2012-11-01 20:51:03
Φωτογραφία για Λ. Αυγενάκης: Ανυπαρξία Ενιαίας πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ελλάδας
από το Γραφείο Τύπου

Στην Ολομέλεια της Τρίτης 30 Οκτωβρίου 2012, συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη αναφορικά με την... «ανυπαρξία ενιαίας πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ελλάδας» προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Στην πρωτολογία του, ο Βουλευτής Ηρακλείου υπογράμμισε τα εξής: «Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί αγρότες είναι οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στους κατά τόπους ΤΟΕΒ της χώρας ή γενικότερα, η ανυπαρξία ενιαίας πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ελλάδας. Οι ΤΟΕΒ, με τον τρόπο που λειτουργούν έπαψαν πλέον εδώ και αρκετά χρόνια να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Σταμάτησαν ουσιαστικά να λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των αγροτών, όχι όλοι οι Οργανισμοί, αλλά οι περισσότεροι εκ των οργανισμών ανά την Ελλάδα. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούν τους υδάτινους πόρους αλλά και τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποβαίνει σε βάρος των αγροτών. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ δεν υπάρχει ενιαίο και σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ. 


Η Λειτουργία και η σύσταση των ΤΟΕΒ καθορίζεται βάση του Ν.3881/1958 ως αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί, μη κερδοσκοπικοί με ανταποδοτική λειτουργία. Τα μέλη των ΤΟΕΒ είναι ιδιοκτήτες τεμαχίων, οι οποίοι εκλέγουν τους αντιπροσώπους και το διοικητικό συμβούλιο, ένα Συμβούλιο χωρίς ταμείο και με αρκετές ζημιές που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, ο τρόπος διοίκησης τους πάσχει αφού είναι πασίγνωστο ότι λαμβάνονται αποφάσεις σε άδειες Γενικές Συνελεύσεις. Για να γίνω πιο σαφής κύριε Υπουργέ, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της κακοδιαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και των διοικητικών δυσλειτουργιών είναι η ανεξέλεγκτη και άναρχη τιμολογιακή πολιτική των ΤΟΕΒ στα αρδευτικά τέλη των κρατικών αντλιοστασίων. Με Κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις σε προηγούμενους Υπουργούς έχω προτείνει τον εκδημοκρατισμό-τον εκσυγχρονισμό καλύτερα- του πλαισίου λειτουργίας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ΤΟΕΒ, και δύο-τρεις αλλαγές: 1) Να αποφασίζει η Γενική Συνέλευση για οποιεσδήποτε ενστάσεις του Οργανισμού, 2) Να υπάρξει ρύθμιση των θεμάτων εκλογής των μελών και του ΔΣ, όπως και του δικαιώματος άσκησης ψήφου και της διαδικασίας της ψηφοφορίας, 3) Ρύθμιση ζητημάτων εκπροσώπησης στα νέα αυτοδιοικητικά όργανα. Στόχος είναι να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ ή και των αγροτών για τη διατήρηση της ανώτατης τιμής στο νερό άρδευσης, αλλά πρώτα και πάνω από όλα, κύριε Υπουργέ, είναι η χάραξη και η ύπαρξη μιας στρατηγικής σύγχρονης, που θα αφορά τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας. Σας ρωτώ λοιπόν κύριε Υπουργέ, προτίθεστε να τροποποιήσετε- εφόσον χαράξετε μία ενιαία στρατηγική που να αφορά το υδάτινο δυναμικό της χώρας μας;».

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι: «Ευχαριστώ και τον Βουλευτή κ. Αυγενάκη για την ερώτηση, γιατί μας δίδει την ευκαιρία, έστω και για λίγο χρόνο, να συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι το νερό. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πόρους για τη γεωργία, ένας πόρος υπό περιορισμό στη γεωργία του τόπου μας, αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που περιγράψατε, αν αναλογιστεί κανείς τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, που θα κάνουν τον πόρο αυτό ακόμα πιο περιοριστικό, αν αναλογιστεί κανείς την κακοδιαχείρισή του και τη μη σωστή χρήση του, όπως επίσης και τον ανταγωνισμό που δέχεται το νερό της άρδευσης των αγρών από το νερό της ύδρευσης των αστικών κέντρων. Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι η πολιτική μας θα πρέπει να αναθεωρηθεί-και να αναθεωρηθεί ριζικά-και να λάβουμε τα καταλληλότερα μέτρα, όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά γιατί πλέον έτσι επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως θα δείτε, στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο να διαχειριστούμε με αειφόρο τρόπο αυτόν τον τόσο σημαντικό πόρο για τη γεωργία. Επομένως, αυτά που συζητούμε κι αναφέρατε κι εσείς, τόσο για τους ΤΟΕΒ που λειτουργούν σε επίπεδο περιφέρειας όσο και για τους ΤΟΕΒ που λειτουργούν σε επίπεδο δήμων, είναι σημαντικά και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα που επισημάνατε».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Messages2PDF 2,0 - 8: Cydia tweak update
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Messages2PDF 2,0 - 8: Cydia tweak update
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ