2012-09-17 18:23:03
Φωτογραφία για Μικραίνει η τρύπα…
του Θεολόγου Αλεξανδράτου

…όχι του χρέους μας-φευ- αλλά του όζοντος. Καλή είδηση είναι αυτή που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι σε σχέση με το 2011 η τρύπα του όζοντος έχει μικρύνει αλλά –για να μη χαιρόμαστε... και πάρα πολύ- απέχουμε πολλά χρόνια από την πλήρη αποκατάσταση της ασπίδας κατά του ήλιου.

Τα βλαβερά χημικά που την κατέστρεφαν για χρόνια έχουν περιοριστεί αρκετά και σε αυτό βοήθησε το προ εικοσιπενταετίας πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που έθεσε κάποιους περιορισμούς στη χρήση τους από τις βαριές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση εκατοντάδες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια έχουν αποφευχθεί έκτοτε αφού αν δεν έμπαινε ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση των χημικών ουσιών τα πράγματα θα ήταν κατά πολύ χειρότερα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η ασπίδα του όζοντος φτάνει στο μεγαλύτερο μέγεθός της και οι μετρήσεις αφορούν την έκτασή της κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Την μεγαλύτερη βλάβη την προκαλούν χημικά που χρησιμοποιούνται σε ψυγεία και σε σπρέϊ και ο περιορισμός τους έπαιξε σημαντικό ρόλο αλλά θα χρειαστούν δεκαετίες για να φτάσουμε στα προ 1980 επίπεδα όταν και καθόμασταν στον ήλιο χωρίς προβλήματα.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ