2012-09-13 18:07:04
Φωτογραφία για Γιατρέ μου, συμφωνώ με την Τρόικα!
της Βάλιας Μπαζού

Τουλάχιστον σε δυο σημεία και δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχώ. Το αντίθετο, μάλιστα! Το πρώτο σημείο στο οποίο συμφωνώ με την Τρόικα είναι το... κόψιμο από το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ των μέτρων εκείνων που είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Το δεύτερο είναι η απαίτηση για μείωση των τιμών στην αγορά που επιμένουν να χτυπούν «κόκκινο» αντιστρόφως ανάλογα με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Και συμφωνώ με το «μαχαίρι» της Τρόικας στα περισσότερα μέτρα γιατί επί της ουσίας αυτό που λέει είναι το προφανές… ότι και η τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση τα μοναδικά μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει είναι τα εύκολα για εκείνη και τα δυσβάσταχτα για τους πολίτες. Και εύκολα υλοποιήσιμα για την κυβέρνηση είναι αυτά που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, που αυξάνουν τη φορολογία και που εφευρίσκουν διάφορα χαράτσια Τα άλλα μέτρα, όμως, τα δύσκολα, που απαιτούν κατάδυση στο μεδούλι και δεν θέλει και δεν μπορεί να τα βγάλει σε πέρας Γιατί, η μείωση των λειτουργικών δαπανών στο δημόσιο τομέα, το κόψιμο, δηλαδή, της λοβιτούρας και της φιοριτούρας, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, το σπάσιμο, δηλαδή, του καρτέλ των νταβατζήδων του φαρμάκου και της παρέας τους σε όποια δημόσια θέση κι αν βρίσκονται, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και όχι το ξεπούλημά της κοψοχρονιά, η συγχώνευση - κατάργηση οργανισμών ή καλύτερα η ελάφρυνση του δημοσίου από «φωτογραφικούς» οργανισμούς που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση της crème de la crème του πολιτικού ή συνδικαλιστικού πελατολογίου, απαιτούν άλλη πολιτική κουλτούρα.

Απαιτούν, επίσης, ικανότητα σύνθεσης, ικανότητα σχεδιασμού και προγραμματισμού με συγκεκριμένο στόχο - ο οποίος θα έχει αρχή, μέση, τέλος - και κυρίως απαιτούν επαφή με την πραγματικότητα
. Και δυστυχώς σε αυτούς τους τομείς παίρνουμε μηδέν όλοι μας.

Το δεύτερο θέμα είναι αυτό της έκρηξης των τιμών στα βασικά αγαθά αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον τελευταίο χρόνο είχαμε αυξήσεις στα νωπά φρούτα (4,8%), νωπά λαχανικά (10%), δημητριακά και παρασκευάσματα (0,6%), ψάρια (2%), γαλακτοκομικά και αυγά (2%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (1,4%), αναψυκτικά (9,4%), χυμοί φρούτων (6,3%)! Την ίδια ώρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 2% ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 6%. Και ο τρόμος μας περιμένει στη γωνία μια και φθάνει η ώρα για το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή εξισωμένη με εκείνη του πετρελαίου κίνησης.

Το θέμα των τιμών της αγοράς, που έθεσε έως και η Τρόικα, δεν έχει απασχολήσει παρά μόνον φιλολογικά και τις τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις που έχουν έτοιμη την απάντηση περί ελεύθερης αγοράς στην οποία δεν μπορούν να παρέμβουν, περί αυτορρύθμισης και άλλους λόγους δεκάρικους.

Μια «ελεύθερη» αγορά που ω του θαύματος παίρνει άριστα δέκα στην εναρμονισμένη πρακτική, με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να επιτυγχάνουν τον τέλειο συγχρονισμό στις αυξήσεις.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όλα καλά με τα δελτία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όλα καλά με τα δελτία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ