2012-10-11 22:08:59
Φωτογραφία για Μεγάλη ενταση στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις..Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ρωσία για αποστολή πολεμικού υλικού στη Συρία
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ρωσικής κατασκευής πολεμικό υλικό μετέφερε το συριακό πολιτικό αεροσκάφος, το οποίο υποχρεώθηκε αργά την Τετάρτη σε προσγείωση στην Αγκυρα, Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, το πολεμικό υλικό θα είχε ως τελικό αποδέκτη το υπουργείο Αμυνας της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μέρους του φορτίου του αεροσκάφους, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μόσχας – Δαμασκού.

Το επεισόδιο με το συριακό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο υποχρεώθηκε από τουρκικά μαχητικά να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της Αγκυρας προκειμένου να γίνουν έρευνες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας Η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ρώσων πολιτών που επέβαιναν στο αεροπλάνο, καθώς χρησιμοποίησε μαχητικά προκειμένου να το αναγκάσει σε προσγείωση. Η Μόσχα όσο και η Δαμασκός έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες περί ύποπτου φορτίου, με τη Συρία να κατηγορεί την Αγκυρα για «αεροπειρατεία η οποία αντιβαίνει των ισχυόντων κανονισμών της Πολιτικής Αεροπορίας»
. Στον τουρκικό χειρισμό ίσως παίζει ρόλο πως λίγο πριν την αναγκαστική προσγείωση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβαλε για τις 3 Δεκεμβρίου επίσκεψη που αναμενόταν να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στην Αγκυρα, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις. Το Airbus A320 της Syrian Air που είχε προορισμό της Συρία και στο οποίο επέβαιναν 30 επιβάτες αναχαιτίστηκε χθες το βράδυ από δύο τουρκικά μαχητικά τα οποία το συνόδευσαν στο αεροδρόμιο Εσένμποα της Αγκυρας, όπου και πραγματοποιήθηκανέρευνες. Ότι εντοπίστηκε και κατασχέθηκε παράνομο και «ανάρμοστο» φορτίο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Τουρκικάμέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ανάμεσα στα κατασχεθέντα βρίσκεται στρατιωτικός εξοπλισμός για επικοινωνίες.

 Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενήργησε εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου για την έρευνα σε πολιτικά αεροπλάνα, για τα οποία υπάρχει υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικά υλικά...............................................................
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ