2012-10-29 14:21:02
Φωτογραφία για Τρόπος υλοποίησης ενός εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος
του Νίκου Κοτζιά

Η ζωή έχει περισσότερο φαντασία από ότι έχουμε εμείς ως πρόσωπα, αλλά και κινήματα. Είναι ουτοπία να νομίζει κανείς ότι μπορεί να είναι έτοιμος για κάθε είδους κατάσταση που μπορεί να προκύψει μετά τη πτώση των μνημονιακών δυνάμεων.

Οτι θα είναι σε θέση να ανασύρει από την «δική του κεφαλή Αθηνάς» έτοιμες απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που θα προκύψουν. Παρόλα αυτά, η ιστορία μας διδάσκει ότι όσο καλύτερο είναι κανείς προετοιμασμένος, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να προωθήσει αυτό που έχει προγραμματίσει. Και το σημαντικότερο, έτοιμος ψυχικά, νοητικά, γνωστικά για το «ακόμα» απρόβλεπτο.Ένα κομβικό ζήτημα μέσα στην κρίση, είναι πώς μπορεί μια δημοκρατική, πατριωτική, κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση (για τον χαρακτήρα της, βλ. «Επίκαιρα» προηγούμενης εβδομάδας), να εξασφαλίσει ένα ρεύμα ουσιαστικής στήριξης της σε δύσκολες συνθήκες
. Και αυτό, διότι αυξάνουν οι πιθανότητες οι δυνάμεις του δημοκρατικού αντιμνημονιακού μετώπου να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Όμως, οι δυνάμεις αυτές δεν δείχνουν να διαθέτουν το απαιτούμενο ισχυρό ρεύμα παλλαϊκής στήριξης. Από αυτή τη σκοπιά εξαίρεση αποτελεί το ΚΚΕ που, όμως, πολιτικά δεν δείχνει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που διαθέτει σειρά αρετών (όπως καλύτερη οργάνωση, πειθαρχία, αφοσίωση, αυτοθυσία) που είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητες ενόψει των δυσκολιών που έρχονται.Συνήθως τα κόμματα που οδεύουν προς τη δημιουργία εναλλακτικής κυβέρνησης ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα «εκατό ημερών». Ενα είδος, δηλαδή, πολιτικής και ηθικής δέσμευσης έναντι της κοινωνίας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος διαρκεί πολλαπλάσια της τυπικής ονομασίας των «100 ημερών». Στη διάρκειά αυτής της περιόδου μπορεί να διαταραχθούν εύκολα οι σχέσεις κυβερνώντων και ψηφοφόρων, ιδιαίτερα όταν οι επιθέσεις των ξένων δυνάμεων και της ντόπιας διαπλοκής θα είναι συνεχείς και παρατεταμένες. Κατά συνέπεια, μια εναλλακτική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να οργανώνει δημιουργικά και με συνέπεια το έργο της. Να πείσει εξαρχής τους υποστηρικτές της ότι επιδιώκει και είναι σε θέση να υλοποιήσει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, διασφάλισης της κυριαρχίας της χώρας, πραγματικής δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμικού συστήματος, τιμωρίας των ενόχων για εδώ που φτάσαμε, δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα ως προς την κατανομή βαρών και πλούτου.Στη δεκαετία του ’30 του προηγούμενου αιώνα αναπτύχθηκε μια άλλη πολιτική πρόταση δίπλα ή εναλλακτικά προς τα προγράμματα των 100 ημερών. Επρόκειτο για τις λεγόμενες δεσμεύσεις των «100 πρώτων ωρών». Κατά τη γνώμη μου αυτού του είδους η δέσμευση πρέπει να συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα των (τριών μέχρι έξη) πρώτων μηνών μιας τέτοιας κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει στοχευμένες άμεσες αλλαγές, που θα υλοποιεί τέτοια μέτρα όπως ήδη ανέφερα.Σε τι αναφέρεται αυτό το «100 ωρών»; Αναφέρεται ενδεικτικά στις 100 πρώτες ώρες λειτουργίας μιας νέας Βουλής που θα διαθέτει πλειοψηφία στήριξης της εναλλακτικής δημοκρατικής κυβέρνησης. Η δέσμευση θα είναι ότι στις 100 πρώτες ώρες λειτουργίας της νέας Βουλής, η πλειοψηφία θα καταθέσει και εγκρίνει πέντε, το πολύ επτά, νομοσχέδια οικονομικής, πολιτικής, ηθικής ανακούφισης της συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.Η προώθηση εντός των 100 πρώτων ωρών λειτουργίας του κοινοβουλίου ενός τέτοιου άμεσου νομοθετικού προγράμματος θα αποτελεί την «ζωντανή απόδειξη» που θα πείσει την κοινωνία, ότι η νέα κυβέρνηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες, ότι λέει το εννοεί και το κάνει. Με τη δύναμη του παραδείγματος και της άμεσης εμπειρίας, ότι υλοποιεί άμεσα τις προεκλογικές δεσμεύσεις των «100 ωρών», η νέα πλειοψηφία θα πείθει ότι θα προωθήσει ανάλογα και θα υλοποιήσει τις μεγάλες δεσμεύσεις για τις οποίες χρειάζεται περισσότερος χρόνος και συνεχή ισχυρή ενεργητική στήριξη από τον λαό. Θα είναι η πόρτα στο δρόμο μιας Νέας Ελλάδας.

epirusgate.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ