2012-09-13 10:08:05
Φωτογραφία για ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ! *ΒΙΝΤΕΟ*
Σαν σήμερα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1959 ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Ποδηλατοδρόμιο τη Μίλαν στο α΄ γύρο το Κυπέλλου Πρωταθλητριών και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όπως μας θυμίζει σε δημοσίευμά του το "sday.gr".

Τη σεζόν 1958-1959 και οι ερυθρόλευκοι ως πρωταθλητές γίνονται ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που μετέχει σε κλήρωση ευρωπαϊκού Κυπέλλου, Αλλά επειδή η τύχη πολλές φορές σε φέρνει αντιμέτωπο με την ιστορία, απέναντι στον Ολυμπιακό βρέθηκε η πρωταθλήτρια Τουρκίας Μπεσίκτας, Οι κακές σχέσεις των δύο χωρών ανάγκασαν τους Πειραιώτες να παραιτηθούν από τους δύο αγώνες, χωρίς όμως να τιμωρηθούν από την ΟΥΕΦΑ η οποία αναγνώρισε το πρόβλημα.

Έτσι η παρθενική εμφάνιση της ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση αναβλήθηκε για την επόμενη σεζόν. Η κλήρωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αυτή τη φορά έφερε απέναντι στον Ολυμπιακό τη Μίλαν
. Ο Ηλίας Υφαντής, ο σέντερ φορ των «ερυθρολεύκων» θυμάται τη μέρα που η Ελλάδα ξεκινούσε το μαγικό ταξίδι στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1959 και ο προικισμένος σκόρερ με το ρεκόρ των οκτώ καταγμάτων φέρνει στη σκέψη του εκείνη τη μέρα. «Ήταν η πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Ο αγώνας με την Μίλαν ξεσήκωσε όλο τον φίλαθλο κόσμο όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Η Μίλαν είχε τότε τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Είχε πάρα πολύ δυνατή ομάδα. Όταν έγινε η κλήρωση κάναμε το σταυρό μας. Ήταν άδικο που δεν προκριθήκαμε στην επόμενη φάση, αποκλειστήκαμε από ατυχία» .

Το Ποδηλατοδρόμιο είχε γεμίσει από το πρωί με οπαδούς όλων των ομάδων, του Παναθηναϊκού της ΑΕΚ ακόμα του ΠΑΟΚ και του Αρη που έπαιζαν όλοι μαζί τάβλι για να περάσει η ώρα και να ξεκινήσει το ματς. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με γκολ του Παπάζογλου και το πρώτο τέρμα ελληνικής ομάδας στη Ευρώπη ήταν γεγονός. Ο Αλταφίνι όμως ισοφάρισε, αλλά ο Υφαντής με ένα ανεπανάληπτο βολ πλανέ, έφερε πάλι την ομάδα του Πειραιά μπροστά στο σκορ. «Το γκολ που σημείωσα ήταν το ωραιότερο της ζωής μου», τόνισε οπαλαίμαχος άσος.

Δυστυχώς η χαρά δεν κράτησε για πολύ, καθώς οι Πρωταθλητές Ιταλίας έκαναν το τελικό 2-2. Στο Σαν Σίρο δέκα μέρες αργότερα με σκορ 3-1 η ομάδα του Μπρούνο Βάλε έβαλε πρόωρο τέλος στο πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός - Μίλαν 2-2

Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης (αρχ) ,Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος,

Προπονητής Μπρούνο Βάλε

Μίλαν: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρ Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν

Προπονητής: Λουίτζι Μπονιζόνι

Θεατές:20.482

Διαιτητής: Φριτς Σάιπελ (Χαμπερφέλντερ, Σάιτεν) Αυστρία

Σκόρερς: 19′ Κ.Παπάζογλου,45′ Υφαντής – 33′,76′ Αλταφίνι
olympiacos-blog
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ