2012-09-04 01:25:49
Φωτογραφία για Οι τράπεζες οφείλουν 555 εκατ. ευρώ στο δημόσιο από μερίσματα
Σε φάση διαπραγμάτευσης το θέμα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, δήλωσε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ οφείλουν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο ως μέρισμα για τις προνομιακές μετοχές που εξαγόρασε έναντι 5 δισ. ευρώ. Όπως μάλιστα ενημέρωσε την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να αποδοθεί το μέρισμα των 555 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του χρηματο-οικονομικού πακέτου στήριξης των τραπεζών το 2008 ύψους 28 δισ. ευρώ από τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Τότε το δημόσιο αγόρασε προνομιακές μετοχές με δικαίωμα ψήφου και επιδιώκοντας προνομιακή απόδοση 10%. Ωστόσο, οι τράπεζες οι οποίες έλαβαν την στήριξη σε ρευστό ύψους 5 δισ. ευρώ έναντι των προνομιακών μετοχών και έπρεπε να αποδώσουν ως μέρισμα το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια, μόνο την πρώτη χρονιά το έπραξαν, επικαλούμενες ότι η ετήσια απόδοση προβλεπόταν μόνο αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.


Εν τω μεταξύ, μόνον τέσσερις ελληνικές τράπεζες φέρονται να είναι αυτόνομα βιώσιμες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ι. Παπαδάκη, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι από την αξιολόγηση της Black Rockπροέκυψε ότι τέσσερεις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) κρίθηκαν βιώσιμες. Αναφερθείς, ωστόσο, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είπε ότι οι μετρήσεις έδειξαν σαφή υστέρηση σε θέματα λειτουργικού κόστους, παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Όπως είπε, το Τ.Τ. εμφάνισε θετικές τιμές μόνο σε 3 από τα 12 εποπτικά κριτήρια και σε 4 από τα 12 επιχειρηματικά κριτήρια, ενώ έκανε  γνωστό πως τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Black Rockθα δοθούν στη δημοσιότητα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γιατί βρε Έλληνα;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γιατί βρε Έλληνα;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ