αναπόφευκτο το χτύπημα κατά του Ιράν
ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΜ:

Ο συνδυασμός σκληρών κυρώσεων και στρατιωτικών μέσων είναι η μόνη διέξοδος στο πρόβλημα

Της Ξένιας Τούρκη Καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο με τις συνομιλίες να ακροβατούν, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ. Το σενάριο μιας οργανωμένης επίθεσης από το Ισραήλ για να πλήξει στρατηγικούς στόχους στην Τεχεράνη παραμένει επίμονα στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιστρέφεται στο αν θα γίνει μια επίθεση, αλλά στο πότε. Άλλωστε, αυτό ήταν και το μήνυμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ισραήλ, είπε, θα διαφυλάξει τα συμφέροντά του και δεν είναι διατεθειμένο να περιμένει πολύ καιρό την Τεχεράνη να συμβαδίσει με τις διεθνείς υποδείξεις, θέτοντας τέρμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα
. Ο δρ Εφραίμ Καμ, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, είναι πεπεισμένος πως η χώρα του μπορεί να διενεργήσει σειρά χειρουργικών χτυπημάτων κατά του Ιράν. Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο επεσήμανε πως δεν θα είναι μια μακροχρόνια σύρραξη. Μια επίθεση, όπως είπε, δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά σε συνδυασμό με πραγματικά σκληρές κυρώσεις, ίσως αποδώσει. Θεωρεί πως η ικανότητα της Τεχεράνης να ανταποκριθεί είναι περιορισμένη, έτσι θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Πάντως δεν είναι εύκολο εγχείρημα και οι εξελίξεις ίσως είναι ανεξέλεγκτες.

Θεωρείται πως το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να λυθεί μέσω συνομιλιών;

Όχι, καθόλου δεν πιστεύω πως οι συνομιλίες μπορεί να φέρουν λύση. Τα τελευταία χρόνια οι δυτικές χώρες, κυρίως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, συνομιλούν με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα και δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως απλώς συνομιλώντας με τους Ιρανούς δεν πρόκειται να τους κάνουμε να αλλάξουν πολιτική. Άρα λοιπόν, αν οι συνομιλίες δεν επιλύσουν το πρόβλημα, ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν;  Όπως είπα, οι συνομιλίες από μόνες τους δεν είναι λύση. Αυτό που πιστεύω ότι θα βοηθήσει, χωρίς βεβαίως να είμαι εντελώς σίγουρος, είναι ένας συνδυασμός δύο λύσεων. Το πρώτο είναι να επιβληθούν στο Ιράν πραγματικά αυστηρές και οδυνηρές κυρώσεις. Αυτές που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και στην ουσία καθόλου δύσκολες για το Ιράν. Για παράδειγμα το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο θα εφαρμοστεί τον Ιούλιο. Μέχρι τότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει. Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει. Αν οι ιρανικές Αρχές δεν συνεργαστούν επαρκώς με τις δυτικές κυβερνήσεις, τότε θα πρέπει να περάσουμε σε μια μεσαίου τύπου επέμβαση. Ο συνδυασμός συνομιλιών και στρατιωτικού χτυπήματος είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε αποτελέσματα.

 Όταν λέτε επέμβαση μεσαίου μεγέθους, τι ακριβώς εννοείτε; Μιλώ για στρατιωτικά χτυπήματα κατευθείαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Δεν αναφέρομαι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτές που έγιναν στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Στην ατζέντα ακριβώς τέτοιου είδους επιχείρηση βρίσκεται, μια μικρή αλλά δυνατή.

 Πιστεύετε ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα το Ιράν να επιτεθεί πρώτο στο Ισραήλ; Το θεωρώ εντελώς απίθανο αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή τη στιγμή, αλλά ακόμη και στο κοντινό μέλλον, η Τεχεράνη δεν έχει ούτε πυρηνικά όπλα ούτε άλλο εξοπλισμό που να της επιτρέπει να χτυπήσει το Ισραήλ. Οι στρατιωτικές της ικανότητες είναι σχετικά περιορισμένες και οι επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει είναι μικρές.

 Άρα το Ιράν δεν διαθέτει, για παράδειγμα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να μπορεί να χτυπήσει στόχους στο Ισραήλ; Το Ιράν διαθέτει πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν μέχρι το Ισραήλ. Πιστεύω ότι έχει αυτή την ικανότητα τα τελευταία δέκα χρόνια. Θεωρώ όμως ότι αν προηγηθεί επίθεση, δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε τέτοιου είδους επίθεση.

 Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών θεωρεί πως μια ισραηλινή επίθεση δεν θα αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ποια είναι η άποψή σας; Θα έλεγα ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι μια στρατιωτική επίθεση δεν θα σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μια σειρά από επιθέσεων, ίσως μπορεί. Μια επίθεση ίσως αποτρέψει για λίγο καιρό την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αλλά αυτό δεν θα είναι για πάντα. Οι Ιρανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι γίνεται και να σταματήσουν από μόνοι τους το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

 Θεωρείτε πως η απόσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι ένας αρνητικός παράγοντας στην περίπτωση που το Τελ Αβίβ θα θελήσει να χτυπήσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις; Σίγουρα είναι ένας αρνητικός παράγοντας και κάτι που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από το Ισραήλ, στους σχεδιασμούς που γίνονται. Οι ιρανικοί στρατηγικοί στόχοι που θα θελήσει να πλήξει το Ισραήλ βρίσκονται αρκετά μακριά, πάνω από 1.500 χιλιόμετρα. Είναι ένας παράγοντας που προβληματίζει και γι’ αυτό μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα.

 Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε σύγκρουση, πιστεύετε ότι θα είναι διάρκειας ημερών ή βδομάδων, ή θα είναι ένας πόλεμος που θα κρατήσει καιρό; Πιστεύω πως θα είναι μια επιχείρηση που δεν θα διαρκέσει καιρό. Το Ισραήλ δεν πρόκειται να εισβάλει στο Ιράν για να κάμει κατοχή των εδαφών του. Δεν βλέπω να γίνεται χρήση χερσαίων δυνάμεων. Και οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα κάνουν χρήση εναέριων δυνάμεων και φυσικά πυραύλων.

Μεγάλο το δίλημμα για Χεζμπολάχ

Η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει πως δεν πρόκειται να εμπλακεί στην περίπτωση ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν. Τι συμβαίνει όμως με τη Χεζμπολάχ; Θα παραμείνει αμέτοχη ή θα σπεύσει να βοηθήσει την Τεχεράνη; Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η Χεζμπολάχ, όπως και η Χαμάς, βρίσκονται κάτω από την επιρροή του Ιράν. Η Τεχεράνη ίσως ζητήσει από τη Χεζμπολάχ να διενεργήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, όμως, θεωρώ πως η Χεζμπολάχ θα είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα θελήσει να εμπλακεί, επειδή έτσι θα δώσει την ευκαιρία στο Ισραήλ να κινηθεί εναντίον της. Όπως και να έχει, το δίλημμα για τη Χεζμπολάχ θα είναι μεγάλο, καθώς από τη μια η σύνδεσή της με το Ιράν είναι δεδομένη, αλλά από την άλλη θεωρώ πως δεν θέλει να δώσει αφορμή στο Ισραήλ να επιτεθεί στο Λίβανο. Πιστεύω όμως πως σε περίπτωση που προχωρήσουμε σε στρατιωτική επιχείρηση, το Ιράν δεν θα ελπίζει στη βοήθεια της Χεζμπολάχ.

Θα είναι μια επιχείρηση χειρουργικών χτυπημάτων ΤΟ ΙΣΡΑΗΛέχει την ικανότητα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση από μόνο του, προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Όπως έχω πει, θα είναι μια επιχείρηση μικρής διάρκειας και σίγουρα δεν θα είναι πόλεμος. Αν γίνει κάτι, θα είναι μια σειρά χειρουργικών χτυπημάτων. Το Ισραήλ μπορεί να διεξαγάγει μια τέτοιου είδους σύντομη επιχείρηση από μόνο του. Εξάλλου, είναι μια διαβεβαίωση που δίνει σύσσωμη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας. Σίγουρα δεν θα είναι μια εύκολη επιχείρηση. Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, θα είναι μια δύσκολη και περίπλοκη κίνηση. Το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει από μόνο του το Ιράν, απλά ίσως θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Πρέπει, επίσης, να πω ότι και η Κυβέρνηση και ο Στρατός δεν περιμένουν αμέτοχοι τις εξελίξεις. Το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράν και είναι κάτι που έχει λεχθεί εξάλλου.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί μια σειρά χειρουργικών χτυπημάτων κατά του Ιράν, από ποιες χώρες θα αναζητήσει βοήθεια το Ισραήλ; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιαδήποτε χώρα που θα θελήσει να βοηθήσει το Ισραήλ και σίγουρα δεν αναμένουμε βοήθεια από οποιαδήποτε αραβική χώρα. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω πως αρκετές χώρες βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης και μάλλον θα χαρούν αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, όπως για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ ανησυχεί με την πιθανότητα η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βοηθήσει κατά οποιοδήποτε τρόπο το Ισραήλ.

Από την Τουρκία, όμως, το Ισραήλ θα μπορούσε να περιμένει βοήθεια; Κατηγορηματικά όχι. Η Τουρκία δεν πρόκειται να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης. Αν και η Τουρκία επίσης ανησυχεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εντούτοις δεν θα βοηθήσει το Ισραήλ.

 Αν το Ισραήλ χτυπούσε το Ιράν πριν από δύο χρόνια, όταν οι σχέσεις του με την Τουρκία ήταν σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι είναι σήμερα, υπήρχε περίπτωση η Άγκυρα να συνδράμει;

Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

Θεωρώ πάντως, πως ούτε και τότε θα βοηθούσε. Είναι μια υποθετική ερώτηση, που σήμερα δεν έχει νόημα. Ούτως ή άλλως, είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση μια χώρα να είναι φιλική από το να είναι έτοιμη να βοηθήσει με στρατιωτικά μέσα. Επομένως, ούτε σήμερα, ούτε τότε η Άγκυρα θα βοηθούσε στρατιωτικά τα Τελ Αβίβ.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραδοσιακά είναι καλός σύμμαχος του Ισραήλ. Τι ρόλο αναμένετε ότι θα διαδραματίσουν σε περίπτωση επίθεσης; Υποθέτω αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα αποφασιστεί τυχόν επίθεση. Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η αμερικανική Κυβέρνηση θα θελήσει να βοηθήσει. Είναι όμως πολύ πιθανόν οι ΗΠΑ να μην παραμείνουν αμέτοχες. Όπως επίσης δεν μπορώ να πω ότι βλέπω οι επικείμενες προεδρικές εκλογές τους να παίζουν οποιοδήποτε ρόλο.

ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ Θεωρείτε πως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Συρία αποτελεί πρόβλημα για το Ισραήλ; Ό,τι λαμβάνει χώρα στη Συρία αυτή τη στιγμή, αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Δαμασκού. Το Ισραήλ δεν αναμιγνύεται σε ξένες χώρες, επομένως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δεν αποτελεί πρόβλημα. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι τι είδους καθεστώς θα προκύψει μετά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τώρα. Επομένως τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα για το Ισραήλ θα εξαρτηθούν από το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία. Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατική χώρα στην περιοχή και είναι περιτριγυρισμένο από αυταρχικά καθεστώτα. Είμαστε το μοναδικό μη αραβικό, μη μουσουλμανικό κράτος στη Μέση Ανατολή. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά έτσι μάθαμε να ζούμε. 

http://www.philenews.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ