2012-10-31 09:02:58
Φωτογραφία για 17 υποψήφιοι για «ενδιάμεση λύση»  Επανήλθαν οι παλιοί γνώριμοι μνηστήρες του 2009-2010
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Προτάσεις για την «ενδιάμεση λύση» εξασφάλισης της Κύπρου με φυσικό αέριο υπέβαλαν στη ΔΕΦΑ 17 εταιρείες και κοινοπραξίες, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα της ενέργειας. Η περίοδος υποβολής προτάσεων έληξε χθες στις 12 το μεσημέρι. Μεταξύ των μνηστήρων της νέας διαδικασίας, ξεχωρίζουν μερικοί από τους κολοσσούς που διεκδίκησαν την 20ετή παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πολύκροτη διαδικασία του 2009, που τελικά ακυρώθηκε ενόψει της ψηλής τελικής τιμής του μνηστήρα που είχε επιλεγεί -της Shell- και των προοπτικών για δικά μας κοιτάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς κύκλους, τόσο η Shell (μέσω άλλης θυγατρικής) όσο και η ολλανδική Vitol (που επίσης είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2009), έχουν υποβάλει χθες εκ νέου προτάσεις υπό τις νέες προβλέψεις της «ενδιάμεσης λύσης» και μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις η λύση αφορά υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG). Χθες υποβλήθηκαν προτάσεις και από άλλα ηχηρά διεθνή ονόματα του χώρου της ενέργειας.


Τόσο η Shell όσο και η Vitol προτείνουν ολοκληρωμένη λύση, με τη δεύτερη να έχει το πλεονέκτημα του ότι ήδη κατασκευάζει λιμενικές εγκαταστάσεις για το τερματικό υγρών καυσίμων της στο Βασιλικό, κάτι που της δίνει δυνατότητα σημαντικών εξοικονομήσεων από τις συνέργειες για την υποδομή του LΝG.

Η ΔΕΦΑ σε χθεσινή της ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη λήψη 17 προτάσεων και διευκρινίζει πως «δεσμεύεται με Συμφωνία Εμπιστευτικότητας με τους πιθανούς προμηθευτές και καμία απολύτως δήλωση δεν θα γίνεται για το θέμα» και θα ενημερώνει για νεότερα με ανακοινώσεις .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», πάντως, οι πλείστες προτάσεις αφορούν διάθεση φυσικού αερίου στη Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή (LΝG). Ωστόσο, υπάρχουν και προτάσεις για συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CΝG), ενώ ορισμένες από τις προτάσεις αφορούν μόνο μέρος της διαδικασίας, δηλαδή είτε μόνο τις απαιτούμενες ποσότητες, είτε μόνο τη μεταφορά. Επίσης, αριθμός προτάσεων αφορά μόνο τη λιμενική υποδομή και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αποϋγροποίησης. Τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν επίσης ότι τελικά δεν υπήρξε πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από το ισραηλινό «Ταμάρ» με αγωγό.

 

Σύμφωνα με την προκήρυξη, σε τρεις εβδομάδες (μέχρι τις 19 Νοεμβρίου) θα έχουν αξιολογηθεί και θα συσταθεί ο «μικρός κατάλογος» των επιλεγέντων προτάσεων από τη ΔΕΦΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορίου και την ΑΗΚ. Ακολούθως, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η ΔΕΦΑ θα συντάξει κριτήρια επιλογής και πρότυπο συμβόλαιο και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες του «μικρού καταλόγου». Η επιλογή αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου.

 

Το ζητούμενο από τον διαγωνισμό, είναι εφόσον υπάρχουν συμφέρουσες τελικές τιμές, η προμήθεια φυσικού αερίου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Από το φθινόπωρο του 2018 και μετά θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει φυσικό αέριο από το «Οικόπεδο 12». Ζητούνται ποσότητες από 0,4 δισ. κ. μέτρα (bcm) μέχρι και 1,2 δισ. κ. μέτραετησίως.

«Η Ρωσία δεν ζητά πρόσβαση ως αντάλλαγμα για το δάνειο»

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρωσικό πρακτορείο RΙΑ Νovosti ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για την οικονομική πολιτική, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία Ανάπτυξης, Μιχαήλ Εμελιάνοφ, αρνήθηκε ότι η Μόσχα ζήτησε την πρόσβαση στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης της Κύπρου σε αντάλλαγμα για το δάνειο, το οποίο από το καλοκαίρι ζητά η Λευκωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο αυτά θέματα δεν είναι αλληλένδετα και συζητούνται χωριστά.

Η Ρωσία αυτό το καλοκαίρι έλαβε αίτημα από την Κύπρο για δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Το 2011 η Ρωσία έδωσε στην Κύπρο δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ για την έκδοση του δεύτερου δανείου στην Κύπρο, οι ρωσικές οικονομικές Αρχές έχουν αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της χρήσης αυτού του δανείου.

Η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή» ανέφερε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε στη Μόσχα την περασμένη Πέμπτη, σε μια συνάντηση στρογγυλής τράπεζας στην οποία συμμετείχε ομάδα βουλευτών της κρατικής Δούμα και αντιπροσωπεία από την Κύπρο, με επικεφαλής τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα. Το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήγειρε ο βουλευτής Μιχαήλ Εμελιάνοφ, ο οποίος είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί την πολιτική απάντηση της Κύπρου για τη Ρωσία και «ιδιαίτερα το θέμα των επενδύσεων της Ρωσίας» στην Κύπρο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. (Βλέπε διπλανή στήλη)

«Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση για το αέριο» Ο ΜΙΧΑΗΛ Εμελιάνοφ, σχολιάζοντας τα διάφορα δημοσιεύματα, δήλωσε στο RΙΑ Νovosti ότι το ζήτημα της χορήγησης δανείου στην Κύπρο και η πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών στα κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν συνδέονται και συζητούνται χωριστά.

«Η Ρωσία σίγουρα ενδιαφέρεται για την απόκτηση πρόσβασης σε κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, αυτό είναι προφανές. Επίσης προφανές είναι το γεγονός ότι το συμφέρον των Κυπρίων είναι να πάρουν δάνειο από τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία δεν θέτει τέτοιους όρους όπως το ΔΝΤ. Αυτά όμως τα θέματα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις στο πνεύμα “θα μας δώσουν πρόσβαση στο αέριο, θα δώσουμε δάνειο” δεν γίνεται και δεν τηρείται σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι δύο ξεχωριστά θέματα », δήλωσε ο Εμελιάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν πρόκειται για ένα δάνειο, η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για τις εγγυήσεις αποπληρωμής και όπως ξέρουμε η Κύπρος έχει ήδη αρκετά χρέη». Επιπλέον, «είναι σημαντικό», είπε, «ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου».

«Όσον αφορά την πρόσβαση στο φυσικό αέριο, δεν απαιτούμε προνομιακή μεταχείριση, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε διακρίσεις εις βάρος μας για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι «ορισμένες δυνάμεις στην ΕΕ και τις ΗΠΑ θα ήθελαν περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Προφανώς, οι εταιρείες μας έχουν πολύ ψηλές τεχνολογικές δυνατότητες για την παραγωγή φυσικού αερίου και μπορούν να προσφέρουν στην Κύπρο πολύ καλές οικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Εμελιάνοφ. Επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη Δούμα στο «στρογγυλό τραπέζι». «Ο κ. Λιλλήκας έκανε μια πολύ ελκυστική προσφορά για πρόσβαση σε κοιτάσματα φυσικού αερίου των ρωσικών εταιρειών», δήλωσε ο Εμελιάνοφ.

«Ο κ. Λιλλήκας προτείνει τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας και την έκδοση ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο μόνο από την πρόσβαση στο οικόπεδο 12 από μια ρωσική εταιρία μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα της Κύπρου χωρίς να χρειαστεί δάνειο».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ