2012-10-27 12:25:06
Φωτογραφία για H Χρυσή Αυγή έχει διεισδύσει ελληνική αστυνομία, υποστηρίζει αξιωματικός
Αξιωματικός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε φασίστες και ακροδεξιούς που χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν συγκρούσεις με διαδηλωτές.

Ένας ανώτερος Έλληνας αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή έχει διεισδύσει την αστυνομία σε διάφορα επίπεδα. Αποδίδει την ευθύνη στις διαδοχικές κυβερνήσεις και την ηγεσία της αστυνομίας για τα στραβά μάτια σε αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «τσέπες του φασισμού».

Μιλώντας στο Guardian, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματικός είπε ότι η ελληνική πολιτεία είχε πλήρη επίγνωση των δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής για πολλά χρόνια, με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθούν στενά. Ο αξιωματικός της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι οι αρχηγοί της Αστυνομίας είχαν την ευκαιρία να απομονωσεί και να αφαιρέσετε αυτές τις μικρές "τσέπες του φασισμού" από το σώμα, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει. Το κράτος, είπε, ήθελε να κρατήσει τα φασιστικά στοιχεία "σε εφεδρεία" και τη χρήση τους για τους δικούς του σκοπούς.


Ο αξιωματικός είπε ότι πιστεύει ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής  θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της ελληνικής αριστεράς, η οποία έχει οδηγήσει δημοφιλή διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξέφρασε ότι  οι νεοφασιστικές ομάδες μπορεί να έχουν ήδη ενεργήσει ως προβοκάτορες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας ή ακόμα και οι ίδιοι μεταξύ διαδηλωτών.

Ένας εκπρόσωπος για την ελληνική αστυνομία, ο Χρήστος Μανουράς, αρνήθηκε ότι η αστυνομία χρησιμοποιούσε ή χρησιμοποιούνταν από «κάθε πολιτικό σχηματισμό κατά οποιουδήποτε άλλου». Ο Μανουράς απέρριψε την ύπαρξη των «τσέπων του φασισμού", στο σώμα και είπε ότι η  παράνομη συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή.

Δέχτηκε, ότι «μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να βρεθούν παντού και σε κάθε χώρο εργασίας." Αλλά πρόσθεσε: "Είναι άδικο για την Ελληνική Αστυνομία για να κατηγορηθεί χωρίς αποδείξεις ότι ανέχονται ή υποστηρίζουν συγκεκριμένες ενέργειες ή να ταυτίζεται με ορισμένες [πολιτικες] πεποιθήσεις ... Θα πρέπει να σημειωθεί ότι - σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της ελληνικής δημοκρατίας -. μόνο οι παράνομες πράξεις μπορούν να διώκονται και να τιμωρούνται. Το ίδιο δεν ισχύει για τις πολιτικές θέσεις, ακόμη και αν χαρακτηρίζονται ως «ακραίες» από τα άλλα κόμματα και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ».

Η Χρυσή Αυγή κέρδισε 6,9% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου λαμβάνοντας 18 έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών VPRC έδειξε ότι το κόμμα είχε διπλασιάσει τη στήριξή της από τότε.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την ελληνική αστυνομία ότι είναι φιλική προς, ή σε συνομωσία με, την ομάδα, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια έκθεση της Racist Violence Recording Network, μια ομάδα που αποτελείται από 23 ΜΚΟ και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπέδειξε βίαια επεισόδια και τη ρατσιστική βία της αστυνομίας που επικαλύπτεται.

«Τα περιστατικά αυτά αφορούν αξιωματικούς σε καθήκον που καταφεύγουν σε παράνομες πράξεις και βίαιες πρακτικές, κατά τη διεξαγωγή τακτικών ελέγχων», λέει η έκθεση. "Υπάρχουν τόσες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι ήρθαν σε αστυνομικά τμήματα, συνελήφθησαν και κακομεταχειρίστηκαν για λίγες ώρες, καθώς και περιπτώσεις κατά τις οποίες νομικά έγγραφα καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών."

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην επικεφαλής της ελληνικής εθνικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε: «Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει μια θολή γραμμή μεταξύ της Χρυσής Αυγής και την αστυνομία." Καταγγελίες για συμπαιγνία ήρθαν στο προσκήνιο μετά από αντιφασίστες διαδηλωτές είπαν στην Guardian ότι είχαν «βασανιστεί από την αστυνομία" μετά από συγκρούσεις με υποστηρικτές Χρυσής Αυγής. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ο αξιωματικός ο οποίος μίλησε στην Guardian κατηγόρησε την κυβέρνηση της εγκατάλειψης της ελληνικής αστυνομίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την Χρυσή Αυγή να διεισδύσει στο σώμα. "Αυτοίς οι αστυνομικοί να αισθάνονται αδικημένοι και απομονωμένοι. Είναι κακοπληρωμένοι, εργάζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες και ψάχνουν για την υποστήριξη», είπε, προσθέτοντας ότι το βρήκαν με την νεο-Ναζί κοινότητα.

Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να αποκαλύψει τις εκθέσεις του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων, και υπέδειξε περιπτώσεις αστυνομικής βίας. "Δεν πρέπει ποτέ να αποδεχθούμε αστυνομικοί που επιτίθενται σε δημοσιογράφους από πίσω», είπε, αναφερόμενος σε μια επίθεση κατά του προέδρου της ελληνικής φωτογραφίας δημοσιογράφων, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλική βλάβη φορτίου Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου για την καθιέρωση μιας ειδικής ομάδας για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας.

Αρκετές περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής όπως έχει αναφερθεί πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της έφοδο των παζαριών και να περιστατικό στον οποίο πετάχτηκαν πέτρες, και χρησιμοποιούσαν ρατσιστικές ύβρεις, σε μέλη του κοινού κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του έργου του Terrence McNally "Κόρπους Κρίστι".Μέσα στην χρονιά που μας πέρασε,η Λιάνα Κανέλλη βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συζήτησης από τον Ηλία Κασιδιάρη, εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Στην εν λόγω περιστατικό έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Αυτή την εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας τριών βουλευτών Χρυσής Αυγής, που θα αντιμετωπιστουν τώρα σε δίκη ως ύποπτος για διάπραξη βίαιων επιθέσεων και ένας ως  συνεργός σε μια ληστεία. Μεταξύ αυτών είναι Κασιδιάρης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.

Η Κανέλλη χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή ως «Ιδεολογικούς και πολιτικούς νταβατζήδες" που εκτελούν μια αποστολή που το σύστημα της έχει ανατεθεί». Σύμφωνα με την Κανέλλη, οι μετανάστες ήταν τα πρώτα θύματα του κόμματος, η οποία απειλεί έτσι τους εργαζόμενους και προσπάθησε να διεισδύσει συνδικάτα.

«Αν θέλει ο εργοδότης να σας εκβιάσει, απειλεί να καλέσετε την Χρυσή Αυγή", δήλωσε ο Τζαβέντ Ασλάμ, ο ηγέτης της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

guardian.co.uk
opadoi-live
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ