2012-10-06 07:37:30
Φωτογραφία για Η αντιπυραυλική άμυνα σε πήλινα πόδια
Αντρέι Κισλιακόφ, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines

Η ευρωπαϊκή συνιστώσα της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας είναι όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά δημιουργεί και περιττή ένταση στην περιοχή.

Ένα από τα ραντάρ της αντιπυραυλικής ζώνης, που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην Πολωνία. Πηγή: ΑΡ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, το νόημα της οποίας είναι ότι Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να φτάσουν σε μια συμφωνία για την αντιπυραυλική άμυνα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά αυτός δεν είναι απεριόριστος, καθώς όταν ξεκινήσει η υλοποίηση της τρίτης, μετά της τέταρτης και αργότερα των υπόλοιπων φάσεων της σταδιακής δημιουργίας από πλευράς ΗΠΑ του παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, τότε η ρωσική πλευρά είναι πιθανό να μεταβάλλει τη στάση της. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, προκειμένου να μη συμβεί αυτό, η Μόσχα προτείνει στους εταίρους της να καταθέσουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν στρέφεται εναντίον της. Σε αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ θα έχουν να αντιμετωπίσει μια σειρά από αντίμετρα εκ μέρους της Ρωσίας.


Φέτος οι Αμερικανοί δαπάνησαν για το συγκεκριμένο σύστημα περισσότερα από 10 δις δολάρια. Στο σχετικό σημείο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου αναφέρεται ότι, «στηρίζοντας το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, η κυβέρνηση Ομπάμα συμβάλλει στην παγκόσμια ασφάλεια, καθώς το σύστημα θα προστατεύσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της από ενδεχόμενα πλήγματα βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές».

Στη Ρουμανία και την Πολωνία

Ετσι, σχεδιάζεται η απόκτηση 46 αντιβαλλιστικών βλημάτων του Ναυτικού SM-3 Block IΒ, η συνέχιση των εργασιών εκσυγχρονισμού τους ώστε αυτά να μπορούν να τοποθετηθούν και στην ξηρά, καθώς και η αγορά όλων των απαραίτητων μέσων για τη δημιουργία στη Ρουμανία εγκαταστάσεων, οι οποίες θα φιλοξενήσουν μια πυροβολαρχία SM-3. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει η βάση στη Ρουμανία να είναι έτοιμη ως το 2015, όπως και μια ακόμη ανάλογη στην Πολωνία ως το 2018.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας. Η κυβέρνηση Μπους σχεδίαζε να αναπτύξει στο έδαφος της Πολωνίας 10 πυραύλους αναχαίτισης οι οποίοι θα ήταν ικανοί, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας. Τότε, η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί αμέτρητες φορές σε υψηλούς τόνους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «διόρθωσε το λάθος» του Μπους του νεότερου και τελικά, στην Ευρώπη θα διατεθούν τα μέσα για την αναχαίτιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να υπάρξει διαφάνεια γύρω από το σύστημα προκειμένου η Ρωσία να πειστεί ότι αυτό προορίζεται για τον σκοπό που έχει εξαγγελθεί, και προανήγγειλε ότι η χώρα του θα παραχωρήσει τη δυνατότητα ελέγχου για του λόγου το αληθές.

Από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι το σύστημα αυτό έχει αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Αναφερόμενος στην απαίτηση της Ρωσίας να της δοθούν «νομικές εγγυήσεις» ότι η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή γι’ αυτή, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, Άντερς φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε πως αυτές οι εγγυήσεις υφίστανται ήδη περισσότερα από 10 χρόνια και περιέχονται στην Ιδρυτική Πράξη αμοιβαίων σχέσεων, συνεργασίας και ασφάλειας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ (1997).

Η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις

Ωστόσο εδώ γίνεται λόγος για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Ρωσία ζητά τις νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν στρέφεται εναντίον της, συγκεκριμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμφίβολα μια τέτοια εγγύηση συνιστά πολιτική πράξη η οποία θα κληθεί να προβάλλει, ότι η Αμερική πραγματικά αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως έναν στρατιωτικό και οικονομικό εταίρο.

Πάντως, η αποτελεσματικότητα της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας «στην πολωνική της έκδοση» προκαλεί πολλές αμφιβολίες. Για το θέμα αυτό είχε μιλήσει ανοιχτά στις αρχές Αυγούστου ο πρόεδρος της Πολωνίας. Ο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wprost ότι η Πολωνία πρέπει να δημιουργήσει το δικό της σύστημα αεράμυνας, το οποίο θα αποτελούσε και τμήμα του ΝΑΤΟ, και πως η συμμετοχή στο αμερικανικό πρόγραμμα ήταν ένα λάθος.

Στο κέντρο διοίκησης της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας υπηρετεί ένας μικρός αριθμός στρατιωτικών, οι οποίοι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μπροστά από τους υπολογιστές. Εδώ συγκεντρώνονται και αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν πιθανές εκτοξεύσεις πυραύλων. Κανείς όμως δεν πρόκειται να πατήσει το κόκκινο κουμπί σε περίπτωση κινδύνου. Όπως εξηγεί ο υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ πτέραρχος Φρίντριχ Βίλχελμ Πλίγκερ, το σύστημα προορίζεται κυρίως για να εξακριβώνει αν έχει εκτοξευτεί από κάποια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου προς το μέρος του εδάφους του ΝΑΤΟ οποιαδήποτε ιπτάμενη απειλή.

Προς το παρόν οι δυνατότητες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας είναι αρκετά περιορισμένες. Συνεχίζοντας, ο κ.Πλίγκερ αναφέρει ότι «η αναχαίτιση είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που ο πύραυλος εισέλθει σε ζώνη, της οποίας την προστασία μπορούμε να εγγυηθούμε με τα διαθέσιμα μέσα, αν όμως αυτός βρεθεί σε περιοχή όπου δεν έχουμε προβλέψει ανάλογη αντίδραση, τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα».

Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της αντιπυραυλικής άμυνας, ακόμη και όταν αυτή θα είναι πλήρως ανεπτυγμένη. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γερμανός αναλυτής Όλιβερ Μάγιερ του Ινστιτούτου μελετών παγκοσμίων προβλημάτων και πολιτικής σε θέματα ασφάλειας, της πόλης του Αμβούργου. Όπως υποστηρίζει, «η κρίσιμη φάση θα ξεκινήσει το 2018 όταν θα εισέλθει σε υπηρεσία το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας για την αντιμετώπιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα αποδειχθεί αποτελεσματικό».

Τότε λοιπόν, ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, σίγουρα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την Αμερική.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ