2012-10-04 14:34:10
Φωτογραφία για Η Τουρκία βομβαρδίζει για αντίποινα τη Συρία
Το καζάνι που έβραζε στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας φαίνεται να ξεχείλισε καθώς η Τουρκία αποφάσισε αργά το απόγευμα της Τετάρτης να πλήξει με πυρά πυροβολικού εσωτερικούς στόχους της Συρίας, ενώ σύμφωνα με το Reuters οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Τουρκία την Πέμπτη πλήττει στόχους στην περιοχή Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων. 

Είναι το ίδιο σημείο στο οποίο κατά τη διάρκεια του τουρκικού βομβαρδισμού χθες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοτώθηκαν Σύροι στρατιώτες. Το Αλ Τζαζίρα νωρίτερα έκανε λόγο για 40 νεκρούς.

Η κίνηση της Τουρκίας έγινε σε αντίποινα καθώς είχε προηγηθεί επίθεση με όλμο κατά τουρκικού χωριού στην περιοχή Ακτσάκαλε, στη μεθόριο των δύο χωρών, με αποτέλεσμα μία πενταμελής οικογένεια να σκοτωθεί και άλλα εννιά άτομα να τραυματιστούν.

Εικάζεται ότι ο όλμος που έπληξε τουρκικό έδαφος εκτοξεύτηκε από τη βορειοανατολική Συρία, όπου είναι πολύ έντονο το κουρδικό στοιχείο. Λόγω δε, του εμφυλίου που συνταράσσει τη χώρα, οι Κούρδοι έχουν αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο της περιοχής στα σύνορα με την Τουρκία.

Πηγές των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν ότι ο όλμος που έπεσε στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε εκτοξεύθηκε από το Τελ Αμπιάντ και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζονται εκεί οι βομβαρδισμοί.

Αντιδράσεις από Συρία-ΝΑΤΟ-ΟΗΕ-ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού εδάφους, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος στο τουρκικό ΥΠΕΞ (δείτε εδώ: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=227370) και αποφασίστηκε η τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει εκτάκτως τη σύγκληση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ (NAC), όπερ και εγένετο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά πυροβολικού επιλεγμένων στόχων εντός του συριακού εδάφους, κάτι που επιβεβαίωσε και επισήμως μέσω σχετικής ανακοίνωσης το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα.

Την Τετάρτη, τόσο ο πρωθυπουργός Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, επικοινώνησαν με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, όσο και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ζήτησαν τη συνδρομή των διεθνών οργανισμών, με τις πληροφορίες όμως να θέλουν τη διεθνή κοινότητα να είναι ιδιαιτέρως διστακτική στο να αναλάβει τώρα κάποια «πρωτοβουλία», πολύ περισσότερο να προχωρήσει σε κάποια επέμβαση στη Συρία.

Ιδίως οι Αμερικανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εμπλακούν σε οιανδήποτε κίνηση, τουλάχιστον μέχρι τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών στη χώρα, στις αρχές Νοεμβρίου.

Για του λόγου το αληθές, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει πως η επίθεση – από τη συριακή πλευρά – κατά του εδάφους μιας χώρας μέλους του Συμφώνου (Σ.Σ: της Τουρκίας) αποτελεί «παράγοντα μείζονος προβληματισμού», ενώ είναι σαφώς και απερίφραστα καταδικαστέα από το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ. (δείτε εδώ: http://www.nato.int/cps/en/SID-2F883B30-E8438D77/natolive/news_90447.htm)

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η επίθεση αυτή (με τον όλμο από τη συριακή πλευρά των συνόρων) αποτελεί έναν «υπαρκτό και σαφέστατο κίνδυνο προς την ασφάλεια ενός κράτους μέλους του Συμφώνου» και στη βάση αυτή τα υπόλοιπα 25 μέλη του απαιτούν από το συριακό καθεστώς την άμεση διακοπή των επιθέσεων και ανάλογων ενεργειών που καταστρατηγούν τους διεθνείς νόμους.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε και η εκπρόσωπος του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση Από την πλευρά της, η Συρία εξέφρασε την πρόθεσή της να διερευνήσει την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν κατοικημένη περιοχή στην Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία σκοτώνοντας πέντε πολίτες και ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Ο υπουργός πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών. Κάλεσε επίσης τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων.

Στην αντίπερα όχθη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντζ δήλωσε τα εξής: "Σημειώθηκε επίθεση επί τουρκικού εδάφους και πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Σε τέτοια περίπτωση, οι διεθνείς κανονισμοί επιτρέπουν αντεπίθεση... Δεν μας τύφλωσε η οργή, αλλά θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους, ειδικά έπειτα από μία τέτοια επίθεση στα εδάφη μας, που έγινε η αφορμή να χαθούν ζωές Τούρκων".

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την Τετάρτη, αμέσως μετά την φονική συριακή επίθεση σε τουρκικό έδαφος όπου σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι. Ο Νταβούτογλου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον όπου η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα ανέφερε σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
enimerotiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ