2012-09-24 17:49:04
Φωτογραφία για Φωτιά άναψε ο Ντάουνερ με τις «διαφιλονικούμενες πηγές φυσικού αερίου»
Έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία προκάλεσαν οι αναφορές Αλεξάντερ Ντάουνερ περί «διαφιλονικούμενων πηγών φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ».

Κόμματα και προεδρικοί υποψήφιοι με ανακοινώσεις του καταδίκασαν τις προκλητικές δηλώσεις, όπως αναφέρουν, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Δηλώσεις Λιλλήκα

Φόβους ότι η καταγραφή συγκλίσεων και αποκλίσεων στο Κυπριακό θα οδηγήσει και σε καταγραφή τους σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.

«Φαίνεται», είπε, «ότι στόχος του Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι να κλειδώσει μέσα από ένα δεσμευτικό ψήφισμα αυτές τις εγκλίσεις για να μην επιτρέψει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί καλύτερη λύση».

Επεσήμανε ακόμη ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται από τις μονομερείς υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς.

Για τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι αυτό που εξέπληξε είναι η χλιαρή απάντηση του κ.Ντάουνερ και της κυβέρνησης.


Η κυβέρνηση, είπε, οφείλει να διαμηνύσει ότι είναι αποφασισμένη να αναστείλει μονομερώς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν δεν τερματίσει τις απειλές της.

Δηλώσεις Άντρου Κυπριανού

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι η κωδικοποίηση του εγγράφου με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις δεν είναι δεσμευτική.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως αν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση, τίποτα δεν είναι δεσμευτικό.

«Επομένως», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, «ας μην ανησυχεί ο κ. Λιλλήκας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση με την κωδικοποίηση των συγκλίσεων και αποκλίσεων».

Η θέση του ΕΥΡΩΚΟ

Το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαμηνύσει στον Αλ.Ντάουνερ ότι δεν του πέφτει λόγος για τον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Σταύρος Βιολάρης, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει θέμα Ντάουνερ με τον πιο έντονο τρόπο.

Η θέση των Οικολόγων

Οι Οικολόγοι επέκριναν την κυβέρνηση ότι με την ανοχή της, έφερε την κωδικοποίηση των υποχωρήσεων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, επέκρινε επίσης τον Αλ.Ντάουνερ, τον οποίο χαρακτήρισε «αγγελιαφόρο της Άγκυρας» και «όργανο εκβιασμού».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ