2012-10-06 09:40:31
Φωτογραφία για ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Ποια μηνύματα θα μεταφέρει η Μέρκελ στην Αθήνα;

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να κλειδώσουν τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ.

Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο εγχώριο τραπεζικό τομέα (ανακεφαλαιοποίηση, συγχωνεύσεις, κ.λπ.).

«Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, τίποτε δεν έχει κλείσει, σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό» τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη μαραθώνια συνάντηση (πέντε και πλέον ώρες) του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας την Παρασκευή.

Όμως, χρονικός στόχος της κυβέρνησης, όπως επισήμαναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει σε αυτή, διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Και όπως, πρόσθεσε, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «από τη στιγμή που συζητάς και κάνεις ενότητες, πάει να πει ότι υπάρχει μία πρόοδος».


Εν τω μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου) δεν θα ληφθεί απόφαση σχετικά με  την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα εξέφρασαν πηγές της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ειδικότερα ότι μετά τη συμφωνία στην Αθήνα, το περιεχόμενό της θα πρέπει να εξεταστεί από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, η οποία θα κληθεί να κάνει τις εισηγήσεις της προς το Eurogroup που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Ποια μηνύματα θα μεταφέρει η Μέρκελ στην Αθήνα;

Μπορεί το Βερολίνο να διατείνεται ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη, ωστόσο τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα, όπως σημειώνει το Spiegel.

Και αυτό γιατί η καγκελάριος έρχεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο της ευρωκρίσης ή κατά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, «στο στόμα του λύκου», λόγω της εικόνας που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ως εκ τούτου και η ίδια η Μέρκελ γνωρίζει, σύμφωνα με το Spiegel, ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική. «Εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. (...) Τώρα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες. ‘Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης’, δήλωσε άλλωστε σήμερα και ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.(...) Μετά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η καγκελάριος είναι στο μεταξύ αποφασισμένη να κρατήσει τους Έλληνες στην ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάγνωση της Die Welt που σημειώνει ότι με την κίνησή της αυτή, η Μέρκελ ευελπιστεί να βάλει οριστικά τέλος στη συζήτηση περί εξόδου. Η επίσκεψή της έρχεται να υπογραμμίσει την αλλαγή της στάσης της καθώς και η ίδια «έπαιζε» με τα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, και με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της Τρόικας -οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις- η επίσκεψη της Α. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Η Α. Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 9/10, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση που της απηύθυνε ο Α. Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου.

Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμη οριστεί, όπως ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, στo πλαίσιo της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γερμανία είναι στενοί σύμμαχοι και υπό αυτό το πρίσμα είναι συνηθισμένο να ανταλλάσσονται επισκέψεις. Για να συμπληρώσει ότι η επίσκεψη αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ φυσικά και γίνεται στη σκιά της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα και των δραστικών μέτρων προσαρμογής.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι το Βερολίνο αντιλαμβάνεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», όπως είπε.

Μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στην Αθήνα θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

ΑΠΕ/D.Welle
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ