2012-09-13 10:27:03
Φωτογραφία για Αρχοντικό Αξιοθέας: 'Μουσική, Εικόνες & Συναίσθημα γεμίζει η Λευκωσία'
της Βαλεντίνας Ηρακλέους

15ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο απόηχος των τελευταίων εκδηλώσεων του καλοκαιριού στην Αξιοθέα ακόμα αιωρείται κάτω από τις καμάρες του πανέμορφου αρχοντικού Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ήδη έτοιμο να υποδεχτεί το εκλεκτό κοινό του σε μια ακόμα σειρά παραστάσεων που θα γεμίσουν με μουσική, εικόνες και συναίσθημα τις νύχτες του λευκωσιάτικου φθινοπώρου.

Ξεκινώντας στις 5 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο μέρος του 15ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου θα εμπλουτίσει το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας με 11 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες έρχονται να αποδείξουν ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να γίνει φραγμός για την αυθεντική και ποιοτική καλλιτεχνική δημιουργία.

Στο μουσικό μέρος του Φεστιβάλ οι φίλοι της Αξιοθέας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη βελούδινη φωνή της νέας και πολλά υποσχόμενης fadista Claudia Madur από την Πορτογαλία, η οποία έρχεται μαζί με το σχήμα της για πρώτη φορά στην Κύπρο για να μας δώσει μια γεύση της ξεχωριστής μουσικής παράδοσης του fado, αυτής της τρυφερής και έντονα συναισθηματικής μουσικής που θεωρείται η ψυχή της Πορτογαλίας και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (5 Σεπτεμβρίου).

Άλλη συναισθηματική φόρτιση μεταφέρουν οι συνθέσεις του ταλαντούχου Κύπριου καλλιτέχνη Γλαύκου Κοντεμενιώτη, ο οποίος αντλεί την έμπνευσή του από τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Κερύνεια και στο Μπέλλαπαϊς, συνδυάζοντας την αίσθηση αθωότητας, γλυκόπικρης ευτυχίας, φαντασίας και βαθιάς λαχτάρας για επιστροφή με τις πολύ διαφορετικές εμπειρίες από τη ζωή και τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη (14 Σεπτεμβρίου).

Ένα μουσικό ταξίδι με οδηγό το λαούτο θα κάνει μαζί με το κοινό του ο δεξιοτέχνης από τη Ρόδο, Αντώνης Συμιξής, ο οποίος διευρύνει τη μελωδική γκάμα του παραδοσιακού αυτού οργάνου και εισέρχεται σε ανυποψίαστα μουσικά πεδία, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο έργα των Μπαχ, Φρανσίσκο Ταρρέγκα, Ισαάκ Αλμπένιθ, Άστορ Πιατσόλα, Τσικ Κορία και άλλων (22 Σεπτεμβρίου).

Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ θα κλείσει ο αδευτέρωτος Ψαραντώνης, ο δεινός λυράρης και ανανεωτής της παράδοσης, ο όποιος κάθε φορά επιστρέφει με προθυμία στο φανατικό κοινό του για να μοιραστεί απλόχερα μαζί του την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητά του στην ερμηνεία των τραγουδιών και των μουσικών οργάνων, το πάθος και την εκπληκτική επαφή του με τον κόσμο (12 Οκτωβρίου).

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το θεατρικό μέρος του Φεστιβάλ, στο οποίο η ποίηση, η λογοτεχνία και η ίδια η ζωή συναντιούνται επί σκηνής μέσα από το έργο και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις σπουδαίων σκηνοθετών και ηθοποιών
. Μια σύγχρονη ανάγνωση του μύθου των Ατρειδών παρουσιάζει ο γνωστός Ελλαδίτης σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης με τη βραβευμένη θεατρική παράσταση «Η Επιστροφή», βασισμένη σε κείμενα του Γιάννη Ρίτσου από την ποιητική του συλλογή «Τέταρτη Διάσταση» (8 Σεπτεμβρίου).

Η νεαρή και ταλαντούχα σκηνοθέτις Μαγδαλένα Ζήρα προσεγγίζει την περίφημη κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» μέσα από τους προβληματισμούς της σημερινής εποχής, στην οποία τα θεμέλια της κοινωνίας κλονίζονται και αμφισβητείται από παντού ο ρόλος και η αναγκαιότητα των καλλιτεχνών (10 Σεπτεμβρίου).

Η αγαπημένη ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου μπαίνει στον ρόλο του σκηνοθέτη για να μεταφέρει στη σκηνή το συγκλονιστικό έργο των Alan Rickman και Katharine Viner «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» που εξιστορεί την αληθινή ιστορία μιας νεαρής Αμερικανοεβραίας ακτιβίστριας, η οποία σκοτώθηκε από μπουλντόζα Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, προσπαθώντας να σώσει το σπίτι ενός Παλαιστίνιου από Ισραηλινή επιχείρηση κατεδάφισης (12 Σεπτεμβρίου).

Η Μαρινέλλα Βλαχάκη και ο Αντώνης Περαντωνάκης τολμούν (με πλήρη επίγνωση του ρίσκου) να αναμετρηθούν με το μέγεθος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάζοντας τη δραματοποιημένη «εκδοχή» δύο γνωστών διηγημάτων του, «Τ’ αγνάντεμα» και «Όνειρο στο κύμα» (10 Οκτωβρίου).

Μετά από την τεράστια επιτυχία που είχαν οι παραστάσεις του έργου «Η Ρωμιοσύνη» του Βασίλη Μιχαηλίδη στο πρώτο μέρος του Φεστιβάλ —μια επιτυχία που εντυπωσίασε ακόμα και τους συντελεστές αφού το έργο παίζεται εδώ και έντεκα χρόνια— το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα παρουσιάσει άλλες δύο πολυαγαπημένες παραγωγές του: τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση και διασκευή του μεγάλου ποιητή της Κύπρου, Κώστα Μόντη, που χάρη στην εμπνευσμένη μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη και το ταλέντο των μελών του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ζωντάνεψε με ανεπανάληπτο τρόπο στη σκηνή και εξακολουθεί να προσελκύει εκατοντάδες θεατές (17 και 18 Σεπτεμβρίου) και την ιστορική παράσταση «Το Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά, η οποία αποτελεί πραγματική κατάθεση του Θεατρικού Εργαστηρίου, καθώς μετέφερε για πρώτη φορά στη σκηνή το σημαντικότερο αφηγηματικό (και δυνάμει δραματικό) κείμενο της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας (26 Σεπτεμβρίου).

Το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης μια μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ήταν μια φορά ο Έρωτας» από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, στην οποία θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια από Κύπρο, Κρήτη, Ήπειρο, Ανατολική Ρωμυλία, Κυκλάδες, Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη (28 Σεπτεμβρίου).

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό Αξιοθέας στην Παλιά Λευκωσία και ξεκινούν στις 20:30.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου στηρίζουν ο ΟΠΑΠ (Κύπρου), η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων Κύπρου.
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ