2012-09-22 21:04:05
Φωτογραφία για Η Wall Street Journal φέρνει στο φως τις τριβές των δανειστών της Ελλάδας
Μεγαλώνουν οι αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας σχετικά με το ποιος θα επωμιστεί το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για τη διάσωση. Μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αποκάλυψε τις διχογνωμίες που υπάρχουν ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους (οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα), ήρθε χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» να επιβεβαιώσει ότι οι σχέσεις του Ταμείου με την Κομισιόν και την ΕΚΤ έχουν διαταραχτεί.

Το γεγονός αποδεικνύεται εξάλλου τόσο από τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, διατυπώνοντας συνεχώς ενστάσεις για μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, όσο και από τις... φωτιές που άναψαν στο οικονομικό επιτελείο οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ και εκπροσώπου της χώρας μας στον οργανισμό, κ. Θάνου Κατσάμπα, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη.


Το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» εστίασε χθες στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των «τροϊκανών», αναφέροντας ότι οι πιστωτές θα πρέπει να διαπραγματευθούν για το ποιος «θα θυσιαστεί» για να σώσει την Αθήνα από τη χρεοκοπία, καθώς η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας τον Οκτώβριο θα δείξει πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να διαπραγματευθούν ως προς το ποιος θα κάνει τις επώδυνες παραχωρήσεις, ώστε να ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους. Αυτό θα απομακρύνει την Ελλάδα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που θα προκαλούσε οικονομικό πανικό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια για την Ελλάδα. Ορισμένοι αξιωματούχοι θα ήθελαν να παραταθεί η λήξη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή να δεσμευτεί η τράπεζα για την αγορά νέων ομολόγων με τη λήξη των παλιών. Ωστόσο, αυτό το σενάριο συναντά τη σθεναρή αντίσταση αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι θεωρούν ότι ισοδυναμεί με παράνομη χρηματοδότηση κρατικού χρέους από την Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζει η «WSJ».

Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ήδη έντονες αντιδράσεις, ειδικότερα από τη Μπούντεσμπανκ, λόγω της πρόσφατης απόφασής της για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, και οι πιθανότητες να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία είναι ελάχιστες, αναφέρει η εφημερίδα.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με την «WSJ», είναι να ασκηθούν πιέσεις στο ΔΝΤ να καθυστερήσει η αποπληρωμή των δόσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα λίγα χρόνια. Παρ' όλ' αυτά, το ΔΝΤ ήδη εμφανίζεται να απορρίπτει το σενάριο αυτό, καθώς εξαντλείται η υπομονή του λόγω της έκθεσής του στο ριψοκίνδυνο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ενα τρίτο σενάριο είναι να καλύψει η Αθήνα το κενό μέσα από την πώληση ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές, όπως οι τράπεζες. Η περίπτωση αυτή, ωστόσο, απορρίπτεται καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα η ζήτηση είναι χαμηλή, λόγω των επιτοκίων.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ