2012-03-22 15:02:14
Φωτογραφία για Χάνει σημαντικά επίπεδα το ευρώ
Οι αγορές ανταποκρίθηκαν τελικά σε θεμελιώδεις εξελίξεις, λαμβάνοντας έντονη πτωτική τροχιά μετά τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα αλλά και την Ευρωζώνη. Η μεταποίηση στην Κίνα επιδεινώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις και παραμένει κάτω από το όριο του 50 (ανάπτυξη/συρρίκνωση), γεγονός που ανανεώνει τους φόβους για μια «απότομη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα οι σχετιζόμενες αγορές, όπως είναι τα εμπορεύματα και τα commodity currencies, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα με την ισοτιμία AUDUSD να χάνει και το επίπεδο του 1,0400 και το NZD να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 0,8100 δολαρίων.

Και τα μηνύματα από τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη δεν είναι θετικά, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που τη θέλει να διέρχεται σε παρατεταμένη ύφεση κι ενώ η προσοχή στρέφεται τώρα στην Ισπανία και την ικανότητά της να ανταπεξέλθει χωρίς βοήθεια στις δημοσιονομικές προκλήσεις.


Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν νέο πακέτο στήριξης για την Πορτογαλία, μεταξύ των οποίων και ο Bosomworth της Pimco. Αναλυτής της Citigroup διακρίνει περιθώρια χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης για τη χώρα της Ιβηρικής το 2012, ενώ για την Ισπανία αναμένει υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα από τους οίκους S&P και Moody’s.

Σε αυτό το κλίμα, οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έχουν λάβει και πάλι την ανιούσα. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου βρέθηκε να ενισχύεται στο 5,48%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού στο 5,10% περίπου.

Πιέσεις δέχτηκε και η στερλίνα που υποχώρησε κάτω από τα 1,5800 δολάρια μετά την ανακοίνωση των πωλήσεων λιανικής που υποχώρησαν το Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Αναλυτής της Commerzbank σχολιάζει ότι «δεν είναι μόνο τα αδύναμα στοιχεία του Φεβρουαρίου αλλά και η πτωτική αναθεώρηση της μέτρησης του Ιανουαρίου». Και προσθέτει ότι είναι πιθανό η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ευρώ διέσπασε τη στήριξη στο 1,3150 έναντι του δολαρίου, ενώ η ισοτιμία USDJPY υποχωρεί κάτω από τα 83,00 γιεν. Το γιεν ενισχύεται και έναντι του ευρώ με την ισοτιμία EURJPY να σημειώνει πτώση ακόμα και κάτω από το επίπεδο των 109,00 γιεν.

Η Citigroup «έκοψε» σήμερα τις 3μηνες προβλέψεις της για το EURUSD στο 1,3000 από το 1,3400 και για το EURJPY στα 108,00 γιεν από τα 109,00 γιεν.

Στην αγορά των εμπορευμάτων, ο χρυσός υποχωρεί σε χαμηλά δύο μηνών λόγω και της ενίσχυσης του δολαρίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο θα αρχίσει να κάμπτεται από αγορές όπως είναι η Κίνα (μείωση στις εισαγωγές λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης) και η Ινδία (μείωση εισαγωγών λόγω υψηλότερης φορολόγησης). 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ