2012-03-22 19:35:05
Φωτογραφία για Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας υπέγραψαν Κύπρος και Πολωνία
Την τελευταία του υπογραφή ως Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης έβαλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, με την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Πολωνία. Η συμφωνία υπογράφηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Κύπρο Pawel Dobrowolski. Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι συνομιλίες οι οποίες έγιναν στέφθηκαν με επιτυχία και γιατί από σήμερα, με τη σύναψη αυτού του πρωτοκόλλου που τροποποιεί προς το καλύτερο και για τις δύο πλευρές την υφιστάμενη συμφωνία, θα ωφεληθούν και οι δύο χώρες. «Για την Κύπρο διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς για τους Πολωνούς ναυτικούς σε κυπριακά πλοία που δεν φορολογούνται και είναι περίπου 9000 άτομα, μειώνεται ο συντελεστής παρακράτησης του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5% και 0% για συμμετοχή τουλάχιστον 10% στο μετοχικό κεφάλαιο για περίοδο 24 μηνών», ανέφερε ο κ. Καζαμίας.


Εξήγησε, επίσης, ότι μέσα από τη συμφωνία υιοθετείται ένα νέο άρθρο του μοντέλου σύμβασης του ΟΟΣΑ για ανταλλαγή πληροφοριών. «Είναι και ένα μήνυμα, ως χώρες μέλη της ΕΕ, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοεξυπηρέτησης σε σοβαρά θέματα ανταλλαγής πληροφόρησης», είπε ο Υπουργός. Ο κ. Καζαμίας ευχήθηκε ο διάδοχός του στο Υπουργείο Οικονομικών από αύριο να δώσει ιδιαίτερη σημασία στις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. Οπως είπε, πολλές τέτοιες συμφωνίες βρίσκονται στον προθάλαμο, άλλες για υπογραφή και άλλες ανανεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπογραφούν αρκετές τέτοιες συμφωνίες με μια σειρά από άλλες χώρες και από τις πέντε ηπείρους.

Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται η συμφωνία αυτή να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Πολωνία, ο κ. Καζαμίας είπε ότι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει και όχι μόνο από την Πολωνία. Εξήγησε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές και ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις δεν είναι μονόπλευρο. Από πλευράς του, ο Πολωνός πρέσβης ανέφερε ότι το έγγραφο που υπεγράφη σήμερα δείχνει μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τα φορολογικά καθεστώτα και ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Πολωνία, ως χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ την ίδια μέρα, δείχνουν ότι προχωρούν μπροστά. Εξήγησε ότι η αρχική συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας χρονολογείται από το 1992, εποχή που από πολλούς θεωρείται σήμερα ένας διαφορετικός κόσμος.

«Είναι λογικό μετά το 2004 να προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας σύγχρονης, διαφανούς και χρήσιμης συμφωνίας και για τις δύο χώρες», είπε. Ο Πολωνός Πρέσβης εξέφρασε παράλληλα λύπη για το γεγονός ότι αυτό είναι το τελευταίο έγγραφο που υπογράφεται από τον Κίκη Καζαμία. «Είχαμε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να εργαστούμε με τον Υπουργό Καζαμία στον τομέα της οικονομίας τους τελευταίους μήνες και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον», είπε ο κ. Dobrowolski. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ