2012-09-13 17:48:36
Φωτογραφία για Η πρώτες και τελευταίες ελεύθερες εκλογές στην Βόρειο Ηπειρο
Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος, εν μέσω των βουλευτών Αργυροκάστρου.

Η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Βασιλέως, ως προς την θέση της Ελλάδος κατά τον εκραγέντα, και σε εξέλιξη ήδη τότε ευρισκόμενο, Α’ παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησε τον Ελ. Βενιζέλο σε δεύτερη, εντός 6μήνου, παραίτηση1. Κατόπιν τούτου, η Βουλή της Κ’ Περιόδου διελύθη και προκηρύχθηκαν εκλογές για την 6-12-19152. Στις  εκλογές αυτές, με απόφαση της ελληνικής Κυβερνήσεως που καθόριζε και τον αριθμό των εδρών3, συμμετέσχον και οι Βορειοηπειρώτες.

Η Βόρειος Ήπειρος από τον Οκτώβριο του 1914, όταν η Ελλάς, με υπόδειξη της  Entente,  την ανακατέλαβε, τελούσε μεν υπό ελληνική διοίκηση, δεν είχεν, όμως, ούτε ενσωματωθή, ούτε επιδικασθή στην Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Σκενδέρης (1864 -1959): Από την Μοσχόπολη. Δημοσιογράφος και εκδότης των εφημερίδων “Πελασγός” (Κορυτσά, 1910-1916) και “Πελασγός Κορυτσάς” (Αθήνα, 1918- 1941). Βουλευτής Κορυτσάς στην Βουλή των Ελλήνων.


Παρ’ όλ’ αυτά η ελληνική νομοθεσία είχεν επεκταθή και εφηρμόζετο και στους 2 Νομούς (πρώην Σαντζάκια) Αργυροκάστρου (επαρχίες:Λεσκοβικίου,  Πρεμετής, Τεπελενίου, Χιμάρας, Δελβίνου, Αργυροκάστρου) και Κορυτσάς (επαρχίες: Κολωνίας, Κορυτσάς).

Έτσι οι Βορειοηπειρώτες εδιοικούντο, εφορολογούντο, εστρατεύοντο, εδικάζοντο σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους και γενικώς εθεωρούντο αυτοί μεν ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες, το δε έδαφος της Β. Ηπείρου ως τμήμα της ελληνικής Επικρατείας. 

Όπως είδαμε, οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 6-12-1915 διενεργήθηκαν και στην Β. Ήπειρο. Και – όσο κι αν αυτό ηχή περίεργα στα ώτα των μη γνωριζόντων – είναι οι μοναδικές ελεύθερες4 εκλογές,απ’ όσες  πραγματοποιήθηκαν στον βορειοηπειρωτικό χώρο. Εκλογές, δηλαδή, με εκλογικούς καταλόγους και άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως  όριζε το ελληνικό Σύνταγμα5 και ο ελληνικός εκλογικός νόμος6. Και εξέλεξαν τότε οι Βορειοηπειρώτες 16 ιδίους αντιπροσώπους για την Βουλή των Ελλήνων 7.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ