2012-03-22 19:23:34
Φωτογραφία για Κατά της ENISA στρέφονται Έλληνες βουλευτές
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ζητούν να διερευνηθούν οι περιπτώσεις κακής διοίκησης και πλημμελούς άσκησης καθηκόντων εκ μέρους του επικεφαλής του ENISA.

Επιστολή προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Μ. Μπαρόζο, απέστειλαν οι ευρωβουλευτές Σπύρος Δανέλλης, Ιωάννης Τσουκαλάς, Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Σταυρακάκης, μέσω της οποίας τους ενημερώνουν για ανησυχητικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον Οργανισμό ENISA, Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφοριών και Ασφάλειας.

Ειδικότερα, ζητούν να διερευνηθούν οι επανειλημμένες περιπτώσεις κακής διοίκησης και πλημμελούς άσκησης καθηκόντων εκ μέρους του επικεφαλής του Οργανισμού, που έχουν ως αποτέλεσμα τη συκοφαντική δυσφήμηση της Ελλάδας, σε σχέση με την έδρα του Οργανισμού στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι ο ENISA, ο Οργανισμός που είναι επιφορτισμένος από την ΕΕ με την προστασία των ψηφιακών πληροφοριών, κρίθηκε ένοχος παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των ίδιων του των υπαλλήλων
. Στη συνέχεια, αντί να αποδεχθεί την ετυμηγορία του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού προσέφυγε, εκπρόθεσμα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ για να δικαιολογήσει την εκπρόθεσμη κατάθεση της προσφυγής, ο νομικός εκπρόσωπός του επικαλέστηκε ενώπιον του δικαστηρίου τη «συχνότατη διατάραξη των συγκοινωνιών» στην Ελλάδα που τον ανάγκασαν να μεταφέρει ο ίδιος τα έγγραφα στο Λουξεμβούργο.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ερευνηθούν περιπτώσεις εκφοβισμού του προσωπικού του ENISA από την πλευρά της Διοίκησης, ζητώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναλυτικά, στην επιστολή των τεσσάρων ευρωβουλευτών προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Μ. Μπαρόζο, για το θέμα του ENISA αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. πρόεδροι,

Με επιστολή μας προς την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο κ. Kroes και την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ENISA, εκφράσαμε την ανησυχία μας για συγκεκριμένα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Οργανισμό και ζητήσαμε τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Ειδικότερα, αναφέραμε τα ακόλουθα θέματα:

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού προέβη, μέσω του νομικού του συμβούλου, σε αβάσιμες και προσβλητικές για την Ελλάδα δηλώσεις, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή των νομικών υπηρεσιών του ENISA να ασκήσουν έφεση κατά απόφασης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (EDPS), ο οποίος αποφάνθηκε ότι ο ENISA έχει παραβεί τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 45/2001 (σ.σ. σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

Η δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία ο ENISA, ο Οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των πληροφοριών στην ΕΕ, έχει κριθεί ότι παραβιάζει εσωτερικά τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων του.

Εκπλαγήκαμε όταν λάβαμε την ακόλουθη απάντηση, συνυπογεγραμμένη από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ENISA και το γενικό διευθυντή της ''Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας'' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG INFSO):

«Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας. Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα μεταξύ της προέδρου και της Επιτροπής. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον εκτελεστικό διευθυντή για το χειρισμό των εσωτερικών υποθέσεων του Οργανισμού. Με φιλικούς χαιρετισμούς, Mari Herranen και Robert Madelin».

Πρόκειται για μία άκρως πολιτική απάντηση η οποία, κατά τη γνώμη μας, δεν διασφαλίζει την προσήλωση του ENISA στους ισχύοντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, φαίνεται να εγκρίνει ρητά τις ανάρμοστες δημόσιες δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή για την Ελλάδα και να επικυρώνει τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ανάρμοστη τη δήλωση αυτή, καθώς αντί να στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη σημασία τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων, υπονομεύει την ετυμηγορία και το ρόλο του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον εκτελεστικό διευθυντή και τη συμπεριφορά του.

Θεωρούμε αυτήν την πολιτική κάλυψη ως μια ανοιχτή πρόσκληση προς τον εκτελεστικό διευθυντή να συνεχίσει να παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Χωρίς να επιχειρούμε να προκαταλάβουμε οποιαδήποτε δράση ενδεχομένως κρίνετε απαραίτητο να ληφθεί, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρέμβασή σας είναι απαραίτητη για να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση"». DexiExtrem
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ